Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.
Kontakt: info@zielepedia.pl
Brzoza brodawkowana, Betula verrucosa Brzoza omszona, Betula pubescens. Brzoza brodawkowana to roślina o pojedynczych, trójkątnych, cienkich i kruchych liściach, rosnących na długich ogonkach. Ma białą korę, zwisające gałęzie pokryte kropelkami żywicy. Brzoza omszona ma liście mniejsze, bardziej zaokrąglone, grubsze i owłosione od spodu.
Liście i pączki brzozy zbieramy ze ściętych drzew, aby nie niszczyć rosnących drzew. Pączki zbieramy w zimie, a liście wczesną wiosną, świeżo rozwinięte. Powinny być pokryte jasnozieloną żywicą.
Moc lecznicza zawarta jest zarówno w soku, jak i pączkach kwiatów, liściach i korze. Dobrze jest zebrać sok brzozy wczesną wiosną,
aby po zimie oczyścić organizm z toksyn i złogów. Świeży sok pijemy kilka razy dziennie przez 14 dni.
Substancje czynne: saponiny, flawonoidy, garbniki, żywice, olejek eteryczny, sole mineralne, witamina C.
Więcej o substancjach czynnych w ziołach.
Brzoza ma właściwości moczopędne, napotne i przeciwreumatyczne. Stosowana jest w chorobach nerek (przebiegających z obrzękami i białkomoczem) oraz w obrzękach sercowo-nerkowych i skąpomoczu. Ogranicza wydalanie białka z moczem.
Napar z liści: łyżkę liści brzozy zalewamy szklanką wrzątku i trzymamy pod przykryciem przez 5min. Pijemy po odcedzeniu 2 razy dziennie po szklance.
Napar z pączków: łyżkę pączków brzozy zalewamy szklanką wrzątku i trzymamy pod przykryciem przez 5min. Pijemy po odcedzeniu 2 razy dziennie po szklance.
Nalewka z brzozy:
Sok z liści: około
Pozyskiwanie soku z brzozy:
Do zbierania soku wybieramy brzozy co najmniej 12-letnie. Nakłuwamy/nawiercamy pień drzewa na dość dużej wysokości i dość głęboko, a poniżej otworu przywiązujemy jakieś naczynie. Do otworu wsadzamy specjalną rurkę przez którą sok będzie wypływał do naczynia. Z jednego otworu można pobierać sok najwyżej przez 2 – 3 dni. Potem należy zalepić go ziemią, gipsem lub cementem, aby drzewo nie chorowało.
A najlepiej pozyskiwać go z drzew przeznaczonych do wyrębu. Z dużej brzozy, bez szkody dla drzewa, można uzyskać 3—4 litry soku, który nadaje się do przechowywania w lodówce przez okres 4—5 dni. Pijemy przez 2—3 tygodnie po pół lub pełnej szklance soku, przeprowadzając w ten sposób wiosenną kurację wzmacniającą.
"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus