Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Inne dania z ziół

Makaron aglio, oilo (z pietruszką i czosnkiem)

 

Składniki:

  • makaron spaghetti (lub inny, według uznania),
  • kilka ząbków czosnku (w zależności od upodobań smakowych),
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • tarty ser parmezan (lub inny twardy ser tarty),
  • opcjonalnie mała papryczka chilli.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek (i opcjonalnie posiekaną papryczkę chilli). Doprawiamy solą i pieprzem. UWAGA: nie smażymy za długo, ponieważ czosnek może zgorzknieć.

Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Mieszamy razem z oliwą i czosnkiem, następnie dodajemy poszatkowaną pietruszkę. Po nałożeniu na talerze posypujemy makaron tartym parmezanem.

Makaron z bazylią

Składniki:

  • 400 g dowolnego makaronu
  • 1 Pęczek świeżej bazylii
  • 1 szklanka bulionu
  • ½ szklanki śmietany
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku

Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu i odcedzić. Bazylię opłukać, osuszyć i oberwać listki (łodyżki odrzucić). Kilka liści odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać. W rondlu zagotować bulion, wrzucić posiekaną bazylię, gotować 2 minuty i zestawić z ognia. Zmiksować i dodać śmietanę. Dokładnie całość wymieszać i doprawić solę oraz pieprzem. Makaron rozłożyć na talerzach, polać sosem bazyliowym, posypać parmezanem i udekorować liśćmi bazylii. Podawać z sałatką z pomidorów.

Spaghetti z sosem nagietkowym

Składniki:

 

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 4 łyżki płatków nagietka (świeżych lub suszonych)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera
  • 1 liść laurowy
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku

Marchewki i cebulę obrać i umyć. Marchewki przekroić wzdłuż na pół, a cebulę pokroić na ćwiartki. Do rondla wlać mleko, wrzucić marchewki, cebulę, płatki nagietka i liść laurowy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Następnie przecedzić całość przez sitko. Marchewkę i cebulę zmiksować lub przetrzeć przez sito. W drugim rondlu stopić masło, wsypać mąkę i, mieszając, gotować całość przez 3 minuty. Stopniowo dolewać przecedzone mleko i gotować, stale mieszając, aż powstanie gładki sos.

Dodać zmiksowaną cebulę z marchewką, starty ser, doprawić solą i pieprzem, dokładnie całość wymieszać. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić, rozłożyć na talerzach i polać sosem nagietkowym.

Ser ziołowy

 

Składniki:

  • 25 dag sera twarogowego
  • 10 dag masła
  • 5 łyżek posiekanych ziół, sól, pieprz (można dodać 1 łyżeczkę słodkiej papryki i użyć mieszanki ziół lub każdego gatunku osobno: koperku, pietruszki, bazylii, czosnku, mięty, rzeżuchy, trybuli, szczypiorku).

Masło i ser o temperaturze pokojowej utrzeć mikserem lub w makutrze na jednolitą masę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami, całość dokładnie wymieszać. Można od razu smarować nim chleb lub uformować kostkę, wstawić na kilka godzin do lodówki, a potem pokroić na plasterki.

Ziołowe kulki serowe

Składniki:

  • 250 g miękkiego twarogu i szklanka posiekanych ziół: rozmarynu, szałwii, natki pietruszki, tymianku, szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • liście sałaty do dekoracji
  • opcjonalnie śmietana

Twaróg rozgnieść w misce widelcem, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Jeśli będzie zbyt suchy, dodać trochę śmietany. Powinien mieć konsystencję umożliwiającą lepienie z niego kulek. Z twarogu formować kulki wielkości śliwek i obtaczać je w ziołach. Układać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty.

Przyprawianie zalewy do ogórków i papryki

 

Składniki:

  • 10 dag nasion gorczycy
  • 4 dag nasion kolendry
  • 3 dag nasion kopru
  • 2 dag czarnego pieprzu

 

Do ogórków i papryki konserwowej:

Sporządzamy zalewę z 3 I octu, 3 I wody, 1 łyżki soli i 6 łyżek stołowych cukru. Doprowadzamy ją do wrzenia, dodajemy mieszankę przyprawową i zalewamy ułożone w słojach ogórki lub paprykę.

 

Do ogórków kiszonych:

Roztworem sporządzonym z 3 I wody i 10-15 dag soli zalewamy uprzednio dobrze wymyte ogórki i pozostawiamy je na kilka dni. W tym czasie zbieramy pianę. Po kilku dniach zlewamy wodę z ogórków, dodajemy mieszankę przyprawową i zagotowujemy. Po ochłodzeniu wlewamy ponownie do ogórków i naczynie zamykamy. Według własnego uznania można dodać jeszcze liście laurowe, korzeń chrzanu, liście winorośli, liście wiśni, werbenę.

Pierogi z serem i miętą

 

Składniki:

  • 50 dag mąki,
  • ciepła woda,
  • 75 dag białego sera,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • 5 łyżek posiekanych świeżych listków mięty,
  • tłuszcz do polania.

Mąkę rozmieszać z ciepłą wodą i zagnieść ciasto pierogowe, rozwałkować na cienkie placki i szklanką wyciąć krążki. Ser zmielić w maszynce do mięsa, dodać jajko i miętę, przyprawić na słono i dokładnie wymieszać. Nadzienie rozłożyć na krążki i zlepiać pierogi. Ugotować je w dużej ilości osolonej wody i podawać polanę roztopionym tłuszczem.

Risotto ziołowe

 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 4 dag masła
  • 25 dag ryżu
  • 3/4 l rosołu
  • 1 liść laurowy, 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki, 10 listków szałwii, 10 małych gałązek tymianku, 10 listków estragonu, 10 listków majeranku, sól, pieprz
  • opcjonalnie można dodać 25 dag startych na grubej tarce lub drobno posiekanych warzyw: marchwi, pietruszki, selera, pora, pomidorów, papryki

 

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle, dodać umyty i dobrze osaczony ryż, zalać połową rosołu. Patelnię przykryć i trzymać na bardzo małym ogniu tak długo, aż ryż wchłonie cały rosół. Następnie dodać zioła i ewentualnie warzywa, jeszcze filiżankę rosołu i dalej

dusić. W razie potrzeby dolać jeszcze rosołu. Sól i pieprz dodać przed podaniem.

Jajka w sosie ziołowym

 

Składniki:

  • 6-8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 mała główka sałaty
  • sos ziołowy: 1 żółtko, l1 łyżka oliwy, 1,5 łyżeczki octu winnego, 1,5 łyżeczki soku cytrynowego, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 szklanki posiekanych świeżych ziół (pietruszka, szczypiorek, trybula, koper, estragon, majeranek)

Salaterkę lub półmisek wyłożyć liśćmi sałaty, na nie kłaść połówki jaj, przeciętą stroną do góry. Wszystkie składniki sosu zmieszać ze sobą dokładnie, aż powstanie majonez, i zalać nim jajka.

Jajka wiosenne

 

Składniki:

  • 6-8 jajek
  • sos: 1 szklanka śmietany, 2 łyżki twarożku homogenizowanego lub roztartego białego sera, po 1 łyżce świeżych posiekanych ziół: ogórecznika, trybuli, pietruszki, szczypiorku, melisy, po 1 łyżeczce: bazylii, kopru, trochę cząbru, lubczyku, mięty, rozmarynu, szczawiu
  • sól.

Zioła bardzo drobno posiekać albo zmiksować z małą ilością śmietany, wówczas sos nabierze zielonej barwy. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu, posolić do smaku i wlać do płytkiej salaterki. W niej ułożyć połówki jajek przekrojoną stroną do góry.

Surówka z liści mniszka

 

Składniki:

  • 10 dag bardzo młodych jasnozielonych liści mniszka,
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem
  • 1/4 szklanki posiekanej rzeżuchy
  • 4 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • sól, cukier

Liście mniszka zalać na godzinę zimną wodą, potem osaczyć. Cebule pokroić w krążki i wymieszać w salaterce z liśćmi mniszka i rzeżuchą. Olej rozmieszać w kubeczku z sokiem cytrynowym, solą i cukrem, polać surówkę i wymieszać. Podawać po 10 minutach.

Pasztet szałwiowo orzechowy

Składniki:

  • I szklanka orzechów laskowych
  • 1 szklanka ziaren sezamu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii
  • 200 g twarogu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz do smaku

 

Orzechy i sezam prażyć na sucho przez 5 minut na oddzielnych patelniach, ostudzić. Z  orzechów zdjąć skórkę i razem z sezamem zemleć je w maszynce lub bardzo drobniutko posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Twaróg utrzeć w misce z czosnkiem, solą, pieprzem, szałwią i oliwą. Dodać zmielone orzechy z sezamem i mleko, by masa nabrała odpowiedniej wilgotności. Dokładnie całość wymieszać. Gotową masę przełożyć do dowolnej formy lub naczynia i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Pasztet podawać schłodzony, np. do grzanek.