Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

LUKRECJA

 

Opis lukrecji:

 

Lukrecja gładka, słodnia, Glycyrrhiza glabra, to roślina o grubym, rozgałęzionym korzeniu od którego odchodzą tzw. rozłogi, czyli podziemne łodygi, z których wyrastają nowe rośliny. Korzeń jest żółty, słodki w smaku. Liście lukrecji są podobne do liści akacji. Ma kwiatki zebrane w długie grona, w kolorze od liliowego do fioletowego, czasami są również białe, a owocem jest strąk zawierający 3-5 nasion. Lukrecja est rośliną o wysokości 60-150cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa lukrecji:

 

Lukrecja pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego oraz z Zachodniej Azji. Jest to roślina wieloletnia, hodowlana. Wymaga słonecznego miejsca, osłoniętego od wiatru. Gleba musi być żyzna, bogata w wapń, głęboka i wilgotna. Rozmnaża się z nasion lub rozłogów. Nasiona należy namoczyć (kiełkują w 50% po kilku tygodniach) i siać do skrzynek wczesną wiosną. Najlepiej nakryć szkłem lub folią i trzymać w ciepłym miejscu, często zraszać. Gdy sadzonki osiągną ok. 10cm wysokości przesadzamy do gruntu.

 

Właściwości lukrecji:

 

Lukrecja działa wykrztuśnie, przeciwkaszlowo, moczopędnie, odtruwająco i rozkurczająco. Ma zastosowanie w schorzeniach przewodu pokarmowego (wrzody, nadkwasota, kolki, zaparcia), a także w nieżytach oskrzeli i gardła. Ma również właściwości odtruwające, dlatego też ma zastosowanie w chorobach wątroby i nerek.

 

Napar z korzenia: łyżkę korzenia lukrecji zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem 20min. Po odcedzeniu pijemy 3-5 razy dziennie po łyżce.

 

Napar z anyżem: łyżkę korzenia lukrecji i owoców anyżu zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem 20min. Po odcedzeniu pijemy 3-5 razy dziennie po łyżce.

 

Odwar z kruszyną: łyżeczkę korzenia lukrecji i kory kruszyny zalewamy szklanką zimnej wody i gotujemy 15minut. Pijemy po odcedzeniu, 1-3 razy dziennie po pół szklanki.

 

Zastosowanie lukrecji w kuchni:

 

W celach spożywczych wykorzystuje się korzeń i rozłogi lukrecji. Pozyskuje się je późną jesienią lub wczesną wiosną z roślin co najmniej 3 letnich. W kuchni stosuje się wysuszone i zmielone korzenie lub wyciąg wodny z korzeni. Lukrecja ma charakterystyczny zapach i słodkawy, ostry smak przypominający anyżek. Lukrecję można stosować do koktajli, napojów i nalewek. Jest również dodatkiem do wyrobów cukierniczych. Sproszkowany korzeń lukrecji jest 50 razy słodszy od sacharozy (był pierwszym słodzikiem). Obecnie wykorzystuje się go w farmacji jako dodatek do syropów przeciwkaszlowych aby poprawił ich smak.

Jest stosowana przy wyrobie piwa (wchodzi w skład piwa Guinness), a także jako dodatek do tytoniu.

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus