Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

CHMIEL

 

Opis chmielu:

 

Chmiel, Humulus lupulus, to roślina pnąca i zwisająca dookoła drzew i krzewów. Pędy mają nawet do kilkunastu metrów długości. Kwiatostanem są jasnozielone szyszki, żółknące i brunatniejące w miarę dojrzewania. Na łuskach szyszek widoczne są małe, żółtoczerwone gruczoły. Chmiel wykształca mocny system korzeniowy. Łodyga chmielu jest czterokanciasta. Liście są długoogonkowe, pojedyncze, 3-4 klapowe, o ząbkowanych brzegach. Górna powierzchnia liścia jest szorstka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa chmielu:

 

Rośnie w stanie dzikim w wilgotnych zaroślach i lasach. Może być hodowany w ogrodzie w miejscu słonecznym lub pół cienistym. Jest rośliną wieloletnią.

 

Rozmnażany na wiosnę z korzeni. Z uwagi na rozmiary wymaga mocnych podpór. W innym wypadku płoży się po ziemi. Kwitnie od lipca do września. Szyszki zbieramy w czasie pogody, po zupełnym dojrzeniu, gdy są koloru żółtozielonego. Suszymy szyszki szybko, w cieniu, rozłożone cienką warstwą, w miejscach suchych i przewiewnych. Po wysuszeniu odsiewa się pył (żółtoczerwone gruczoły). Przechowujemy szczelnie zamknięte. Swoje właściwości lecznicze zachowują maksymalnie przez jeden rok.

 

Właściwości chmielu:

 

Substancje czynne: olejek eteryczny, żywica, gorycze chmielowe.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Napary z szyszek chmielu poprawiają apetyt i wzmagają trawienie. Działają też uspokajająco, regulują przemianę materii. Zaleca się go w stanach wyczerpania nerwowego, bezsenności, w ogólnym osłabieniu, zaburzeniach trawienia i chorobach wątroby.

 

Napar: łyżeczkę szyszek zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 10 minut. Pić 2-3 razy dziennie po szklance.

 

W aptekach można kupić gotowe preparaty z szyszek chmielu, a także leki zawierające je w swoim składzie. Zioła do zaparzania znajdziemy w sklepach zielarskich i w niektórych aptekach.

 

Uwagi: chmielu nie powinno się stosować jednocześnie z syntetycznymi lekami uspokajającymi. Ze względu na działanie uspokajające oraz nasenne, nie zaleca się stosowania szyszek chmielu przez osoby kierujące pojazdami i obsługujące urządzenia mechaniczne.

Ponadto chmielu lepiej nie podawać dzieciom do 12. roku życia, a także kobietom w ciąży i karmiącym.

 

Zastosowanie chmielu w kuchni:

 

Chmiel uprawia się głównie do produkcji piwa (w tym celu wykorzystuje się szyszki). W celach kulinarnych można wykorzystywać młode, białe pędy, które jeszcze nie wyszły z ziemi. Można je jeść surowe i gotowane. Nadają się do sałatek, sosów, zup. Pędy chmielu można również konserwować w zalewie octowej. Szyszki chmielu również nadają się do spożycia. Po ugotowaniu smakują prawie jak szparagi.

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

chmiel, szyszki chmielu, zioła lecznicze