"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Wiosna to czas kiedy wszystko budzi się do życia. Sadzimy nowe rośliny, a także zbieramy te, które zdążyły urosnąć. Wykorzystujemy je później do sporządzania doskonałych środków leczniczych, kosmetycznych czy kulinarnych.

 

W kwietniu i maju zbieramy między innymi:

  • kłącza: perzu, pięciornika kurzyśladu, tataraku,
  • korę: brzozy, dębu, szakłaku, kruszyny,
  • korzeń: arcydzięgla, biedrzeńca, kozłka lekarskiego, łopianu, mydlnicy, ślazu, żywokostu, mniszka lekarskiego, tataraku,
  • kwiaty: podbiału, mniszka lekarskiego, rumianku, czarnego bzu, ogórecznika lekarskiego,
  • liście: brzozy, babki, bobrka trójlistkowego, borówki czarnej, podbiału, poziomki, ślazu,
  • pączki: brzozy,
  • ziele: arcydzięgla, brusznicy, czernicy, jaskółczego ziela, babki lancetowatej, szałwii, pokrzywy, podbiału, czosnku niedźwiedziego, ogórecznika lekarskiego, krwawnika, ruty, skrzypu, szczawiu, chrzanu, kminku, macierzanki, maliny, marzanki wonnej, mniszka lekarskiego, czarnej porzeczki, poziomki.
  • pędy sosny.

 

Tutaj przeczytacie o każdej z wymienionych roślin leczniczych.

 

Wymienione rośliny mają zastosowanie w ziołolecznictwie, kosmetologii oraz w kuchni.

 

 

Jakie zioła zbieramy wiosną (kwiecień, maj)

05 maja 2020

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537