"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Podział ziół ze względu na ich smak i aromat:

 

Intensywnie gorzkie: piołun

 

Mocno gorzkie: bobrek trójlistny, drapacz lekarski, goryczka, tysiącznik, kora chinowa

 

Łagodnie gorzkie, silnie aromatyczne: kora angostury, skórki curacao, ziele iwa

 

Mocno aromatyczne, bez specyficznej goryczy: arcydzięgiel (korzeń i nasiona), liście laurowe, jałowiec, kminek, kolendra, kozłek lekarski, mięta, rzymski rumianek, tymianek, bazylia

 

Łagodnie aromatyczne, bez specyficznej goryczy: arnika, bez czarny, hyzop, lawenda, kosaciec, melisa, wrotycz

 

Aromatyczne o smaku silnie palącym: gałgan, kubeba, papryka

 

Aromatyczne o smaku waniliowy lub kumarynowym: wanilia, marzanka wonna, żubrówka

 

Aromatyczne o smaku słodkim: anyżek, anyż gwieździsty, figi, koper, lukrecja

 

Aromatyczne o smaku gorzkich migdałów: gorzkie migdały, pestki moreli, brzoskwiń, śliwek i wiśni

 

Przyprawy o swoistym intensywnym zapachu i smaku: ziele angielskie, kora cynamonowa, kwiat cynamonowy, goździki, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, pieprz czarny i biały, szafran

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537