Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

 

Opis melisy:

 

Melisa lekarska, rojownik, rajownik, pszczelnik, pczelnik, matecznik, matcze ziele, cząberek, starzyszek, Melissa officinalis, to roślina o czworokątnej, owłosionej łodydze, jajowatych i ząbkowanych na brzegach liściach. Kwiaty są białe, biało żółte lub blado niebieskie, wyrastające z kącików liści. Melisa dorasta do wysokości 60-100 cm. Owocem melisy jest rozłupina złożona z czterech podłużnych, ciemnobrunatnych rozłupek.

 

Występowanie i uprawa melisy:

 

Melisa występuje w rejonie basenu Morza Śródziemnego. Lubi miejsca ciepłe, zaciszne, a gleby próchnicze. Preferuje miejsca słoneczne, ale dobrze rośnie również w półcieniu. Rozmnaża się przez podział, nasiona i sadzonki. Wysiewamy drobne nasiona na wiosnę, pod koniec marca, a na stanowiska uprawne przesadzamy pod koniec sierpnia. Rozmnaża się także wegetatywnie, przez dzielenie 2-3 letnich roślin. Pędy dzieli się na wiosnę lub jesienią. Ziele zbieramy krótko przed kwitnięciem, można je suszyć i zamrażać.

Melisa jest rośliną wieloletnią, kwitnie od lipca do sierpnia.

 

Właściwości melisy:

 

Substancje czynne: olejek eteryczny, garbniki, gorycze, trójterpeny, kwasy organiczne, flawonoidy, taniny, witaminy B1 i B12.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Melisa ma działanie uspokajające, poprawiające sen, a także rozkurczowe przy bólach głowy na tle nerwowym i zaburzeniach pracy żołądka i jelit. Młode, świeże pędy służą jako dodatek do sałat, twarogów, ryb, wątróbki, drobiu i dziczyzny.

 

Napar melisowy: 1 czubatą łyżkę suszonych i rozdrobnionych liści lub ziela melisy zalewamy szklanką wrzącej wody i pozostawiamy pod przykryciem przez 20—30 minut. Po przecedzeniu pijemy 2—3 razy dziennie pół szklanki naparu, przede wszystkim w stanach ogólnego

pobudzenia nerwowego, w nerwicy wegetatywnej, stanach niepokoju i bezsenności.

 

Wino melisowe: około 50 g świeżych rozdrobnionych liści zalewamy 1 butelką białego wina półwytrawnego i pozostawiamy w ciemnym miejscu na 3 doby. Po przecedzeniu pijemy 3 razy dziennie po 2—3 łyżki maceratu przed jedzeniem dla pobudzenia trawienia, a także jako

łagodny środek uspokajający.

 

Zastosowanie melisy w kuchni:

 

Liście melisy znajdują zastosowanie jako przyprawa do mięs, ryb, dań z grzybami. Liście melisy mają przyjemny, orzeźwiający zapach i słabo korzenny smak. Świeże lub suszone liście melisy idealnie pasują do zup, sosów ziołowych, majonezu, twarogu. Melisa idealnie pasuje również do warzyw, jaj, zapiekanek. Ryba natarta lub obłożona świeżymi liśćmi melisy ma łagodniejszy zapach.

Liście melisy pasują również do napojów czy ponczów, szczególnie latem, nadają im bowiem orzeźwiający smak. Olejek z melisy wykorzystywany jest do produkcji likierów.

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Melisa