KOCANKI

 

Opis kocanki:

 

Kocanki, kocanki piaskowe, kwiat nieśmiertelnika, kwiatostan kocanek, Inflorescentia Helichrysi, to rośliny o licznych, liściastych pędach, na których końcach kwitną pomarańczowo żółte kwiatki zebrane w koszyczki o średnicy 6-7mm. Kocanki osiągają wysokość do 30cm. Roślina wytwarza kłącze, z którego wyrasta wiele łodyg kwiatostanowych i wiele rozetek liściowych. Owocem jest mała, pięciokanciasta niełupka zaopatrzona w puch kielichowy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa kocanki:

 

Kocanka jest rośliną wieloletnią, pospolitą, rosnącą na pisakach, ugorach i nieużytkach. Naturalnie występuje w Europie i Azji Północnej. W Polsce podlega częściowej ochronie gatunkowej. Rozmnaża się z nasion, sadzonek pędowych lub podział kłączy. Dziko rośnie na glebach piaszczystych, suchych, nieurodzajnych, w miejscach słonecznych.

 

Wartość leczniczą mają kwiaty, które zbieramy od lipca do października, przed całkowitym rozwinięciem koszyczków. Suszymy w przewiewnym miejscu, w temperaturze poniżej 35stopni. Liście zbieramy przed okresem kwitnienia.

 

Właściwości kocanki:

 

Substancje czynne: gorycze, garbniki, olejki eteryczne, flawonoidy, glikozydy, taniny, kwasy organiczne.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Kocanki działają żółciopędnie, żółciotwórczo, moczopędnie, przeczyszczająco i wzmagają wydzielanie soku żołądkowego. Odwary z kocanek stosuje się w zapaleniu dróg żółciowych i moczowych oraz w chorobach żołądka.

 

Odwar: pół łyżki ziół zalewamy szklanką ciepłej wody i gotujemy przez 30min. Po odcedzeniu pijemy 3 razy dziennie po szklance.

 

Zastosowanie kocanek w kuchni:

 

Kocanki nie są jeszcze zbyt popularną rośliną przyprawową, jednak stosowane są coraz częściej w kuchni. Liście mają słodki zapach, podobny do curry. Najlepiej używać świeżych liści kocanek, ale można je również ususzyć. Stosuje się je tam gdzie potrzebny jest smak curry, ale już nie kolor. Kocankami można doprawić ryż gotowany w wodzie. Liście kocanek dodane do gotowania warzyw korzeniowych, tj, marchewka czy pasternak, nadają łagodny smak wywarowi, który można później wykorzystać do przygotowania zupy.

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537