Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.
Kontakt: info@zielepedia.pl
"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus
W niektórych europejskich krajach likierami określa się wódki słodkie. W Polsce natomiast, gdzie wódki mają różny stopień słodyczy (wytrawne, półskłodkie i słodkie), likierem umownie nazywamy bardzo słodką i gęstą wódkę o zawartości cukru powyżej 350g/l i wykwintnym smaku.
Cechami charakterystycznymi, odróżniającymi likiery od pozostałych wódek, są: znaczna słodycz, wyborowe i zharmonizowane właściwości zapachowo-smakowe, uzyskane dzięki bardziej skomplikowanych receptur, użyciu najlepszych surowców oraz długi okres dojrzewania likieru przed jego spożyciem. Świeży likier ma często zbyt ostry smak, niezharmonizowany, z uwydatnieniem spirytusu i poszczególnych składników w zapachu i smaku. Smak likieru łagodnieje dopiero z czasem, dając wówczas doskonały napój.
Likiery wymagają także większego nakładu pracy, staranności i wyższych kosztów. Robi się je zwykle w mniejszych ilościach niż wódki, ponieważ spożywa się je w małych porcjach, np. do deseru czy kawy.
Przepisy na likiery korzenno - ziołowe
Przepisy na likiery smakowe (o smaku swoistym dla głównego składnika)