Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

KOPER OGRODOWY

 

Opis kopru:

 

Koper ogrodowy, koperek, Anethum graveolens, to roślina powszechnie uprawiana na całym świecie. Obecnie prawdopodobnie już nie występuje w stanie dzikim. Jej łodyga jest sinozielona, żeberkowana, rozgałęziona. Liście są zielone, pierzaste, a kwiaty żółte, zebrane w baldachy. Owocem jest kulista rozłupina złożona z dwu rozłupek, które są jasnobrązowe z jaśniejszym brzegiem, płaskie i prążkowane. Koper osiąga do 150cm wysokości

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa kopru:

 

Obecnie koperek jest uprawiany na całym świecie. Koper pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji. Jest rośliną łatwą w uprawie, mało wymagającą. Jest rośliną jednoroczną. Koper kwitnie od lipca do sierpnia.

 

Wymaga miejsca słonecznego i osłoniętego od wiatru. Gleba musi być spulchniona, żyzna i przepuszczalna, a także wilgotna, jednak nie przelana. Nasiona wysiewamy wiosną wprost do gruntu. Ze względu na krótki okres wegetacji (ok. 50 dni) możemy je dosiewać przez całe lato aż do jesieni. Później koper wysiewa się sam, gdyż dojrzałe nasiona osypują się z baldachów na ziemię i szybko kiełkują. Liście zbieramy wiosną i latem, przed kwitnieniem, a nasiona gdy dojrzeją. Zbierając koper należy pamiętać aby przy wcześniejszym uszczykiwaniu liści pozostawić górną część liści. Jeżeli ją usuniemy cały koper obumrze.

 

Odmiany koperku:

 

  • Ambrozja - o zwiększonej zawartości olejków, kwitnie później niż inne.
  • Herkules - o silnym aromacie.
  • Amat - o liściach niebieskawozielonych, z woskowym nalotem.
  • Lukullus - wczesna, aromatyczna odmiana.
  • Kronos - wczesna, o wysokiej zawartości olejków eterycznych i zapachu miętowo-pieprzowym.
  • Krezus - o przyjemnym, kminkowo-cytrynowym zapachu.
  • Szmaragd - odporna na suszę, o woskowym nalocie.
  • Turkus - o większych, ciemnozielonych liściach i woskowym nalocie.
  • Bouquet - szybko rosnąca, polecana do uprawy w doniczkach.
  • Hanak i Superducat - o intensywnie zielonych i aromatycznych liściach.

 

Właściwości kopru:

 

Substancje czynne: koper ogrodowy zawiera olejki eteryczne, flawonoidy i kumaryny. Jest również bogaty w sole mineralne i witaminy. Zawiera prowitaminę A, witaminy D, E, K i z grupy B. W 100g świeżego koperku znajduje się ponad 86mg witaminy C.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Działanie kopru ogrodowego wykorzystuje się przy niestrawnościach i wzdęciach. Niemowlętom podaje się go (zazwyczaj w formie herbatki) na kolki. Herbatka sporządzona z liści i rozłupek kopru ma działanie usypiające i relaksacyjne.

 

Zastosowanie kopru w kuchni:

 

Koperek ma szerokie zastosowanie w kuchni. Ma słodko-korzenny aromat. Dodaje się go do marynat, zup, sosów, potraw rybnych, a także do kiszenia i marynowania ogórków (dodajemy całe pędy wraz z baldachami kwiatów czy owoców).  Również rozłupki koperku są wykorzystywane w kuchni. Dodaje się je do świeżo ugotowanych warzyw, m.in. bobu czy soczewicy. Zmiażdżone nasiona kopru mogą być świetną przyprawą do kiełbas, grillowanej wieprzowiny czy tłustych ryb.

Dodaje się go na koniec przyrządzania potrawy ponieważ w wysokiej temperaturze traci swój aromat.

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

koper, zioła lecznicze
koperek