Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

BABKA LANCETOWATA

 

Opis babki lancetowatej:

 

Babka lancetowata, inaczej babka wąskolistna, babka koniczynowa, Plantago lanceolata, to roślina o wąskich, gładkich i ciemnozielonych liściach, zebranych w przyziemną różyczkę. Jej kwiaty są drobne, różowobrunatne, zebrane w kłos na długiej, cienkiej łodyżce. W Polsce rośnie aż 8 gatunków babki, jednak za najbardziej lecznicze uważa się babkę lancetowatą, babkę szerokolistną i babkę zwyczajną.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa babki lancetowatej:

 

Rośnie w niemal całej Europie, na polach, pastwiskach, przydrożach, pisakach i nad brzegami wód.

Jest rośliną mało wymagającą. Rozmnaża się z kawałków kłącza lub z nasion.

Liście zrywamy razem z ogonkami (okres kwitnienia od kwietnia do sierpnia) przy samej ziemi i suszymy w przewiewnych, zacienionych miejscach.

 

Właściwości babki lancetowatej:

 

Substancje czynne: babka zawiera glikozydy (m.in. aukubinę) o działaniu antybiotycznym, śluzy, sole mineralne (wapno, krzem, sód, żelazo, mangan, magnez, miedź, molibden, glin, bor, fosfor, potas i cynk). Ponadto witaminy A, C i K (o działaniu przeciwkrwotocznym), pektyny, garbniki, kwasy organiczne (askorbinowy i nikotynowy), flawonoidy i enzymy.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Babka stosowana zewnętrznie przyspiesza gojenie się ran, ma właściwości przeciwzapalne, ściągające i przeczyszczające. Łagodzi swędzenie, również stosowana jako okłady po ukąszeniu owadów i stłuczeniach. Napar z babki reguluje przemianę materii, poprawia trawienie, łagodzi biegunki, zgagę, nieżyty żołądka i jelit. Stosowana jest również w przewlekłych zapaleniach dróg moczowych i pęcherza. Zapobiega również kaszlowi, stosowana jako płukanka do gardła. Jako lek śluzowy powleka i rozkurcza mięśnie gładkie dróg oddechowych. Zwalcza również katar i chrypkę. Zaleca się ją wieloletnim palaczom do oczyszczania dróg oddechowych. Leczy przeziębienia, zapalenie zatok, nieżyty oskrzeli, astmę oraz infekcje bakteryjne.

Usuwa z organizmu toksyny, wzmacnia go i obniża gorączkę. Uszczelnia również naczynia włosowate, dzięki czemu eliminuje powstawanie siniaków i "pajączków". Okłady z naparu babki pomagają również w leczeniu zapalenia spojówek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Babka nadaje się również w kuchni jako przyprawa. Młode listki o słodkawym smaku, przechodzącym w słono-gorzkawy, były niegdyś używane do przygotowywania sałatek, dodawane były do zup i sosów, a także jako farsz do omletów. Można ją gotować jak szpinak i podawać do mięs.

 

Napar z liści: łyżkę stołową suchych liści babki zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem około 15 minut. Pić po pół szklanki przed jedzeniem.

 

Okłady ze świeżych liści: liście babki obmyć przegotowaną, gorącą wodą i przykładać na chore miejsca. Można również zerwać liści babki i zgniatać go lub trzeć aż puści sok. Sok z babki wycisnąć na ranę.

 

Syrop detoksykujący (nie tylko dla palaczy): zmiksować odpowiednią ilość liści babki, aby po odciśnięciu otrzymać z nich szklankę soku. Dodać łyżkę miodu i łyżeczkę soku z cytryny. Wymieszać. Tak przygotowany eliksir należy pić codziennie wieczorem, aby pozbyć się chrypki, kaszlu i przeczyścić płuca.

 

Kleik na zaparcia: łyżeczkę nasion babki zalać 1/3 szklanki przegotowanej i letniej wody. Po 30 minutach zjeść przygotowany kleik razem z nasionami.

 

Nalewka na użądlenia i ukąszenia: garść opłukanych liści babki wsypać do słoika i zalać szklanką czystej wódki. Odstawić na 7 dni, od czasu do czasu potrząsnąć. Po tygodniu odcedzić. Tak przygotowaną nalewką można

smarować miejsca po ukąszeniach i użądleniach owadów. Przyniesie ulgę w bólu i swędzeniu.

 

Tonik oczyszczający: ok. 25g liści babki zalać szklanką wrzątku i odstawić na 15min, a następnie odcedzić i zmieszać ze szklanką białego wytrawnego wina. Przechowywać w lodówce. Tak przygotowanym tonikiem przemywać skórę kilka razy dziennie przed nałożeniem kremu.

 

Babkę lancetowatą kupimy w aptece i sklepach zielarskich. Jest również składnikiem różnych leków, w tym syropów, tabletek i żeli.

 

Zastosowanie babki lancetowatej w kuchni:

 

Młode i świeże liście babki lancetowatej świetnie nadają się jako dodatek do wiosennych sałatek. Liście babki stają się z czasem gorzkawe, dlatego też nie powinno się ich podawać samodzielnie, tylko zawsze w połączeniu z innymi, łagodniejszymi ziołami. W niewielkich ilościach można również dodać liście babki lancetowatej do zup czy sosów, lub smażyć w słodkim lub słonym cieście. Liście babki lancetowatej można również ususzyć i stosować jako herbatkę ziołową.

Nasiona babki lancetowatej mogą być gotowane jak kasza. Po zmieleniu mogą być stosowany jako dodatek do pieczenia chleba i ciastek (w smaku przypomina siemię lniane).

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

babk lancetowata, zioła lecznicze
babka lancetowata liście, zioła lecznicze