KRWAWNIK

 

Opis krwawnika:

 

Krwawnik pospolity, stolist, tysiąclist, renisz, Achillea millefolium, to roślina o prostej, owłosionej łodydze, pierzastych liściach i drobnych, białych kwiatkach zebranych w kwiatostany na szczytach pędów. Krwawnik osiąga do 70cm wysokości.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa krwawnika:

 

Krwawnik jest pospolitą rośliną występującą w Azji i Europie. Najczęściej można go spotkać na łąkach, w zaroślach, na pastwiskach, przydrożach. Rośnie na terenach średnio suchych. Jest rośliną trwałą, może mieć postać krzewinki.

 

Krwawnik można również uprawiać w ogrodzie. Ma małe wymagania, jest wytrzymały na susze i zimno, a rozmnaża się z nasion i kłącza. Jest rośliną łatwo odrastającą po częściowym zniszczeniu. Ziele krwawnika zbieramy w okresie rozkwitu (od lipca do października). Zbieramy ziele tylko z roślin biało kwitnących, ścinając nożem w połowie wysokości. Kwiaty zbieramy w postaci całych baldachów, a liście tylko dolne z ogonkami, nie łodygowe. Ziele, kwiaty i liście krwawnika suszymy osobno, w cieniu lub miejscach ogrzewanych do 35 stopni, przechowujemy w woreczkach, w suchych u przewiewnych miejscach.

 

Właściwości krwawnika:

 

Substancje czynne: olejek eteryczny, w którym zawarte są proazuleny i furanokumaryny, a także flawonoidy, gorycze, garbniki i duża ilość soli mineralnych.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Krwawnik działa przeciwkrwotocznie, przeciwskurczowo, odkażająco, przeciwzapalnie, a także poprawia trawienie. Stosujemy go przy zaburzeniach trawienia, pracy jelit i woreczka żółciowego, a także w krwawieniach wewnętrznych i w zaburzeniach miesiączkowania (zbyt długie i obfite krwawienia). Zewnętrznie, w postaci okładów, działa gojąco na rany i oparzenia, również jako czopki przy hemoroidach. Napar z krwawnika używany do mycia twarzy działa wybielająco i nadaje skórze gładkość.

 

Napar: łyżkę kwiatów krwawnika i łyżeczkę mięty zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem 15min. Odcedzamy i pijemy, 2-3 razy dziennie po szklance.

 

Wyciąg: łyżkę ziela zalewamy szklanką letniej wody i odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie odcedzamy i pijemy 2-4 razy dziennie po pół szklanki.

 

UWAGA: nie należy spożywać zbyt dużych ilości. Sok z krwawnika może wywoływać wysypkę i bóle głowy.

 

Zastosowanie krwawnika w kuchni:

 

Młode listki krwawnika zebrane wczesną wiosną mają gorzkawo-słonawy i korzenny aromat. Można je dodawać do sałatek, dzięki czemu wzmocnią organizm i pobudzą przemianę materii. Pasują do rzeżuchy, szpinaku, natki pietruszki, ogórecznika, koperku czy listków melisy. Mogą być doskonałym dodatkiem do sałatki z jajka, żółtego sera i majonezu. Poprawiają smak gęstych zup czy sosów. Ulistnione wierzchołki pędów zerwane przed kwitnieniem można ugotować i podawać jako warzywo.

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

krwawnik, zioła lecznicze

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537