CZARNUSZKA SIEWNA

 

Opis czarnuszki:

 

Czarnuszka swym wyglądem przypomina większy chaber. Sięga do 20cm wysokości, ma jasnozielone liście i niebiesko żółte kwiaty o średnicy do 3cm. Jest rośliną jednoroczną. Owoc czarnuszki złożony jest z 5-10 mieszków zrośniętych ze sobą, w których są nasiona. Nasiona są trójgraniaste, drobne, czarne i matowe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa czarnuszki:

 

Czarnuszka siewna to roślina pochodząca z wybrzeży Morza Śródziemnego.

 

Siejemy ją w kwietniu od razu do gruntu, wysiewając około 1-2g nasion na metr, w rządkach co 25cm. Przykrywamy warstwą około 1cm ziemi. Po około 2 tygodniach czarnuszka wschodzi i musi być odchwaszczona bardzo starannie. Aby zbiór był dobry wymaga ciepłego i długiego lata, żyznej ziemi i nasłonecznionego miejsca. Czarnuszka kwitnie od maja do września.

 

Zioła zbieramy gdy torebki nasienne zaczynają brunatnieć, a nasiona czernieją. Ścinamy całe pędy z torebkami, suszymy w przewiewnym miejscu i wykruszamy nasiona, które dokładnie suszymy. Czarnuszkę do zażywania łyżeczką mielimy, jednak wtedy musi być przechowywana w małych i bardzo szczelnych naczyniach, ponieważ szybko wietrzeje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Właściwości czarnuszki:

 

Substancje czynne: olejki eteryczne, białka, cukry, goryczki i garbniki, a także zawierają sporą ilość tłustego oleju.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Czarnuszka pobudza czynności trawienne żołądka i jest moczopędna. Ponadto stosowana jest przeciw wzdęciom, na odporność, alergię, cukrzycę, pasożyty i wrzody. Oficjalnie jednak nie jest uznawana za roślinę leczniczą.

 

Olej z czarnuszki, tłoczony na zimno, nazywany jest złotem faraonów. Działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, aktywizuje układ odpornościowy. Stosowany wewnętrznie i zewnętrznie łagodzi skutki alergii, trądziku i innych chorób skóry.

 

Zastosowanie czarnuszki w kuchni:

 

W kuchni wykorzystywane są nasiona czarnuszki. Mają silny, aromatyczny zapach podobny do warzyw korzeniowych i smak gorzkiej kawy. Nasiona czarnuszki można podprażyć dla wydobycia smaku i aromatu. Czarnuszka może być składnikiem mieszanek przyprawowych, np. pieprzu ziołowego. Można ją dodać do marynowanych ogórków, dzięki czemu doda im smaku, a także jędrności i trwałości. Czasami posypuje się nią chleb. Czarnuszka świetnie się sprawdza jako dodatek do łagodnych, duszonych potraw mięsnych, a także w zupach warzywnych.

 

Aby poprawić czynności trawienne powinniśmy spożywać mniej niż pół łyżeczki zmielonej czarnuszki dwa razy dziennie po posiłku.

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

czarnuszka, zioła lecznicze
czarnuszka

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537