Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

ESTRAGON

 

Opis estragonu:

 
Estragon, bylica estragon, bylica draganek, draganek, Artemisia dracunculus, ma prostą, częściowo zdrewniałą łodygę, wąskie, zaostrzone liście. Niewielkie, zielonkawożółte kwiaty zebrane w luźne wiechy na szczycie łodygi. Estragon jest rośliną dorastającą do 150cm wysokości. Ma wzniesioną, prostą, na pół zdrewniałą łodygę.
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa estragonu:

 
Estragon jest rośliną wieloletnią występującą w Azji, południowo-wschodniej Europie i Ameryce Północnej. W Polsce rozpowszechniona jest uprawa estragonu rozmnażającego się z podziemnych rozłogów.  Kwitnie od lipca do października.
 
W ogrodzie siejemy je w miejscu odkrytym, nie zaciemnionym, tak, żebyśmy mogli go pozostawić na kilka lat. Podziemne rozłogi sadzimy wczesną wiosną, natomiast w maju możemy go rozmnażać poprzez podział starego krzaka. Estragon sadzimy na głębokości 6-10 cm, w rozstawie 30 na 50cm. Estragon rośnie wysoko, może mierzyć nawet 1,5m. Estragon lubi stanowiska nasłonecznione, próchnicze i wilgotne.
 
Do suszenia ziele tniemy w początkowym okresie zawiązywania przez nie pączków, na wysokości przynajmniej 10cm od ziemi. Dzięki temu jesienią otrzymamy drugi plon. Suszymy rozłożone cienką warstwą, oddzielamy liście i kruszące się łodygi od części zdrewniałych. Przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
 

Właściwości estragonu:

 
Substancje czynne: estragon zawiera olejki eteryczne, garbniki, gorycze, witaminy i sole mineralne.
 
Jego ziele wzmacnia żołądek, jest skuteczne na różne nieżyty dróg trawiennych. Herbata z estragonu może być stosowana jako środek nasenny oraz zmniejszający nadpobudliwość.
 

Zastosowanie estragonu w kuchni:

 
Ziele estragonu możemy wykorzystywać zarówno świeże, jak i suszone. Dodajemy je do mięs, zup i sosów, jajek na twardo i majonezu. Estragon ma ostry, korzenny smak, dlatego powinno się go stosować z umiarem, aby nie zdominował smaku potrawy. Można go wykorzystywać również do wszelkiego rodzaju marynat. Można również dodać do kiszenia ogórków. Jest również bardzo dobrym dodatkiem do sałat. Posiekany świeży estragon jest składnikiem ziołowym sosu tatarskiego oraz berneńskiego. Jest również składnikiem ziół prowansalskich.
Estragon dodajemy pod koniec gotowania, aby nie zgorzkniał. Pamiętać należy, żeby nie przesadzić z dodawaniem estragonu, gdyż może zdominować smak potrawy. 
 
estragon, zioła lecznicze

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus