JEŻYNA

 

Opis jeżyny:

 

Jeżyna właściwa, jeżyna fałdowana, czarna malina, ożyna ostrężyna, Rubus fruticosus to krzew o kolczastych, pokładających się gałęziach, z 3-5 listkowymi liśćmi. Kwiaty zebrane są w grona, a owoce po dojrzeniu są czarne, podobne do malin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa jeżyny:

 

Jeżyna występuje w stanie dzikim tworzący zarośla na brzegach lasów, przydrożach i skarpach. Ma wiele odmian, z czego najpopularniejszą w Polsce jest jeżyna fałdowana. Można również uprawiać ją w ogrodzie, gdzie najczęściej hoduje się gatunki bez cierniowe. Rozmnaża się wegetatywnie, lubi dobre, głębokie gleby.

 

Jeżyna bezkolcowa natomiast jest bardzo popularną rośliną ogrodową. Jeżyny hodowane w ogródkach są równie smaczne i odżywcze jak te rosnące dziko.

 

Odmiany jeżyn bezkolcowych:

 

  • Loch Tay - owoce są duże lub średniej wielkości, wcześnie dojrzewają (od ok. 2 połowy czerwca). Są jędrne i smaczne. Ta odmiana jest odporna na przemarzanie.

 

  • Brzezina - owoce są średniej wielkości, jędrne i smaczne. Dojrzewają na początku lipca. Są odporne na przemarzanie, a także mniej podatne na oparzenia słoneczne.

 

  • Loch Ness - owoce są bardzo duże i smaczne. Dojrzewają od połowy sierpnia do października.

 

  • Arapaho - owoce są średniej wielkości lub duże, dojrzewają pod koniec czerwca.

 

  • Asterina - szwajcarska odmiana jeżyn o dużych, słodkich i jędrnych owocach, dojrzewających od połowy lipca.

 

  • Navaho - amerykańska odmiana o średniej wielkości owocach, dojrzewająca pod koniec lipca.

 

  • Gaj - odmiana o dużych lub bardzo dużych owocach, osiągająca pełnię zbioru w sierpniu.

 

  • Ruczaj - owoce zwarte, twarde o mocnej skórce, osiągająca pełnię zbioru w sierpniu.

 

  • Polar - duże lub bardzo duże owoce, jędrne i smaczne, osiągająca pełnię zbioru w sierpniu.

 

  • Chester - owoce średniej wielkości, dojrzewające nawet do drugiej połowy września.

 

Liście jeżyny zbieramy młode, jeszcze przed kwitnieniem. Rozkładamy cienką warstwą w przewiewnym miejscu. Po wysuszeniu oczyszczamy z łodygi i przechowujemy w torbach.

Owoce zbieramy w pełni dojrzałe to twardych naczyń. Suszymy je w podwyższonej temperaturze. Jest to dość trudne i wymaga wprawy.

 

Właściwości jeżyny:

 

Substancje czynne: w owocach zawarte są pektyny, cukry, kwasy organiczne, śluz, znaczne ilości prowitaminy A, witaminy C i E oraz witaminy z grupy B. W nasionach znajdziemy olej, natomiast w liściach są garbniki, flawonoidy, kwasy, witamina C i sole mineralne.

Jeżyny są bogatym źródłem antocyjanów - barwników roślinnych o właściwościach przeciwutleniających. Mogą zmniejszać ryzyko otyłości, choroby wieńcowej serca, różnych typów raka, a także poprawiać pamięć u osób starszych.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Właściwości lecznicze mają zarówno liście jak i owoce jeżyny. Jeżyna reguluje przemianę materii, działa wykrztuśnie i moczopędnie. Można stosować jeżynę w zaburzeniach trawienia, biegunce, kaszlu, chrypce, a także w chorobach nerek i pęcherza moczowego. Można również stosować do okładów na rany i owrzodzenia, a także do płukania gardła.

 

Nie tylko świeże owoce czy liście mają właściwości prozdrowotne. Cennym źródłem prozdrowotnych składników są również przetwory z jeżyn, np. dżemy, soki, galaretki czy nalewki.

 

Sok z owoców jeżyn działa przeciwgorączkowo, napotnie i wykrztuśnie. Może być stosowany w przeziębieniu, gorączce, a także w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego czy nerwicy.

 

Liście jeżyny mają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Są składnikiem mieszanek stosowanych w leczeniu takich schorzeń jak: arterioskleroza, nadciśnienie tętnicze, choroby neurologiczne. Ekstrakt z liści spowalnia procesy starzenia się skóry.

 

Napar: łyżkę liści jeżyny zalewamy szklanką wrzątku i parzymy 10min pod przykryciem. Po odcedzeniu pijemy 2 razy dziennie po szklance.

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

jeżyny, zioła lecznicze

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537