KOZIERADKA

 

Opis kozieradki:

 

Kozieradka pospolita, Trigonella foenum-graecum, to roślina o delikatnych, gęsto ulistnionych łodygach, z białymi kwiatami i ostro zakończonymi strąkami. Liście trójlistkowe, listki odwrotnie jajowate. Owocem jest beżowo brunatny, wygięty strąk. Dojrzały strąk zawiera liczne, rombidalne, beżowozielone nasiona. Wykształca mocny, palowy korzeń. Kozieradka ma do 40cm wysokości. Wydziela silny, korzenny zapach.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa kozieradki:

 

Kozieradka występuje na obszarze basenu Morza Śródziemnego, rzadko w Europie Środkowej. Lubi miejsca nasłonecznione, żyzną, przepuszczalną glebę zasobną w wapń. Rozmnaża się z nasion. Kwitnie od kwietnia do lipca. Jest rośliną jednoroczną.

 

Nasiona są bardzo twarde, mają swoisty zapach i różnorodne kolory (zielonkawy, żółtawy, brązowy), a ich smak jest gorzkawy.

 

Właściwości kozieradki:

 

Substancje czynne: śluz, białko, olejki eteryczne, flawonoidy, gorycze, olej tłusty, saponiny, alkaloid trigonelina, witaminy (w szczególności PP).

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

W lecznictwie stosuje się nasiona kozieradki, które służą do przygotowania naparu lub papki do okładów. Można ją stosować przy silnym kaszlu oraz jako środek wzmacniający. Nasiona kozieradki pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i ułatwiają przyswajanie pokarmów. Mają działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, działają stymulująco na układ krwionośny, dzięki czemu produkowanych jest więcej erytrocytów.

 

Zewnętrznie kozieradkę stosuje się do okładów na rany, wrzody, obrzęki oraz przy zapaleniu macierzy paznokcia.

 

Okład z kozieradki (na czyraki i stany zapalne macierzy paznokcia): 100g zmielonych nasion rozgotowujemy w niewielkiej ilości wody na papkę i przykładamy w chore miejsce jako gorący okład.

 

Zastosowanie kozieradki w kuchni:

 

Kozieradka jest popularna w kuchni hinduskiej i tajskiej. Młode liście przygotowywane są jak warzywa. Skiełkowane nasiona kozieradki doskonale nadają się jako dodatek do sałatek. Nasiona najlepiej najpierw uprażyć, aby pozbyć się gorzkawego posmaku. Uprażoną i zmieloną kozieradkę można dodać do pieczonych ziemniaków, gotowanej marchewki, fasoli, kotletów warzywnych, a także do zup. Nadaje się również do dipów jogurtowych czy serka twarogowego. Nasiona kozieradki można również dodawać do ciast. W niektórych krajach nasiona kozieradki gotuje się i podaje jako kaszę.

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

kozieradka, zioła lecznicze

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537