Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.
Kontakt: info@zielepedia.pl
Dziurawiec, świętojańskie ziele, ziele św. Jana, przestrzelon, krewka Matki Boskiej, Hypericum perforatum. Dziurawiec zakwita w czerwcu, ma kwiaty żółte, zebrane w wielokwiatowe kwiatostany. Liście są eliptyczne, mają liczne punkciki, wyglądające jak dziurki (są to zbiorniki aromatycznych olejków). Kwiaty potarte w palcach wydzielają krwistoczerwony sok.
Dziurawiec występuje w Europie. Ma skromne wymagania, lubi suchą glebę, stanowiska prześwietlone. jest wieloletnią byliną o dorastającą do wysokości 30-80 cm. W Polsce należy do roślin pospolitych występujących na łąkach, miedzach, przy drogach i w lasach.
Zbieramy kwitnące, niezdrewniałe, młode pędy z pączkami. Ścinamy w połowie wysokości, oczyszczamy z traw, suszymy w miejscach cienistych i przewiewnych. Przechowujemy w papierowych torebkach lub woreczkach. Można go zbierać dwukrotnie w ciągu lata. Najpierw od czerwca do połowy lipca, a później na koniec sierpnia, gdy przycięte rośliny odżyją i zakwitną drugi raz.
Substancje czynne: flawonoidy, olejek eteryczny, garbniki, czerwone barwniki (hiperycyna) i żywice działające bakteriostatycznie.
Więcej o substancjach czynnych w ziołach.
Właściwości lecznicze ma ziele dziurawca, natomiast z kwiatów produkuje się olejek. Dziurawiec działa pobudzająco na trawienie, żółciopędnie, kojąco, reguluje przemianę materii, ściągająco i odkażająco, przyspiesza gojenie się ran. Stosuje się go przy złym trawieniu, nieżytach żołądka i jelit, w chorobach wątroby i dróg żółciowych, a także w stanach wyczerpania nerwowego, nerwobólach, bezsenności, bólach głowy. Dziurawiec ma również zdolność pobudzania odnowy tkanki nerwowej, w związku z tym stosuje sie go pomocniczo w uszkodzeniach i porażeniach nerwów. Łagodzi również bóle menstruacyjne. Zewnętrznie można stosować okłady z dziurawca na trudno gojące się rany i oparzenia.
Napar: łyżkę kwiatów dziurawca i łyżeczkę liści mięty zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem ok. 30min. Pić 2-3 razy dziennie po szklance naparu.
Nalewka: około 10dkg kwiatów, pąków i liści dziurawca zalać 0,5l spirytusu i zostawić na tydzień. Przecedzić i wycisnąć przez szmatkę. Pić 2 razy dziennie po łyżeczce nalewki rozpuszczonej w 0,5 szklanki wody lub mleka.
Ziele dziurawca kupimy w aptekach i sklepach zielarskich. Jest również składnikiem różnych leków, w tym uspokajających.
UWAGA: dziurawiec w nadmiernych ilościach może powodować uczulenie na promienie słoneczne. Nie zaleca się stosowania dziurawca przy znacznym uszkodzeniu wątroby oraz przy wysokiej gorączce.
Zastosowanie dziurawca w kuchni:
Młode liście dziurawca, które mają lekko ostry smak, można dodawać do sałatek.
"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus