Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

BOBREK TRÓJLISTKOWY

 

Opis bobrka:

 

Bobrek, inaczej zwany bobrek trójlistkowy, trójliść, bobek, bobownik, koniczyna błotna lub wodna, Menyanthes trifoliata, to roślina o pełzającym kłączu, często pod powierzchnią wody. Ma charakterystyczne, skórzaste, ciemnozielone potrójne liście na długich ogonkach. Kwiaty mają kolor białoróżowy, zebrane są w gęste grona na szczycie łodygi, wyrastające spośród liści.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa bobrka:

 

Bobrek występuje w Europie, Azji, Ameryce Północnej. Tworzy zarośla i kępy na torfowiskach, bagnach, mokrych łąkach, nad brzegami stawów i rzek. Jest rośliną pospolitą, występującą w całej Polsce. Rozmnaża się przez podział kłącza.

 

Liście bobrka zbieramy dwukrotnie w ciągu lata. Najpierw w maju i czerwcu, później pod koniec lata, gdy odrastają nowe. Wybieramy liście zdrowe, bez przebarwień. Zrywamy je bez ogonków, oczyszczamy i rozkładamy w miejscach suchych i przewiewnych. Liści przy suszeniu nie powinno się przewracać, ponieważ łatwo się kruszą. Liście powinny być mocno zasuszone, ponieważ w innym przypadku łatwo wchłania wilgoć i gnije. Wysuszone liście przechowujemy w półszczelnym opakowaniu, w suchym i przewiewnym miejscu.

 

Właściwości bobrka:

 

Substancje czynne: gorycze glikozydowe, flawonoidy (m.in. rutyna), garbniki i irydoidy.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Bobrek ma właściwości żółciopędne, pobudzające apetyt, działa również przeciwgorączkowo i kojąco, może być stosowany przy dolegliwościach woreczka żółciowego i wątroby. Bobrek stosowany może być w ogólnym osłabieni, bólach głowy, braku apetytu, zbyt mało wydzielanych soków trawiennych, kolki.

Można wykorzystywać zarówno świeże, jak i suszone liście. Ze świeżych liści bobrka można sporządzić esencję, natomiast z suszonych napary.

 

Napar: łyżkę liści zalać szklanką wrzątku, zagotować i odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki przed jedzeniem.

 

UWAGA: nie stosować w czasie ciąży, nie spożywać w zbyt dużych ilościach.

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

bobrek, zioła lecznicze