Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

CZERNICA

 

Opis czernicy:

 

Czernica, borówka czarna, czarna jagoda, Vaccinium myrtillus, to krzewinka pospolita tworząca duże skupiska - jagodniki. Jej krzaczki są niskie, gałęzie kanciaste, a liście jajowate. Owoc to popularna i znana czarna jagoda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa czernicy:

 

Występuje w Azji, Europie, Ameryce Północnej. Czernice występują w lasach iglastych i zaroślach.

 

Pozyskuje się ją z naturalnych stanowisk. Owoce dojrzewają od końca czerwca do końca września. Jagody zbieramy w pełni dojrzałe, suszymy na słońcu rozłożone pojedynczą warstwą na papierze. Podsuszone owoce przenosimy w miejsce sztucznie ogrzewane (do 60stopni). W zbyt wysokiej temperaturze przypalają się, a w zbyt niskiej pleśnieją. Po wysuszeniu odsiewamy z zanieczyszczeń i przechowujemy w płóciennych lub papierowych woreczkach lub pudełkach. Liście zbiera się w czasie kwitnienia, tzn. od maja, lub przed kwitnieniem. Liście suszymy w temperaturze podwyższonej, przechowujemy podobnie jak owoce.

 

Właściwości czernicy:

 

Substancje czynne: w owocach czarnej borówki znajdziemy garbniki, antocyjany, kwasy organiczne, pektyny, cukry i witaminy, a w liściach flawonoidy, trójterpeny i wolny hydrochinon.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Wykorzystujemy zarówno owoce jak i liście czernicy. Czernica ma działanie bakteriobójcze, ściągające, przeciwbiegunkowe i moczopędne. Używa jej się w zaburzeniach przewodu pokarmowego oraz zapaleniach dróg moczowych i pęcherza. Napary i odwary w większych ilościach zwalczają owsiki. Zewnętrznie można stosować w zapaleniu gardła, owrzodzeniach dziąseł i jamy ustnej. Liście czernicy stosuje się niekiedy jako środek pomocniczy w leczeniu cukrzycy. Mirtylliny zawarte w owocach polepszają widzenie w nocy, obniżają przepuszczalność i łamliwość naczyń włosowatych.

 

Napar z owoców: łyżkę jagód zalać wrzątkiem, zagotować i odcedzić. Pić 2-5 razy dziennie po pół szklanki.

 

Napar z liści: 4 łyżki liści zalać 0,5l wrzątku, zagotować i odcedzić. Pić 2-3 szklanki dziennie.

 

Suszone owoce można kupić w aptekach lub sklepach zielarskich.

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

jagody, borówki, czernica