BABKA ZWYCZAJNA

 

Opis babki zwyczajnej

 

Babka zwyczajna, babka większa, Plantago major, to roślina o wielkości 5 do 30cm, w zależności od siedliska. Babka zwyczajna ma korzeń wiązkowy, łodygę krótką, a liście zebrane w przyziemną rozetę. Liście są szerokojajowate, całobrzegie lub skąpo ząbkowane, nagie lub słabo owłosione, w kształcie serca lub okrągłe. Kwiatostany powstają na wyrastających z pachwin liści łodygach, które są bezlistne, wzniesione, delikatnie owłosione i bezlistne. Kwiaty są zebrane w szczytowe, walcowate kłosy. Owocem jest torebka, która zawiera w środku nasiona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa babki zwyczajnej

 

Babka zwyczajna pochodzi z Europy i Azji. Z czasem roślina rozprzestrzeniła się na innych kontynentach, w Polsce jest pospolita na całym terenie. Babka zwyczajna rośnie w najróżniejszych miejscach, m.in. przy ruchliwych ulicach, przez co jej liście są zanieczyszczone i nie nadające się do spożycia. Z terenów nie zanieczyszczonych zbieramy liście i owoce od maja do września, Babka zwyczajna uprawiana jest z nasion, a liście można zbierać już w pierwszym roku uprawy. Babka zwyczajna jest rośliną wieloletnią, kwitnącą od czerwca do października. Jest mało wymagająca, rośnie przy drogach, w rowach, na wysypiskach i łąkach. W rolnictwie uznawana jest za chwast.

 

 

Właściwości babki zwyczajnej

 

Substancje czynne: babka zwyczajna zawiera flawonoidy, taniny, pektyny, witaminy C, K oraz prowitaminę A, a także kwasy organiczne (cytrynowy, fumarowy, benzoesowy, cynamonowy).

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

W celach leczniczych stosuje się suszone liście, nasiona i łupiny nasienne w postaci ekstraktów, naparów i odwarów. Polecane są w nieżytach górnych dróg oddechowych, przewlekłym nieżycie żołądka i jelit, w stanach zapalnych błon śluzowych przewodu pokarmowego.

Świeże liście, po zmiażdżeniu, wykorzystuje się do nacierania miejsc po użądleniach owadów, m.in. komarów. Leczą również obrzęki.

 

 

Zastosowanie w kuchni babki zwyczajnej

 

Młode i świeże liście babki zwyczajnej od dawna stosowane są w kuchni i polecane przez dietetyków jako dodatek do sałatek. Mają cierpki i słpmawy smak, który wzbogaca walory smakowe, a przy tym dostarcza nam witamin.

babka zwyczajna

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537