Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

KMINEK ZWYCZAJNY

 

Opis kminku:

 
Kminek zwyczajny, Carum carvi, to roślina występująca w Afryce północnej, państwach basenu morza Śródziemnego i znacznej części Europy. Ma wzniesioną, bruzdkowaną i mocno rozgałęzioną łodygę, sięgającą do 70cm i drobne, białe kwiaty, zebrane w baldachy.
 

Występowanie i uprawa kminku:

 
Kminek jest rośliną powszechnie występującą w Europie. W Polsce można go spotkać na łąkach i przydrożach. Jest rośliną dwuletnią. Ze względu na to, że wyglądem bardzo przypomina inne, silnie trujące rośliny, nie powinniśmy zbierać kminku dziko rosnącego.
 
Kminek wysiewamy w kwietniu, w rzędy oddalone od siebie  o 30cm, na głębokości 1cm (ok. 1g ziarna na 1m). Kminek wyrasta po około 14-16 dniach i od razu trzeba go wyplewić z chwastów oraz spulchnić ziemię. W pierwszym roku kminek wypuszcza rozetę zielonych liści, przypominających nieco liście marchwi. Pędy kwiatowe wyrastają dopiero wiosną kolejnego roku, a kwiaty dopiero pod koniec czerwca.
 
Uprawa w pojemnikach: do skrzynek lub doniczek wysypujemy podłoże (substrat torfowy lub ziemia ogrodowa z piaskiem - do 20% piasku). Nasiona wysiewamy rzutowo i ustawiamy pojemniki na parapecie od strony południowej. Najlepszy wzrost uzyskamy w temperaturze ok. 20st. Celsjusza. Podlewamy umiarkowanie co 2-3 dni. Gdy ukażą się siewki obniżamy temperaturę do 15-17 stopni (często wietrzymy). Kminek powinien wzejść po około 8-10 dniach. Gdy roślina osiągnie 12-15cm wzrostu można je ściąć. Po wykorzystaniu pierwszej partii można siew powtórzyć.
 
Pędy nasienne ścinamy na wysokości około 10cm od ziemi w pierwszej połowie lipca, gdy tylko zauważymy pierwsze brunatniejące nasiona. Kminek suszymy w małych snopkach, a wykruszone ziarno czyścimy na sicie. Przechowujemy w miejscach niedostępnych dla gryzoni.
 

Właściwości kminku:

 
Substancje czynne: kminek zawiera olejek eteryczny, kwasy organiczne, tłusty olej, związki białkowe i cukrowe. 
 
Pobudza czynności żołądka, poprawiając trawienie, przeciwdziała wzdęciom, osłabieniu jelit. Kminek jest moczopędny, a także poprawia czynności serca i systemu nerwowego.

 

Zastosowanie kminku w kuchni:

 
Kminek jest niezastąpioną przyprawą w kuchni. W kuchni stosuje się rozłupki i świeże liście, które zawierają mniej olejków lotnych niż owoce, ale mają więcej witaminy C. Jest powszechnie używany do wyrobu wędlin, do mięs wołowych i wieprzowych, kiszonej kapusty. Poprawia smak i strawność pieczywa, twarogu i serów. Używany jest również przy wyrobie likierów. Jest bardzo popularny w kuchni żydowskiej, skandynawskiej i niemieckiej. Poszatkowane liście kminku można dodawać do sałatek czy dań duszonych.
Kminku można używać w ziarnach (wtedy należy go sparzyć) lub mielony, np. do serów, twarogu, sałatek, zup, pieczywa. Zmielone rozłupki kminku wchodzą w skład przyprawy curry.

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

kminek