"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Likiery

 

W niektórych europejskich krajach likierami określa się wódki słodkie. W Polsce natomiast, gdzie wódki mają różny stopień słodyczy (wytrawne, półskłodkie i słodkie), likierem umownie nazywamy bardzo słodką i gęstą wódkę o zawartości cukru powyżej 350g/l i wykwintnym smaku.

 

Cechami charakterystycznymi, odróżniającymi likiery od pozostałych wódek, są: znaczna słodycz, wyborowe i zharmonizowane właściwości zapachowo-smakowe, uzyskane dzięki bardziej skomplikowanych receptur, użyciu najlepszych surowców oraz długi okres dojrzewania likieru przed jego spożyciem. Świeży likier ma często zbyt ostry smak, niezharmonizowany, z uwydatnieniem spirytusu i poszczególnych składników w zapachu i smaku. Smak likieru łagodnieje dopiero z czasem, dając wówczas doskonały napój.

 

Likiery wymagają także większego nakładu pracy, staranności i wyższych kosztów. Robi się je zwykle w mniejszych ilościach niż wódki, ponieważ spożywa się je w małych porcjach, np. do deseru czy kawy.

 

Likiery korzenno-ziołowe - przepisy na likiery korzenno - ziołowe

 

Likiery gorzkie - przepisy na likiery ziołowe gorzkie

 

Likiery o smaku swoistym dla głównego składnika - przepisy na inne likiery ziołowe

 

Do produkcji likieru, podobnie jak do produkcji wódek, dodaje się syrop cukrowy, a nie sam cukier. Syrop sporządza się poprzez gotowanie wody z cukrem aż do jego rozpuszczenia, wg proporcji: syrop gęsty do wyrobu likierów: 420ml wody/1kg cukru.

 

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537