Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

MAJERANEK

 

Opis majeranku:

 

Lebiodka, majeranek ogrodowy, Origanum majorana, jest rośliną o silnych, rozgałęzionych pędach, z dużą ilością liści. Wyrasta na wysokość około 40cm. Wytwarza silnie rozgałęzione kłącze z licznymi rozłogami. Łodyga wzniesiona, silnie rozrośnięta. Cały majeranek jest silnie owłosiony. Liście są drobne, miękkie z krótkimi ogonkami. Na szczytach pędów powstają małe, kuliste główki białawych kwiatów.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa majeranku:

 

Majeranek rośnie dziko w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym. Obecnie rośnie dziko w Turcji i na Cyprze, gdzie jest rośliną wieloletnią. W uprawie możemy wyróżnić 3 odmiany: roczną (najczęściej uprawiana z nasion), dwuletnią i trwałą (nie zawiązuje nasion w naszych warunkach klimatycznych).

 

Można go uprawiać w ogródku czy w skrzynkach. Wymaga jednak żyznej, próchniczej gleby z dostateczną ilością wapnia. Majeranek wysiewamy do gruntu w miejscach dobrze nasłonecznionych na koniec kwietnia lub z początkiem maja. Rzędy majeranku powinny być odległe od siebie o 25- 30 cm . Majeranek kiełkuje po około 14 dniach. Gdy majeranek wyrośnie na kilkanaście centymetrów w górę, można przyciąć jego pędy, aby lepiej się krzewił. Majeranek kwitnie od lipca do sierpnia.

Plon zbieramy dwa razy w ciągu roku, pierwszy raz na początku kwietnia ścinamy ziele na około 7cm nad ziemią, a pod koniec września ścinamy ziele tuż przy ziemi. Majeranek można wykorzystywać zarówno świeży, jak i suszony. Suszymy wieszając w małych pęczkach w miejscach suchych i przewiewnych. Suche ziele wykruszamy oddzielając od zdrewniałych pędów. Przechowujemy w szczelnie zamkniętych, najlepiej szklanych pojemnikach.

 

Właściwości majeranku:

 

Substancje czynne: majeranek zawiera olejek eteryczny, flawonoidy, taniny, związki garbnikowe, kwasy organiczne, sole mineralne, witaminy C i P.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Działa pobudzająco na czynności trawienne żołądka, przeciwzapalnie na błony śluzowe przewodu pokarmowego, gdzie przeciwdziała również nadmiernej fermentacji.

 

Zastosowanie majeranku w kuchni:

 

Majeranek znany jest chyba w każdej polskiej kuchni i ma bardzo szerokie zastosowanie. Ma słodko pikantny smak. Jest stosowany do zup (głównie żurku, flaków, grochówki, fasolowej), mięs, potraw rybnych i warzywnych, wędlin, jako dodatek do sałatek, past jajecznych, omletów. Zioło najbardziej cenione jako dodatek do tłustych pieczeni, kiełbas, dań z ziemniaków i warzyw. Przyprawia się nim wszelkie farsze, baraninę, pieczone mięsa i flaki. Nadaje właściwy aromat pieczonej gęsi, żurom, grochówce i innym daniom z roślin strączkowych.  Można go wykorzystywać przy produkcji likierów i nalewek.

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

majeranek, zioła lecznicze