07 stycznia 2019

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

 

Ziołowe herbaty, nieco mniej popularne od herbaty czarnej, są równie dobre i do tego zdrowe. Olejki eteryczne, garbniki, gorycze, substancje śluzowe i mineralne zawarte w herbatach ziołowych, wpływają na nasze ogólne samopoczucie. Jednak ziołowe herbaty warto pić nie tylko ze względów zdrowotnych, ale również smakowych, a także w celu pokrycia części dziennego zapotrzebowania na płyny.

 

Przygotowując ziołową herbatkę musimy najpierw dobrać sposób jej przyrządzania tak, aby substancje czynne zawarte w ziołach uległy rozpuszczeniu. Możemy zatem przygotować napar, odwar lub zimny wyciąg z ziół.

 

Najpopularniejsze są napary, które przygotowuje się z tych ziół, które zawierają olejki eteryczne. Przygotowywanie ziołowych naparów jest bardzo proste i nie wymaga szczególnych umiejętności czy aparatury. Wystarczy szklane bądź porcelanowe naczynie (kubek lub czajniczek), sitko, przykrywka i gorąca woda. Naczynie, w którym będziemy zaparzać nasz napar należy najpierw przepłukać gorącą wodą, tak, aby było nagrzane. Następnie na sitko sypiemy odpowiednią ilość ziół, zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy. Pozostawiamy tak na 5-10 minut i po tym czasie mamy gotowy do wypicia napój. Oczywiście nie musimy wykorzystywać sitka, tylko zalać zioła bezpośrednio w kubku czy czajniczku, a po zaparzeniu odcedzić.

 

Odwary przygotowujemy głównie z kory, drewna i surowców korzennych, aby uwolnić trudno rozpuszczalne składniki. Rozdrobnione zioła wsadzamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy, a następnie odstawiamy na 15-30minut, aby naciągnęły. Po odcedzeniu możemy przelać do szklanek i pić.

 

Zimne wyciągi z ziół sporządzamy z surowców zawierających śluzy, m.in. prawoślaz, nasiona lnu. W tym przypadku bierzemy podwójną ilość wody, wrzucamy do niej dokładnie rozdrobnione zioła, odstawiamy na 6-10 godzin i co jakiś czas mieszamy.

Zimne wyciągi z ziół można pić z dodatkiem mleka. Świetnie nadają się do tego mięta pieprzowa i melisa. Bardzo drobno pokrojone zioła możemy również dodać do chudego mleka, po kilku godzinach odrobinę posłodzić i uzyskujemy w ten sposób wyśmienity napój ziołowy.

 

Zioła można przygotowywać również na inne sposoby, o czym pisaliśmy tutaj
 

Gdy już wiemy który sposób przyrządzania ziół powinniśmy wybrać, musimy także wiedzieć jaka ilość ziół będzie nam potrzebna. Każde zioła mają w swym składzie określoną ilość substancji czynnych. Jednak ogólnie przyjęło się, że do zaparzania ziołowej herbatki należy używać 1 lub 1,5 łyżeczki suszonych ziół na filiżankę. Jeżeli natomiast używamy świeżych ziół ich ilość powinna być trzykrotnie większa.

 

Niektórzy zastanawiają się czy ziołowe herbaty należy słodzić. Odpowiedź nie jest jednoznaczna, bo to zależy. Prawdziwi smakosze nie słodzą ziół, ponieważ chcą delektować się naturalnym ich smakiem. Czasami jednak dodanie niewielkiej ilości cukru, miodu czy nawet alkoholu (np. rumu) może poprawić i wzbogacić ich smak. Dodatek miodu w wielu przypadkach wzmacnia właściwości lecznicze ziół.

 

Popularne herbatki ziołowe i ich zastosowanie:

 

Herbata z kwiatów czarnego bzu: jest idealna dla osób cierpiących na grypę, katar lub zapalenie zatok. Jest środkiem przeciwzapalnym i napotnym. Łagodzi gorączkę, pomaga w bólach w klatce piersiowej.

 

Herbata z kwiatów lipy: łagodzi ból (nawet ból głowy wywołany stresem), uspokaja, redukuje napięcie nerwowe, przez co ułatwia zaśnięcie. Wspomaga również walkę z przeziębieniem, ma działanie napotne.

 

Herbata z kwiatów lawendy: lawenda ma działanie odprężające, dlatego też herbatkę z lawendy powinno się pić przed zaśnięciem.

 

Herbata z liści mniszka lekarskiego: działa moczopędnie, przez co jest skuteczna w wydalaniu nadmiernej ilości płynów z organizmu.

 

Herbata z nasion kopru włoskiego: ułatwia trawienie, łagodzi nudności i dolegliwości żołądkowe. Łagodzi kolki i wzdęcia u niemowląt.

 

Herbata z liści malin: ma działanie ściągające, można ją stosować do płukania gardła. Nie poleca się picia herbaty z liści malin w pierwszych tygodniach ciąży.

 

Herbata z liści mięty pieprzowej: ułatwia trawienie i łagodzi wzdęcia. W połączeniu z czarnym bzem wspomaga walkę z przeziębieniem.

 

Herbata z liści pokrzywy: ma właściwości wzmacniające. Zawiera wiele witamin i minerałów (w tym żelazo). Może również łagodzić reakcje alergiczne, m.in. katar sienny i pokrzywkę.

 

Herbata z rozmarynu lekarskiego: zwiększa aktywność, dodaje energii, najlepiej pić ją rano. Łagodzi bóle głowy, a także pomaga przy niestrawności.

 

Herbata z rumianku: łagodzi niestrawność, koi nerwy, uspokaja. Można stosować również jako okłady na chore lub zmęczone oczy.

 

Herbata z tymianku: sprawdza się w przeziębieniu, grypie, zapaleniu oskrzeli i zatok. Łagodzi ból ucha, może także poprawiać nastrój.

 

 

 

 

 

 

 

Herbatki ziołowe