Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

GORCZYCA

 

Opis gorczycy:

 

Wyróżniamy dwa gatunki gorczycy: białą i czarną. Oba gatunki uprawiane są na polach. Różnica polega na tym, że gorczyca biała ma łuszczyny owłosione, zakończone zgiętym dziubkiem, a nasiona jasnożółte, dwa razy większe niż gorczyca czarna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa gorczycy:

 

Gorczyca jest rośliną jednoroczną, może być uprawiana na każdym rodzaju gleby, jednak preferuje gleby gliniaste. Kwitnie od końca maja do początku sierpnia. Cechuje się szybkim tempem wzrostu nawet przy niskiej wilgotności podłoża. Wzbogaca glebę w materię organiczną i poprawia strukturę gleby dzięki głębokim korzeniom, które rozluźniają i zwiększają możliwość gromadzenia wody. Wydzielane substancje gorczycy hamują kiełkowanie i wzrost niektórych chwastów.

 

Właściwości gorczycy białej:

 

Substancje czynne: glikozydy gorczyczne, olejek gorczyczny, olej tłusty, synapina.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Gorczyca biała działa osłaniająco. Jest stosowana w schorzeniach przewodu pokarmowego (stany zapalne żołądka i jelit, zaburzenia trawienia, zaparcia, wrzody). Gorczyca ma również działanie moczopędne. Zewnętrznie można stosować w anginie, zapaleniu migdałków i gardła.

 

Kleik z nasion: 1-2 łyżeczki nasion gorczycy białej zalewamy połową szklanki przegotowanej wody i odstawiamy na 3-5 godzin. Pijemy 2 razy dziennie, rano i wieczorem, po pół szklanki.

 

Właściwości gorczycy czarnej:

 

Substancje czynne: glikozydy gorczyczne, olej tłusty, synapina.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Gorczyca czarna drażni skórę i wywołuje przekrwienia. Stosuje się ją tylko zewnętrznie, w postaci nacierań i gorczyczników w schorzeniach reumatycznych, bólach mięśniowych i stawowych, w nerwobólach międzyżebrowych i lędźwiowych, ponadto w zapaleniu płuc, opłucnej i osierdzia, a także w bólach żołądka i wątroby.

 

Wodny wyciąg z nasion gorczycy stosuje się wewnętrznie w chorobach przewodu pokarmowego. Zewnętrznie jest używana do płukania gardła przy stanach zapalnych, a także do okładów w stanach reumatycznych, w postaci woreczków wypełnionych nasionami.

 

Gorczycznik: nasiona gorczycy mielimy na mąkę, zalewamy zimną wodą i wyrabiamy na ciasto na okłady. Przykładamy na bolące miejsce na około 15min. Silne pieczenie oznacza, że należy przerwać okład, ponieważ może dojść do stanów zapalnych, ropni, a nawet martwicy.

W aptekach można kupić gorczyczniki albo maści z olejku gorczycowego.

 

Zastosowanie gorczycy w kuchni:

 

W kuchni stosuje się pikantne nasiona gorczycy, całe lub zmielone. Gorczyca jest stosowana głównie do marynowania, np. ogórków. Może być również używana do mięs, kiełbas, sosów. Gorczyca może także poprawić smak dań z jaj oraz sera, a także różnych sosów, maseł ziołowych i majonezów. Jest stosowana do produkcji musztardy, jest składnikiem pieprzu ziołowego. Ponadto nasiona gorczycy czarnej jak również i białej stosowane są do przyprawiania marynat, wędlin, surówek. Świetnie nadają się również do kiszonych i konserwowanych ogórków i innych warzyw z octem. Gdy chcemy uzyskać ostry aromat należy prażyć gorczycę na gorącym oleju. 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

gorczyca kwiat, zioła lecznicze