Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.
Kontakt: info@zielepedia.pl
Wszystkie masła ziołowe przygotowuje się według tego samego przepisu, dodając jedynie różne gatunki ziół lub przyprawiając je sokiem cytrynowym, papryką, pieprzem, musztardą. Takie masło można przechowywać przez kilka miesięcy w zamrażalniku, natomiast w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku, przez 2-3 tygodnie.
Masło, przeznaczone do ucierania z ziołami, musi mieć temperaturę pokojową, zioła powinny być umyte, osuszone i grubo posiekane. Najpierw uciera się masło z solą, a potem dodaje zioła, na końcu sok cytrynowy i inne przyprawy. Masło można ucierać w moździerzu, w makutrze lub w mikserze.
Masło czosnkowe - do befsztyków, kotletów cielęcych, baranich i smażonej ryby.
2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 10 dag masła.
Masło szczypiorkowe - do kotletów smażonych i gotowanych ryb, zimnych przystawek.
4 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, l łyżka soku cytrynowego, 10 dag masła.
Masło ziołowe - do pieczeni, smażonych ryb, makaronu, zimnych przystawek.
3 łyżki posiekanych ziół: estragon, trybula, koperek, szczypiorek, mięta w równych częściach, l łyżka soku cytrynowego, sól, pieprz, 10 dag masła.
Masło miętowe - do pieczeni baraniej, szaszłyków, marchewki i fasolki szparagowej.
2 łyżki posiekanej mięty, 1/2 łyżki soku cytrynowego, sól, pieprz, 10 dag masła.
Masło pietruszkowe - do pieczeni i zimnych przystawek.
1 ząbek czosnku, 3 łyżki posiekanej pietruszki, 1 łyżka soku cytrynowego, sól, pieprz, 10 dag masła.
Masło szałwiowe - do kotletów baranich i cielęcych, ryb gotowanych i smażonych.
1 łyżka szałwii, sól, pieprz, 1 łyżeczka soku ze startej na drobnej tarce cebuli, 2 łyżeczki soku cytrynowego, 10 dag masła.
Masło estragonowe - do ryb, pieczeni i drobiu.
4 łyżki estragonu, sól, pieprz, łyżeczka soku cytrynowego, 10 dag masła.
"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus