Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

 

Opis brzozy:

 

Brzoza brodawkowana, Betula verrucosa Brzoza omszona, Betula pubescens. Brzoza brodawkowana to roślina o pojedynczych, trójkątnych, cienkich i kruchych liściach, rosnących na długich ogonkach. Ma białą korę, zwisające gałęzie pokryte kropelkami żywicy. Brzoza omszona ma liście mniejsze, bardziej zaokrąglone, grubsze i owłosione od spodu.

 

Występowanie i uprawa brzozy:

 

Liście i pączki brzozy zbieramy ze ściętych drzew, aby nie niszczyć rosnących drzew. Pączki zbieramy w zimie, a liście wczesną wiosną, świeżo rozwinięte. Powinny być pokryte jasnozieloną żywicą.

 

Właściwości brzozy:

 

Moc lecznicza zawarta jest zarówno w soku, jak i pączkach kwiatów, liściach i korze. Dobrze jest zebrać sok brzozy wczesną wiosną,

aby po zimie oczyścić organizm z toksyn i złogów. Świeży sok pijemy kilka razy dziennie przez 14 dni.

 

Substancje czynne: saponiny, flawonoidy, garbniki, żywice, olejek eteryczny, sole mineralne, witamina C.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Brzoza ma właściwości moczopędne, napotne i przeciwreumatyczne. Stosowana jest w chorobach nerek (przebiegających z obrzękami i białkomoczem) oraz w obrzękach sercowo-nerkowych i skąpomoczu. Ogranicza wydalanie białka z moczem.

 

Napar z liści: łyżkę liści brzozy zalewamy szklanką wrzątku i trzymamy pod przykryciem przez 5min. Pijemy po odcedzeniu 2 razy dziennie po szklance.

 

Napar z pączków: łyżkę pączków brzozy zalewamy szklanką wrzątku i trzymamy pod przykryciem przez 5min. Pijemy po odcedzeniu 2 razy dziennie po szklance.

 

Nalewka z brzozy:  200 g liści i pączków zalewamy litrem czystej wódki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 14 dni. Mikstura ta leczy przeziębienie, dolegliwości żołądka i szkorbut. Na pół szklanki wody bierzemy jedną łyżkę nalewki. Pijemy dwa razy dziennie przez 9 do 14 dni. 

 

Sok z liści:  około 100 g świeżych liści przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, z uzyskanej zielonej masy przez gęstą gazę lub sito wyciskamy sok, który możemy utrwalić na cały rok mieszając go pół na pół ze spirytusem. Pijemy 30—40 kropli soku na kieliszek wody 2—3 razy dziennie, pół godziny przed jedzeniem.

 

Pozyskiwanie soku z brzozy: 

Do zbierania soku wybieramy brzozy co najmniej 12-letnie. Nakłuwamy/nawiercamy pień drzewa na dość dużej wysokości i dość głęboko, a poniżej otworu przywiązujemy jakieś naczynie. Do otworu wsadzamy specjalną rurkę przez którą sok będzie wypływał do naczynia. Z jednego otworu można pobierać sok najwyżej przez 2 – 3 dni. Potem należy zalepić go ziemią, gipsem lub cementem, aby drzewo nie chorowało.

A najlepiej pozyskiwać go z drzew przeznaczonych do wyrębu. Z dużej brzozy, bez szkody dla drzewa, można uzyskać 3—4 litry soku, który nadaje się do przechowywania w lodówce przez okres 4—5 dni. Pijemy przez 2—3 tygodnie po pół lub pełnej szklance soku, przeprowadzając w ten sposób wiosenną kurację wzmacniającą.

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Brzoza