Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

ANYŻ

 

Opis anyżu:

 

Anyż, zwany również biedrzeniec anyż, anyżek, Pimpinella anisum, to roślina zielona, dochodząca do 50cm wysokości. Ma białe, drobne kwiaty zebrane w baldachy na szczycie pędu. Kwitnie w lipcu, zaś w sierpniu zawiązują się owoce podobne do nasion pietruszki. Mają zielonoszary kolor, są owłosione, przez co chropowate. Owoce anyżu są słodkie, lekko szczypiące. Cała roślina wydziela przyjemny zapach pochodzący z zawartych w nim olejków.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa anyżu:

 

Anyż pochodzi z obszarów basenu Morza Śródziemnego.

 

Do uprawy wymaga ciepłego, osłoniętego od wiatru miejsca, żyznej i pulchnej gleby, z dostateczną ilością wapnia. Rozmnaża się z nasion, które siejemy w kwietniu, na głębokości ok. 1cm, w rzędach odległych od siebie o 30-35cm. Anyż wschodzi po ok. 14 dniach i wymaga od razu dokładnego opielenia.

 

Nasiona anyżu zbieramy gdy są w pełni dojrzałe, czyli gdy mają wyraźną, szarą barwę. Ma to zazwyczaj miejsce we wrześniu. Wtedy też owoce łatwo się wykruszają. Zbioru dokonujemy rano, gdy rośliny pokryte są jeszcze rosą. Ścinamy pędy na wysokości około 10cm nad ziemią. Ścięte rośliny wiążemy w snopki i wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu (np. na strychu). Po wysuszeniu snopki młócimy, a nasiona po oczyszczeniu rozsypuje się i dosusza w przewiewnym i suchym miejscu, często przesypując, żeby się nie zaparzyły i nie spleśniały. Przechowujemy w papierowych torbach.

 

 

Właściwości anyżu:

 

Substancje czynne: owoce anyżu zawierają olejek eteryczny, związki tłuszczowe, węglowodany i związki białkowe.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Nasiona anyżu mają działanie wykrztuśne, przeciwskurczowe, mlekopędne i wiatropędne. Może być stosowany w schorzeniach dróg oddechowych, tj. nieżyty oskrzeli i gardła, astma, kaszel, i w zaburzeniach trawienia, m.in. na wzdęcia, skurcze żołądka i jelit, a także kolki u dzieci. Stosuje się go również przeciw zawrotom i bólom głowy, a także u matek karmiących w przypadku braku pokarmu. Słomę z anyżu można dodawać do paszy dla bydła, ponieważ ma działanie mlekopędne. Działa pobudzająco na mózg, rdzeń kręgowy i cały wegetatywny system nerwowy.

 

Napar: łyżkę wysuszonych i sproszkowanych nasion anyżu zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem ok. 15min. Odcedzamy. Pić 2 razy dziennie po szklance.

Syrop: 1-2 łyżki suchych i sproszkowanych nasion mieszamy z miodem. Zażywać 2 razy dziennie po łyżce syropu.

Nalewka 1: pół szklanki nasion anyżu, laskę cynamonu, 10 goździków i startą skórkę z 1 cytryny zalewamy 2l czystej wódki lub spirytusu. Przechowujemy w temperaturze pokojowej, często wstrząsając.

 

Nalewka 2: około 20g anyżu wsypujemy do butelki z 0,25l spirytusu i odstawiamy na 2 tygodnie w ziemne miejsce. Po tym czasie zlewamy płyn, a pozostałe ziarna zalewamy 0,25l czystej wódki i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Obydwie nalewki łączymy i dosładzamy miodem.

Przy przeziębieniach pijemy 1 kieliszek bardzo małymi porcjami przez kilka godzin.

 

 

Zastosowanie anyżu w kuchni:

 

Anyż w kuchni stosowany jest głównie do wyrobów cukierniczych. Nasionami anyżu posypuje się pierniki i słodkie pieczywo. Jest częstym dodatkiem do ciast, ciastek, twarogu, jabłek, sosów słodko-kwaśnych i napojów orzeźwiających. Można zmieszać odrobinę anyżu z czarnuszką i posypać chleb.

Kilka zmielonych ziaren anyżu można dodać do porannej kawy lub mleka, co skutecznie obudzi nasz organizm. W kuchni indyjskiej anyżek dodawany jest do chleba, zup i dań duszonych.

 

W kuchni wykorzystuje się również świeże liście, które stanowią dodatek do curry i pikantnych dań mięsnych.

Owoce anyżku można dodać do gotowanych warzyw, np. marchewki, buraków, szpinaku czy czerwonej kapusty. Nawet niewielkie ilości anyżku mogą urozmaicić smak potraw z dziczyzny czy sosów.

 

Olejek anyżkowy służy jako świetny dodatek do wódek, win czy likierów (anyżówka, arak, ouzo).

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

anyż, zioła lecznicze
nasiona anyżku