Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.
Kontakt: info@zielepedia.pl
"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus
Intensywnie gorzkie: piołun
Mocno gorzkie: bobrek trójlistny, drapacz lekarski, goryczka, tysiącznik, kora chinowa
Łagodnie gorzkie, silnie aromatyczne: kora angostury, skórki curacao, ziele iwa
Mocno aromatyczne, bez specyficznej goryczy: arcydzięgiel (korzeń i nasiona), liście laurowe, jałowiec, kminek, kolendra, kozłek lekarski, mięta, rzymski rumianek, tymianek, bazylia
Łagodnie aromatyczne, bez specyficznej goryczy: arnika, bez czarny, hyzop, lawenda, kosaciec, melisa, wrotycz
Aromatyczne o smaku silnie palącym: gałgan, kubeba, papryka
Aromatyczne o smaku waniliowy lub kumarynowym: wanilia, marzanka wonna, żubrówka
Aromatyczne o smaku słodkim: anyżek, anyż gwieździsty, figi, koper, lukrecja
Aromatyczne o smaku gorzkich migdałów: gorzkie migdały, pestki moreli, brzoskwiń, śliwek i wiśni
Przyprawy o swoistym intensywnym zapachu i smaku: ziele angielskie, kora cynamonowa, kwiat cynamonowy, goździki, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, pieprz czarny i biały, szafran