CZĄBER OGRODOWY

 

Opis cząbru:

 

Cząber, cząber ogrodowy, Satureja hortensis to roślina, która rośnie powoli, wypuszcza pędy na wysokość około 40cm, silnie rozgałęzione, na których rosną niewielkie, podłużne, ciemnozielone liście. Kwiaty są małe, jasnoróżowe, osadzone w kątach liści.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa cząbru:

 

Cząber ogrodowy to roślina jednoroczna, pochodząca ze wschodnich rejonów basenu Morza Śródziemnego, gdzie rośnie na wapiennych zboczach gór. W Polsce jest również popularny, jednak w porównaniu z bułgarską czubrycą jest bardzo łagodny. Cząber kwitnie w lipcu i sierpniu.

 

Siejemy 1g nasion cząbru na 1m, w drugiej połowie kwietnia w rzędach co 30cm, na głębokość około 0,5cm. Po wysianiu nasion ziemię uklepujemy deseczką. Cząber nie ma specjalnych wymagań glebowych. Cząber wymaga starannego odchwaszczania i spulchniania ziemi między rzędami. Lubi dobrą ziemię i dużo słońca, nie lubi częstego podlewania. Świeże ziele możemy wykorzystywać przez cały czas wegetacji. Aby je zasuszyć - ścinamy tuż przed kwitnieniem. Cząber suszymy w temperaturze pokojowej, przechowujemy w szczelnych pojemnikach, aby nie stracił aromatu.

 

Właściwości cząbru:

 

Substancje czynne: olejek eteryczny, garbniki, żywice, śluz, sole mineralne.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Cząber pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu przyspiesza trawienie, poprawia przyswajanie pokarmów, wzmaga perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, koi nerwy.

 

Zastosowanie cząbru w kuchni:

 

Cząber ma mocny smak i aromat. Jest niezastąpiony w kuchni przy gotowaniu potraw zawierających groch i fasolę, a także innych dań ciężkostrawnych. Można go wykorzystywać do grochówki, pasztetów mięsnych, pieczeni wieprzowej, a także do kiszenia i marynowania ogórków. Może być również stosowany do wzbogacania smaku potraw z ziemniaków czy jaj. Często jest dodawany do zup, m.in. pomidorowej, a także do marynat, farszy i potraw z grzybów. Cząber dodaje się do potraw pod koniec przyrządzania, ponieważ długo gotowany gorzknieje. Cząber wchodzi również w skład pieprzu ziołowego.

 

cząber, zioła lecznicze

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537