GŁÓG

 

Opis głogu:

 

Głóg, głóg pospolity, babicha, bulimiczka, ciernie białe, Crataegus, to krzew o ciernistych gałęziach, białych kwiatach i czerwonych owocach.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa głogu:

 

Głóg występuje na brzegach lasów, w zaroślach, często hodowany w ogrodach jako żywopłot. Kwiaty głogu zbieramy w maju i czerwcu, gdy są w pełni rozkwitnięte. Zbieramy je ostrożnie, bez liści, kolców i gałęzi, najlepiej w słoneczny dzień bez deszczu i rosy. Kwiaty suszymy szybko, w podwyższonej temperaturze, nie należy ich przesypywać podczas suszenia.

Owoce głogu zbieramy jesienią, nie przejrzałe. Również suszymy w podwyższonej temperaturze.

Wysuszone kwiaty i owoce przechowujemy w workach, w suchych i przewiewnych miejscach.

 

Właściwości głogu:

 

Substancje czynne: kwiaty: garbniki, flawonoidy, olejki eteryczne, związki purynowe, owoce: flawonoidy, garbniki, witaminy, barwniki.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Głóg ma działanie nasercowe, przeciwskurczowe, uspokajające, obniżające ciśnienie krwi i moczopędne. Nalewka spirytusowa z głogu rozszerza naczynia krwionośne, chroni przed atakami dusznicy bolesnej. Napar z głogu jest również stosowany w dolegliwościach reumatycznych.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napar z kwiatów: łyżeczkę kwiatów głogu zalewamy połową szklanki wrzątku i parzymy pod przykryciem przez 15min. Po odcedzeniu pijemy 2 razy dziennie po pół szklanki.

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

owoce głogu, głóg, zioła lecznicze

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537