Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

CZOSNEK POSPOLITY

 

Opis czosnku:

 

Czosnek pospolity, Allium sativum, to roślina z rodziny liliowatych. Czosnek uprawiany jest w ogrodach, jest rośliną wieloletnią, sięgającą nawet do 1m wysokości. Jego liście mają kształt eliptyczny, są kropkowane, a kwiaty złotożółte, zebrane w wielokwiatowe kwiatostany. Kwitną od czerwca do września, przy zgniataniu kwiatów wydziela się czerwony sok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa czosnku:

 

Czosnek uprawiany jest m.in. w ogrodach. Czosnek jest wytrzymały na chłody i przymrozki, ale w okresie tworzenia się cebuli i dojrzewania wymaga ciepłej i słonecznej pogody. Najlepiej rośnie na lekkich, ciepłych, bardzo żyznych, próchniczych, odpowiednio wilgotnych i nie zakwaszonych glebach. Czosnek sadzi się na wiosnę, najlepiej na koniec marca lub początek kwietnia. Można również sadzić go na przełomie października i listopada, tak aby się ukorzenił, ale nie zaczął rosnąć przed zimą - wtedy tworzy większe główki i wcześniej dojrzewa.

 

Czosnek z jesiennego nasadzenia zbieramy w lipcu, natomiast z wiosennego w sierpniu.

 

W Polsce mamy 2 typu czosnku:

  • czosnek zwykły niewytwarzający kwiatostanów, górski i nizinny - górski charakteryzuje się rozłożystym pokrojem i szerokimi blaszkami, natomiast nizinny ma pokrój wzniesiony i węższe liście z silnym nalotem woskowym,
  • czosnek wytwarzający kwiatostany z cebulkami powietrznymi - odznacza się silnym wzrostem, pokrój ma rozłożysty, podobny do porów, lub wzniesiony.

 

Właściwości czosnku:

 

Substancje czynne: olejki eteryczne zawierające związki siarki, witaminy C, A, B1, B2, PP. Jest bogaty w węglowodany, białko, składniki mineralne (wapń, fosfor, magnez, siarkę, chrom, cynk, jod). Zawiera również związki nazywane fitoncydami działającymi bakteriobójczo oraz bakteriostatycznie

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Tylko świeży czosnek lub nalewki ze świeżego czosnku mają właściwości lecznicze, suszony czosnek jest ich pozbawiony. Czosnek ma działanie obniżające ciśnienie krwi, grzybobójcze, bakteriobójcze oraz wykrztuśne. Poza tym poprawia trawienie i działa przeciwreumatycznie. Czasami jest stosowany w zaburzeniach przewodu pokarmowego, jak np. biegunki, wzdęcia, oraz chorobach dróg oddechowych (nieżyty oskrzeli, gardła, czy astma). Czosnek jest skuteczny w miażdżycy i nadciśnieniu, opóźnia procesy starzenia się tkanek. Zewnętrznie można go stosować do okładów (z nalewki) na trudno gojące się rany, oparzenia, owrzodzenia i grzybice skóry. Nalewka czosnkowa łagodzi bóle reumatyczne. Czosnek zaleca się również w postaci lewatyw jako środek  przeciw robakom jelitowym.

 

Spożywanie czosnku może również uchronić przed sklerozą, a także osłabieniem organizmu.

 

Kuracja czosnkowa o. Klimuszko: 3 ząbki czosnku (najlepiej polskiego, z domowego ogródka) szatkujemy i kładziemy na kromkę chleba posmarowaną masłem. Taką kanapkę jemu codziennie (przed lub zamiast kolacji). Następnie robimy tygodniową przerwę. 

 

Zastosowanie czosnku w kuchni:

 

Czosnek w kuchni jest niezastąpiony. Doprawimy nim zarówno mięsa, jak i sałatki, sosy. Urozmaica również smak innych potraw, np. jajecznicy smażonej z pomidorami, galaretki wieprzowej lub drobiowej. Jest niezbędny przy kiszeniu ogórków. Można go siekać, miażdżyć lub przeciskać przez praskę. Świeże ząbki czosnku można konserwować w oleju z octem.

Czosnek dodajemy do tłustej wieprzowiny i baraniny, a także łagodnego drobiu, mięsa królika, a nawet dziczyzny. Dodajemy go także do: zup (barszczów i żurów), ryb, wędlin, sosów, warzyw, grzybów, jaj, serów, kiszonek i marynat. Intensywny zapach i smak łagodnieje pod wpływem temperatury. Dlatego warto wiedzieć, że jeśli gotujemy lub pieczemy musimy dodać go nieco więcej, niż w przypadku dań na zimno. 
 

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

czosnek, zioła lecznicze