Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

 LIŚĆ LAUROWY

 

Opis rośliny:

 

Liść laurowy rośnie na drzewie zwanym wawrzynem szlachetnym (Laurus nobilis, drzewo bobkowe). Jest to zimozielony krzew dorastający do 20m wysokości. Ma czarną korę, ciemnozielone, skórzaste, naprzemianległe liście o długości 5-15cm, na ogonkach do 1cm długości. Kwiaty rosną po kilka w kątach liści, zebrane w pęczki lub krótkie grona. Owocami są czarne, jajowate jagody o długości do 2cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa:

 

Liść laurowy jest zielem pochodzącym z krajów śródziemnomorskich i Azji mniejszej. Kwitnie od marca do kwietnia. Z drzewa laurowego pozyskuje się liście, olej i olejki. W polskiej kuchni popularne są suszone liście laurowe.

Wawrzyn szlachetny w klimacie umiarkowanym wymarza, dlatego też uprawia się go w pojemnikach czy doniczkach, na parapecie lub w ogrodzie w niemroźne dni. Na zimę wnosimy do pomieszczeń o temperaturze 5-10stopni (w wyższej temperaturze i przy braku światła liście opadają). Drzewko może być uprawiane cały czas w domu, jednak wtedy wolniej rośnie, mają delikatniejszy zapach. Nie ma szczególnych wymagań glebowych.

Drzewko laurowe uprawiane w ogrodzie (w donicy) wymaga miejsca nasłonecznionego i zacisznego. Jest szczególnie wrażliwe na niskie temperatury i suche wiatry. Wawrzyn sadzimy w stabilnych i szerokich pojemnikach, ponieważ zazwyczaj tworzy ciężką koronę. Co 2 lata powinniśmy przesadzać drzewko do większej donicy. Latem podlewamy obficie gdy ziemia staje się prawie sucha, a nadmiar wody z podstawki wylewamy. Zimą podlewamy rzadziej, utrzymując ziemię wilgotną, ale nie mokrą. Aby zagęścić koronę można ją przycinać pod koniec zimy (koronę można formować, np. w kształt kuli). Zeschnięte liście regularnie należy usuwać.

 

Wawrzyn szlachetny rozmnażamy z sadzonek zielnych, tegorocznych. Późnym latem odrywamy młode tegoroczne pędy z dojrzałymi już liśćmi. Ukorzenienie trwa 3-6 tygodni. Kwitnie w marcu i kwietniu.

 

Właściwości:

 

Substancje czynne: olejki eteryczne, tłusty olej, gorycze, taniny. Suche liście laurowe mają ok. 3% olejku, którego głównym składnikiem jest cyneol. Ponadto zawierają eugenol, garbniki i inne.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Liść laurowy pobudza trawienie, wspomaga apetyt, jest pomocny w leczeniu wątroby i nerek (pomaga w wydalaniu kamieni nerkowych i oczyszczaniu wątroby). Odwary i wyciągi alkoholowe są pomocne w bólach stawów i artretyzmie. Odwar z liści laurowych pity przed jedzeniem działa przeciwzapalnie i przeciwdrobnoustrojowo. Może być stosowany w leczeniu kaszlu i zapalenia oskrzeli. Zewnętrznie, olejek z liści i owoców stosuje się przy owrzodzeniach. Napar z liści laurowych pomaga regulować poziom glukozy we krwi.

 

Odwar: 2 suche liście laurowe gotujemy przez 5min w 400ml wody. Odstawiamy do czasu aż odwar zmieni barwę na lekko różową, a następnie odcedzamy.

 

Napar: 9-10 liści zalewamy 200ml wrzątku i odstawiamy na noc pod przykryciem. Pijemy po 50ml przed każdym posiłkiem przez 2 tygodnie i robimy miesięczną przerwę. Taka kuracja pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi.

 

Zastosowanie liści laurowych w kuchni:

 

Suszone liście laurowe wykorzystuje się do marynat, zup, sosów, mięs, gulaszy. Liść laurowy warto wrzucić do gotującej się kapusty. Jest przyprawą charakterystyczną dla kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej, ale również w Polsce zyskała ogromną popularność.

Nie można jednak przesadzić z ilością - używamy 2 listki laurowe na 6 porcji. Liść laurowy jest ważnym składnikiem warzyw konserwowych, a także przyprawy hinduskiej garam masala.

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

liść laurowy, zioła lecznicze