Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

LUBCZYK

 

Opis lubczyku:

 

Lubczyk ogrodowy, Levisticum officinale jest rośliną wieloletnią o rozgałęzionych, grubych kłączach, które utrzymują rozgałęzioną łodygę. Liście są pierzaste, lśniące. Kwiaty są małe, bladożółte, a owoce spłaszczone, długości 5-7mm. Lubczyk osiąga wysokość 50-150cm. Owocem jest rozłupina rozdzielająca się na dwie jasnobrązowe, spłaszczone rozłupki o wyraźnym żeberkowaniu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa lubczyku:

 

Lubczyk jest ziołem występującym w Iranie, w Europie rośnie zdziczały. Lubi wilgotne gleby, miejsca pół cieniste. W stanie dzikim rośnie na łąkach i miedzach. Wymaga dużo miejsca. W okresach suszy wymaga intensywnego podlewania. Lubi każdą glebę z wyjątkiem ciężkich i gliniastych. Rozmnaża się przez podział i z nasion. Jest rośliną wieloletnią. Część nadziemna na zimę całkowicie zamiera. Kwitnie w lipcu i sierpniu.

 

Właściwości lubczyku:

 

Substancje czynne: olejki eteryczne, żywice, gorycze, kumaryna, kwasy organiczne, dużo węglowodanów.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Korzeń lubczyku ma właściwości lecznicze. Zalecany jest w zaburzeniach trawienia, łagodzi wzdęcia, jest składnikiem ziołowych mieszanek moczopędnych.

 

UWAGA: może podrażnić nerki, nie zalecany dla kobiet w ciąży

 

Zastosowanie lubczyku w kuchni:

 

Liście lubczyku służą jako przyprawa do zup, sosów i ryb. Jest również dodawana do dań zawierających ziemniaki i warzywa strączkowe. Można nim również przyprawiać twarożki i masło ziołowe. Liśćmi można natrzeć miskę, w której będziemy podawać sałatę - dzięki temu sałatka nabierze świeżego posmaku. Pocięte całe pędy lubczyku są smacznym dodatkiem do mięs, placków, smażonych warzyw. W kuchni angielskiej łodygi lubczyku parzy się i spożywa jak szparagi. Sparzone łodygi lubczyku mogą być również kandyzowane i stosowane do dekoracji ciast i deserów. Całe lub zmielone rozłupki dodawane są do cukierków ciast, chleba, krakersów i herbatników. Korzeń lubczyku znalazł zastosowanie w produkcji mieszanek ziołowych, przyprawy maggi, kostek bulionowych i zupek błyskawicznych.

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

lubczyk, zioła lecznicze