Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

KOPER WŁOSKI

 

Opis kopru włoskiego:

 
Koper włoski, fenkuł włoski, Foeniculum vulgare, to roślina z wyglądu podobna do naszego kopru ogrodowego, jest jednak od niego większy, dochodzi do 2m wysokości. Koper włoski ma łodygę nagą, obłą, rozgałęzioną. Kwiaty są małe, żółte, zebrane w baldachy. Koper włoski wykształca gruby, wrzecionowaty, żółtawobiały, mięsisty korzeń palowy. Owocem jest owalna rozłupina złożona z dwu rozłupek, które są podłużnie jajowate, zakrzywione, z jaśniejszym brzegiem. Owoce są koloru od janozielonego do brązowego.
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa kopru włoskiego:

 
Występuje w rejonie Morza Śródziemnego. Kwitnie od lipca do października. Jest rośliną wieloletnią. W Polsce może być uprawiana, czasem dziczeje.
 
Lubi miejsca ciepłe, słoneczne, żyzną glebę bogatą w wapń, pruchniczą. Rozmnaża się z siewu, najlepiej prosto do gruntu wczesną jesienią. Wymaga ochrony przed mrozem. W pierwszym roku wyrasta korzeń zapasowy i rozeta liści drobno pierzastych.
 
Zbiór, suszenie i przechowywanie podobne do kminku. Zbieramy nasiona we wrześniu, gdy w największych baldachach owoce zmienią barwę z zielonej na jasno brązową. Baldachy ścina się do koszy i suszy na sitach w ciepłym i przewiewnym miejscu. Przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
 
Koper włoski jest rośliną miododajną. Po wymłóceniu z nasion jest cenną paszą dla bydła, podnoszącą jakość mleka u krów.
 

Właściwości kopru włoskiego:

 

Substancje czynne: olejek eteryczny, flawonoidy, fitosterole, olej, cukry, kwasy organiczne i białka, węglowodany, witaminy (C, B1, B2) i minerały.

 
Koper włoski działa pobudzająco na trawienie, a także mlekopędnie (zaleca się go w przypadku braku pokarmu u matek karmiących) i wykrztuśnie. Łagodzi wzdęcia i bóle brzucha, a także kolki u niemowląt. Wykazuje również działanie rozkurczowe, przeciwzapalne, moczopędne i uspokajające.
 
Zewnętrznie stosuje się napar do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych. Można także rzuć owoce przy bólu gardła, chorobach jamy ustnej (m.in. afty).

 

Napar: łyżkę nasion kopru włoskiego zalewamy, szklanką wrzątku. Parzymy pod przykryciem ok. 20min, odcedzamy. Pijemy 2-3 razy dziennie po szklance naparu. Można również dodać sproszkowany koper do gorącego mleka (2-3 razy dziennie po łyżce).
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zastosowanie kopru włoskiego w kuchni:

 
Koper włoski jest aromatyczny, smakiem przypomina anyżek, jest nieco pikantniejszy od kopru ogrodowego. Do celów kulinarnych wykorzystujemy całe liście, mięsiste ogonki liściowe i owoce. Z nasion kopru włoskiego sporządza się napary, dodaje się je także do ciast, pieczywa i serów. Świeże ziele również służy jako przyprawa. Liście kopru włoskiego są częstym dodatkiem do sosów lub farszów rybnych.
 
koper włoski, zioła lecznicze
koper włoski, zioła lecznicze

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus