Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

 

Opis głogu:

 

Głóg, głóg pospolity, babicha, bulimiczka, ciernie białe, Crataegus, to krzew o ciernistych gałęziach, białych kwiatach i czerwonych owocach. 

W Europie i w Azji występuje niemal 100 gatunków głogu — w Polsce spotkać można ich pięć, ale najbardziej pospolite są dwa: głóg jednoszyjkowy i głóg dwuszyjkowy. Z zielarskiego punktu widzenia interesuje nas przede wszystkim ten ostatni. Jest to ciernisty krzew (rzadziej małe drzewko) z rodziny różowatych rosnący na wysokość 3—8 metrów, o koronie wyraźnie asymetrycznej. Liście gładkie, odwrotnie jajowate, trójklapowe, od góry ciemnozielone — spodem jaśniejące, połyskujące. Kwiaty białe lub różowe o dwuszyjkowych słupkach (stąd nazwa — głóg dwuszyjkowy) promieniste, zebrane w baldachogrona. Owoce jajowate lub kulisto-jajowate z zachowaną resztką kielicha kwiatowego, z dwiema lub trzema pestkami, ciemnoczerwone z odcieniem brunatnym.

 

Występowanie i uprawa głogu:

 

Głóg występuje na brzegach lasów, w zaroślach, często hodowany w ogrodach jako żywopłot. Kwiaty głogu zbieramy w maju i czerwcu, gdy są w pełni rozkwitnięte. Zbieramy je ostrożnie, bez liści, kolców i gałęzi, najlepiej w słoneczny dzień bez deszczu i rosy. Kwiaty suszymy szybko, w podwyższonej temperaturze, nie należy ich przesypywać podczas suszenia.

Owoce głogu zbieramy jesienią, nie przejrzałe. Również suszymy w podwyższonej temperaturze.

Wysuszone kwiaty i owoce przechowujemy w workach, w suchych i przewiewnych miejscach.

 

Właściwości głogu:

 

Substancje czynne: Niewątpliwie najważniejszym składnikiem leczniczym, przede wszystkim kwiatów, głogu są flawonoidy, m.in. kwercetyna, witeksyna, izowiteksyna, apigenina, rutyna oraz ich połączenia glikozydowe. Kwiaty zawierają ponadto garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, chlorogenowy i kawowy) oraz witaminę C. W owocach, oprócz wspomnianych już flawonoidów, kwasów organicznych, garbników i olejków eterycznych znaleźć można prowitaminę A, witaminy z grupy B (w tym duże ilości B^), witaminę C i P oraz mikroelementy (m.in. żelazo, kobalt, miedź, magnes i mangan).

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Głóg ma działanie nasercowe, przeciwskurczowe, uspokajające, obniżające ciśnienie krwi i moczopędne. Nalewka spirytusowa z głogu rozszerza naczynia krwionośne, chroni przed atakami dusznicy bolesnej. Napar z głogu jest również stosowany w dolegliwościach reumatycznych.

 

Napar z kwiatów: łyżeczkę kwiatów głogu zalewamy połową szklanki wrzątku i parzymy pod przykryciem przez 15min. Po odcedzeniu pijemy 2 razy dziennie po pół szklanki.

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

owoce głogu, głóg, zioła lecznicze

Głóg