Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Masła ziołowe

Wszystkie masła ziołowe przygotowuje się według tego samego przepisu, dodając jedynie różne gatunki ziół lub  przyprawiając je sokiem cytrynowym, papryką, pieprzem, musztardą. Takie masło można przechowywać przez kilka miesięcy w zamrażalniku, natomiast w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku, przez 2-3 tygodnie.

Masło, przeznaczone do ucierania z ziołami, musi mieć temperaturę pokojową, zioła powinny być umyte, osuszone i grubo posiekane. Najpierw uciera się masło z solą, a potem dodaje zioła, na końcu sok cytrynowy i inne przyprawy. Masło można ucierać w moździerzu, w makutrze lub w mikserze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Masło czosnkowe - do befsztyków, kotletów cielęcych, baranich i smażonej ryby.

2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 10 dag masła.

 

Masło szczypiorkowe - do kotletów smażonych i gotowanych ryb, zimnych przystawek.

4 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, l łyżka soku cytrynowego, 10 dag masła.

 

Masło ziołowe - do pieczeni, smażonych ryb, makaronu, zimnych przystawek.

3 łyżki posiekanych ziół: estragon, trybula, koperek, szczypiorek, mięta w równych częściach, l łyżka soku cytrynowego, sól, pieprz, 10 dag masła.

 

Masło miętowe - do pieczeni baraniej, szaszłyków, marchewki i fasolki szparagowej.

2 łyżki posiekanej mięty, 1/2 łyżki soku cytrynowego, sól, pieprz, 10 dag masła.

 

Masło pietruszkowe - do pieczeni i zimnych przystawek.

1 ząbek czosnku, 3 łyżki posiekanej pietruszki, 1 łyżka soku cytrynowego, sól, pieprz, 10 dag masła.

 

Masło szałwiowe - do kotletów baranich i cielęcych, ryb gotowanych i smażonych.

1 łyżka szałwii, sól, pieprz, 1 łyżeczka soku ze startej na drobnej tarce cebuli, 2 łyżeczki soku cytrynowego, 10 dag masła.

 

Masło estragonowe - do ryb, pieczeni i drobiu.

4 łyżki estragonu, sól, pieprz, łyżeczka soku cytrynowego, 10 dag masła.