Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

 

Opis jarzębiny:

 

Jarzębina, jarząb pospolity, jarząbek, Sorbus aucuparia to popularne drzewo rosnące pospolicie przy drogach i lasach. Jarzębina ma czerwone owoce, zwane popularnie koralami.

 

Występowanie i uprawa jarzębiny:

 

Jarzębina rośnie dziko, ale można ją również hodować dla celów dekoracyjnych. Jarzębina kwitnie w maju i wtedy je zbieramy. Ścinamy całe grona, które suszymy w cieniu lub na słońcu, a następnie wyskubujemy pojedyncze kwiaty i odrzucamy szypułki. Owoce jarzębiny (jagody) zbieramy w momencie ich całkowitego dojrzewania, czyli we wrześniu lub październiku. Jagody zbieram czerwone, nie żółte. Suszymy rozłożone cienką warstwą w podwyższonej temperaturze. Po wysuszeniu oczyszczamy i przechowujemy w woreczkach, w suchych miejscach.

 

Właściwości jarzębiny:

 

Substancje czynne: garbniki, kwasy organiczne (sorbowy i parasorbowy), witamina C, cukier, pektyny, sorbit. 

Owoce jarzębiny bogate są w kwasy organiczne (zawierają m.in. kwas jabłkowy, winowy, parasorbowy, sorbowy). Ponadto wykryto w nich garbniki, kwasy wielofenolowe, cukry proste, sporo witaminy C (więcej niż w cytrynie!), prowitaminę A oraz witaminy B, E, PP i K, a także mikroelementy, przede wszystkim miedź i magnez. Jeden z zawartych w świeżych owocach jarzębiny kwasów organicznych — parasorbowy może wywoływać wymioty i biegunki. Na szczęście rozpada się on bardzo łatwo w trakcie suszenia, gotowania, a nawet mrożenia.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

W celach leczniczych stosujemy kwiaty i owoce. Jarzębina działa moczopędnie, przeciwszkorbutowo, ściągająco. Ma zastosowanie w stanach niedoboru witamin, w chorobach nerek, a także w schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego.

 

Napar z jagód: łyżkę owoców jarzębiny zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez 15min. Pijemy po odcedzeniu po szklance 2 razy dziennie.

 

Zastosowanie jarzębiny w kuchni:

 

Jarzębina często jest wykorzystywana do wytwarzania marmolady czy wódki jarzębiak.

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Jarzębina