LAWENDA

 

Opis rlawendy:

 

Lawenda wąskolistna, Lavendula angustifolia, to półkrzew lub krzew o wąskich, wydłużonych, szaro zielonych liściach i niebieskich kwiatach rosnących na długich łodyżkach. Lawenda kwitnie od czerwca i wydaje przyjemny zapach. Jest krzewem wiecznie zielonym, sięgającym do 45-50cm. Kwiaty są najczęściej niebieskie lub fioletowe, ale zdarzają się również odmiany o kwiatach białych lub różowych.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa lawendy:

 

Lawenda występuje w Europie Południowej, można ją także uprawiać w ogrodzie. Lubi suche, wapienne gleby i słoneczne miejsce. Rozmnaża się z nasion, zimą wymaga ochrony przed mrozem. Kwitnie od czerwca do września. Jest rośliną wieloletnią.

 

Aby pięknie rosła musimy ją przycinać. W pierwszym roku, po posadzeniu jej w ogródku, przycinamy młode pędy mniej więcej w połowie długości. W kolejnych latach przycinamy pędy 2 razy do roku - pierwszy raz w połowie kwietnia, mniej więcej o 2-3cm. Drugi raz przycinamy po przekwitnięciu, latem, a najpóźniej do końca sierpnia należy ściąć przekwitłe kwiatostany. Przycinając lawendę najlepiej robić to tak, aby uzyskać kształt półkuli. Środkowe pędy przycinamy troszkę wyżej, a boczne niżej, po to, aby lepiej doświetlić krzak. Przy okazji można również spulchnić nieco ziemię.

 

Obcięte pędy o długości min. 10cm można ukorzenić. Pozostałe możemy ususzyć i wykorzystać jako zapach do szafy, natomiast suszone liście mogą być doskonałą przyprawą do ryb, baraniny i dziczyzny.

 

Właściwości lawendy:

 

Substancje czynne: olejki eteryczne, garbniki.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Lawenda działa uspokajająco, poprawia sen, łagodzi zaparcia i reguluje gospodarkę żółciową. Olejek lawendowy jest często składnikiem preparatów do nacierania w przypadku bólów reumatycznych.

 

Z ziela sporządza się napary i produkuje olejek lawendowy wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym i perfumeryjnym. Końce młodych liści stosowane są jako przyprawa do sosów czy ryb. Kwiaty suszy się w bukietach dla zapachu, a przechowywane w szafie odstraszają mole. Również kleszcze nie lubią jej zapachu, dlatego warto posadzić lawendę w ogrodzie.

 

Zastosowanie lawendy w kuchni:

 

Lawenda wykorzystywana jest w kuchni francuskiej, hiszpańskiej i włoskiej, jednak ze względu na gorzkawo-korzenny aromat, używa się jej w niewielkich ilościach. Doskonale smakuje w połączeniu z rozmarynem. Liście dodaje się do ryb, mięs, świeżych sałatek, jak również do ciast i ciasteczek, konfitur, lodów, sorbetów.

 

Olejek lawendowy jest cenionym składnikiem perfum. Suszone liście zamknięte w przepuszczalnym pojemniku czy lnianym woreczku, odstrasza mole.

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

lawenda, zioła lecznicze

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537