Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.
Kontakt: info@zielepedia.pl
"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus
Makaron aglio, oilo (z pietruszką i czosnkiem)
Składniki:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek (i opcjonalnie posiekaną papryczkę chilli). Doprawiamy solą i pieprzem. UWAGA: nie smażymy za długo, ponieważ czosnek może zgorzknieć.
Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Mieszamy razem z oliwą i czosnkiem, następnie dodajemy poszatkowaną pietruszkę. Po nałożeniu na talerze posypujemy makaron tartym parmezanem.
Makaron z bazylią
Składniki:
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu i odcedzić. Bazylię opłukać, osuszyć i oberwać listki (łodyżki odrzucić). Kilka liści odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać. W rondlu zagotować bulion, wrzucić posiekaną bazylię, gotować 2 minuty i zestawić z ognia. Zmiksować i dodać śmietanę. Dokładnie całość wymieszać i doprawić solę oraz pieprzem. Makaron rozłożyć na talerzach, polać sosem bazyliowym, posypać parmezanem i udekorować liśćmi bazylii. Podawać z sałatką z pomidorów.
Spaghetti z sosem nagietkowym
Składniki:
Marchewki i cebulę obrać i umyć. Marchewki przekroić wzdłuż na pół, a cebulę pokroić na ćwiartki. Do rondla wlać mleko, wrzucić marchewki, cebulę, płatki nagietka i liść laurowy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Następnie przecedzić całość przez sitko. Marchewkę i cebulę zmiksować lub przetrzeć przez sito. W drugim rondlu stopić masło, wsypać mąkę i, mieszając, gotować całość przez 3 minuty. Stopniowo dolewać przecedzone mleko i gotować, stale mieszając, aż powstanie gładki sos.
Dodać zmiksowaną cebulę z marchewką, starty ser, doprawić solą i pieprzem, dokładnie całość wymieszać. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić, rozłożyć na talerzach i polać sosem nagietkowym.
Ser ziołowy
Składniki:
Masło i ser o temperaturze pokojowej utrzeć mikserem lub w makutrze na jednolitą masę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami, całość dokładnie wymieszać. Można od razu smarować nim chleb lub uformować kostkę, wstawić na kilka godzin do lodówki, a potem pokroić na plasterki.
Ziołowe kulki serowe
Składniki:
Twaróg rozgnieść w misce widelcem, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Jeśli będzie zbyt suchy, dodać trochę śmietany. Powinien mieć konsystencję umożliwiającą lepienie z niego kulek. Z twarogu formować kulki wielkości śliwek i obtaczać je w ziołach. Układać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty.
Przyprawianie zalewy do ogórków i papryki
Składniki:
Do ogórków i papryki konserwowej:
Sporządzamy zalewę z 3 I octu, 3 I wody, 1 łyżki soli i 6 łyżek stołowych cukru. Doprowadzamy ją do wrzenia, dodajemy mieszankę przyprawową i zalewamy ułożone w słojach ogórki lub paprykę.
Do ogórków kiszonych:
Roztworem sporządzonym z 3 I wody i 10-15 dag soli zalewamy uprzednio dobrze wymyte ogórki i pozostawiamy je na kilka dni. W tym czasie zbieramy pianę. Po kilku dniach zlewamy wodę z ogórków, dodajemy mieszankę przyprawową i zagotowujemy.
Pierogi z serem i miętą
Składniki:
Mąkę rozmieszać z ciepłą wodą i zagnieść ciasto pierogowe, rozwałkować na cienkie placki i szklanką wyciąć krążki. Ser zmielić w maszynce do mięsa, dodać jajko i miętę, przyprawić na słono i dokładnie wymieszać. Nadzienie rozłożyć na krążki i zlepiać pierogi. Ugotować je w dużej ilości osolonej wody i podawać polanę roztopionym tłuszczem.
Risotto ziołowe
Składniki:
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle, dodać umyty i dobrze osaczony ryż, zalać połową rosołu. Patelnię przykryć i trzymać na bardzo małym ogniu tak długo, aż ryż wchłonie cały rosół. Następnie dodać zioła i ewentualnie warzywa, jeszcze filiżankę rosołu i dalej
dusić. W razie potrzeby dolać jeszcze rosołu. Sól i pieprz dodać przed podaniem.
Jajka w sosie ziołowym
Składniki:
Salaterkę lub półmisek wyłożyć liśćmi sałaty, na nie kłaść połówki jaj, przeciętą stroną do góry. Wszystkie składniki sosu zmieszać ze sobą dokładnie, aż powstanie majonez, i zalać nim jajka.
Jajka wiosenne
Składniki:
Zioła bardzo drobno posiekać albo zmiksować z małą ilością śmietany, wówczas sos nabierze zielonej barwy. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu, posolić do smaku i wlać do płytkiej salaterki. W niej ułożyć połówki jajek przekrojoną stroną do góry.
Surówka z liści mniszka
Składniki:
Liście mniszka zalać na godzinę zimną wodą, potem osaczyć. Cebule pokroić w krążki i wymieszać w salaterce z liśćmi mniszka i rzeżuchą. Olej rozmieszać w kubeczku z sokiem cytrynowym, solą i cukrem, polać surówkę i wymieszać. Podawać po 10 minutach.
Pasztet szałwiowo orzechowy
Składniki:
Orzechy i sezam prażyć na sucho przez 5 minut na oddzielnych patelniach, ostudzić. Z orzechów zdjąć skórkę i razem z sezamem zemleć je w maszynce lub bardzo drobniutko posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Twaróg utrzeć w misce z czosnkiem, solą, pieprzem, szałwią i oliwą. Dodać zmielone orzechy z sezamem i mleko, by masa nabrała odpowiedniej wilgotności. Dokładnie całość wymieszać. Gotową masę przełożyć do dowolnej formy lub naczynia i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Pasztet podawać schłodzony, np. do grzanek.
Chipsy z liści żywokostu
Liście żywokostu oprószamy mąką i pojedynczo zanurzamy w cieście piwnym, a następnie smażymy na gorącym oleju do zrumienienia,.
Ciasto piwne: wyrabiamy 200g mąki z 0,25l piwa, doprawiamy solą i odstawiamy na pół godziny.