Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

Opis czosnku niedźwiedziego:

 

Czosnek niedźwiedzi to wieloletnia roślina cebulowa o wysokości 20-50 cm. Cebula jest podłużna, liście dość szerokie i długie, jajowato lancetowate, błyszczące. Kwitnie w maju i w czerwcu, kwiaty małe, śnieżnobiałe, zebrane w luźny baldaszek.

 

Występowanie i uprawa czosnku niedźwiedziego:
 

Czosnek niedźwiedzi jest gatunkiem czosnku dziko rosnącym. W Karpatach i Beskidach rośnie w cienistych lasach górskich, na terenach nizinnych występuje rzadko. Jednak czosnek niedźwiedzi występujący w naszych górach jest pod częściową ochroną i nie można go pozyskiwać ze stanu naturalnego bez zgody regionalnego dyrektora ochrony środowiska. Wiele osób uprawia czosnek niedźwiedzi na działkach, czy w ogródkach przydomowym, trzeba jednak pamiętać, że stanowisko idealne dla czosnku, to miejsce zacienione.

 
Właściwości czosnku niedźwiedziego:
 

W medycynie i w kuchni najczęściej wykorzystuje się liście, rzadziej cebulki czosnku niedźwiedziego. Liście najlepiej zbierać jeszcze przed kwitnieniem, czyli najczęściej w kwietniu i spożywać świeżo zebrane. Później stają się włókniste, mniej smaczne oraz tracą część wartości odżywczych. Liście powinno się suszyć w nagrzanych piekarnikach lub w mini suszarniach domowych, bo w warunkach naturalnych

schną dość długo, a powstały surowiec jest żółty i bez większych wartości odżywczych. Dobrze wysuszony surowiec powinno się przechowywać

w szczelnych pojemnikach. Ususzenie odpowiedniej ilości liści gwarantuje nam dostęp do surowca przez cały rok.

 
Zastosowanie czosnku niedźwiedziego w kuchni:
 

Świeże liście czosnku mogą być składnikiem surówek, zup warzywnych, sosów, pieczeni, pasztetów, past warzywnych. Można je dodawać do twarożku lub przygotować pesto. Czosnek niedźwiedzi świetnie sprawdzi się przy robienia masła ziołowego, szczególnie wiosną, gdy czosnek obrodzi możemy przygotować większą ilość masła, poporcjować i zamrozić. W ten sposób zachowamy cenne składniki czosnku, a w sezonie grillowym będziemy mieć gotowe smaczne masło do pieczywa. Liście czosnku niedźwiedziego, podobnie jak ogórki można kisić. Z pewnością każdy ma swoją recepturę, która również sprawdzi się przy konserwowaniu dzikiego czosnku. Kolejną formą konserwowania może być marynowanie w oliwie z oliwek lub innym ulubionym oleju.

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Czosnek niedźwiedzi