MARZANKA WONNA

 

Opis marzanki:

 

Marzanka wonna, Galum odoratum, to roślina o czworokątnej łodydze, ciemnozielonych, wąskich liściach. Jej kwiaty są drobne, białe, zebrane w kwiatostany na szczycie łodygi. Marzanka sięga do 30cm wysokości, tworząc często zwarte łany. Owocem jest kulista rozłupina z gęstymi szczecinkami, które łatwo przyczepiają się do ubrania lub sierści.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa marzanki:

 

Marzanka wonna występuje w Europie i Azji. Dziko rośnie w lasach liściastych, szczególnie w zaroślach oraz jako towarzyszka buków. Jest rośliną wieloletnią, można ją uprawiać w ogródku – lubi luźne, pulchne, wilgotne i próchnicze gleby, a miejsca zacienione. Marzanka kwitnie od kwietnia do czerwca. W drugim roku życia marzanki, na początku kwitnienia, zbieramy jej ulistnione szczyty pędów. Sporządzamy z nich napoje wzmacniające oraz napary. Świeża roślina ma zapach podobny do wanilii. Po wysuszeniu uwalnia się główny związek zapachowy - kumaryna, który przypomina zapach skoszonej trawy.

Marzankę łatwo pomylić z przytuliną leśną, jednak ta dorasta do 40-120cm wysokości i ma okrągłą łodygę. Jej więdnące liście nieprzyjemnie pachną i nie nadają się do spożywania.

 

Właściwości marzanki:

 

Substancje czynne: glikozyd kumarynowy, uwalniający kumarynę podczas suszenia i nadający roślinie charakterystyczny zapach, glikozyd asperulozyd, garbniki, gorycze, flawonoidy, taniny.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach

 

Marzanka wonna znajduje zastosowanie w stanach pobudzenia nerwowego i zaburzeniach snu. Działa również rozkurczowo i gojąco na rany. Również można stosować przy schorzeniach naczyń żylnych i zaburzeniach krążenia.

 

UWAGA: Marzanka może uszkodzić wątrobę, dlatego też można przyjmować ją tylko w niewielkich ilościach i ograniczonym zakresie. Zabronione jest aromatyzowanie nią produktów spożywczych.

Kumaryna rozszerza naczynia krwionośne co może łatwo doprowadzić do krwotoków wewnętrznych, zwłaszcza przy wrzodach żołądka i jelit. Lepiej nie stosować bez konsultacji z lekarzem.

 

Zastosowanie marzanki w kuchni:

 

Marzanka może być stosowana na świeżo oraz suszona. Suszona długo zachowuje swoje walory smakowe i zapachowe i najczęściej stosowana jest do przyrządzania herbatek. Świeża marzanka stosowana jest do wyrobu cukierków i ciastek. Gałązki marzanki można dodawać do koktajli owocowych, świeżo wyciśniętego soku z jabłek czy zielonej herbaty. Nadają napojom delikatny, waniliowy aromat. Są również aromatycznym dodatkiem do napojów alkoholowych. Poprawiają smak słodkich sosów śmietanowych, budyniów, lodów i innych potraw, w których zazwyczaj używa się lasek wanilii.

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

marzanka wonna, marzanka, zioła lecznicze

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537