Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

Mieszanki ziołowe, przyprawowe

Zioła można mieszać dowolnie, dodając po trochu z każdego do przygotowywanego dania. Można również przygotować sobie wcześniej mieszanki przyprawowe przeznaczone do konkretnych dań.


Przyprawa curry

Jest to znana od bardzo dawna i lubiana w wielu krajach europejskich oraz w USA, słynna mieszanka przyprawowa pochodząca z Indii. Każda hinduska gospodyni ma własny, przekazywany w rodzinie z pokolenia na pokolenie, przepis na tę mieszankę. Jest on przedmiotem dumy rodziny i zwykle bywa otoczony ścisłą tajemnicą.  Istnieją rożne rodzaje przyprawy curry — łagodna, ostra i amerykańska słodka. Zależnie od smaku i stopnia ostrości może ona zawierać 10-30 rożnych przypraw. Podstawowym składnikiem curry jest żółty korzeń kurkumy. Z powodu swych właściwości barwiących nazywany niekiedy szafranem indyjskim. Ponadto w skład jej wchodzą: imbir, pieprz biały, ziele angielskie, papryka, goździki, kolendra, gałka muszkatołowa i kwiat muszkatołowy, cynamon, kminek, rozmaryn, pieprz czarny itp. Jeżeli do mieszanki tych przypraw dodamy jeszcze pieprzu kajeńskiego, to uzyskamy przyprawę o bardzo ostrym smaku. Curry jest mieszanką nadającą się do przyprawiania potraw z jaj, ryżu, pomidorów, z drobiu i ryb oraz wszystkich rodzajów mięs i niektórych sosów. Nadaje potrawom orientalny posmak i piękny, żółty kolor.
Na początku, zanim nie przywykniemy do jej niezwykłego aromatu, dawkujemy ją bardzo ostrożnie. Warto dodać, że jest to znakomity środek pobudzający trawienie.

 

Pasta curry

  • 1 łyżka zmielonej alpinii,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka owoców kminku,
  • 1 łyżeczka owoców kolendry,
  • 1 łyżka posiekanego ziela kolendry,
  • 2 łyżeczki startej skorki z limetki,
  • 10 suszonych czerwonych papryczek chili,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 3 szalotki,
  • 2 źdźbła trawy cytrynowej

Czosnek, szalotki i trawę cytrynową posiekać. Włożyć na rozgrzaną patelnię, po 2-3 minutach dorzucić kolendrę i kminek. Odstawić. Papryczki chili oczyścić z pestek, drobno posiekać. Resztę przypraw zmielić i utrzeć na masę z papryczkami. Można doprawić solą.

 

Proszek curry 1

  • 2 łyżeczki nasion gorczycy,
  • poł łyżeczki zmielonego imbiru,
  • 2,5 dkg owoców kolendry,
  • 1 łyżeczka nasion kozieradki,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy,
  • 6 suszonych czerwonych papryczek chili,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Papryczki oczyścić z nasion. Wszystkie składniki prażyć na patelni, często mieszając, żeby się nie przypaliły. Gdy ściemnieją, odstawić do ostygnięcia. Ostudzone przyprawy zmielić. Można doprawić solą.

 

Proszek curry 2

Wymieszać w równych proporcjach:
kurkumę, kozieradkę, kolendrę, czosnek granulowany, mielone ziarno gryki, paprykę ostrą,
kmin rzymski, cynamon, imbir, zmielone goździki, sproszkowaną gałkę muszkatołową


Przyprawa curry łagodna 
Składniki:

  • po 7,5 części bardzo drobno zmielonej papryki średnio ostrej lub ostrej, imbiru i nasion kardamonu, 

  • po 10 części drobno zmielonego korzenia kurkumy i ziela angielskiego, 

  • po 12 części sproszkowanego pieprzu czarnego,

  • po 3 części drobno zmielonego ziela angielskiego, cynamonu i gałki muszkatołowej 

  • 2 części drobno zmielonych nasion kminku.

 

Przyprawa curry ostra 
Składniki:

  • po 15 części dokładnie zmielonej papryki ostrej, czarnego pieprzu, korzenia kurkumy i nasion kolendry, 

  • 10 części dokładnie zmielonego imbiru, 

  • 5 części sproszkowanego nasienia kardamonu,

  • po 3 części kminku, goździków, kwiatu muszkatołowego, cynamonu i białego pieprzu — dokładnie zmielonych.


Przyprawa curry słodka 
Składniki:

  • po 5 części dokładnie zmielonego korzenia kurkumy, papryki słodkiej, imbiru, 

  • po 3 części kolendry, kminku, goździków i cynamonu

  • po 2 części sproszkowanego czosnku i chrzanu.

 

Mieszanki do zup

 

Przyprawa do zup:

30 g pieprzu czarnego, 10 g pieprzu białego, 5 g tartej gałki muszkatołowej, 2 zmielone liście laurowe, 5 g tymianku, 5 g goździków, 20 g imbiru.

Wszystkie składniki tłucze się lub rozciera w moździerzu i miesza. Przechowuje się w szczelnie zamkniętej puszce. Na 1 litr zupy wystarcza 1/4-1/2 łyżeczki do herbaty.

 

Przyprawa do rosołu:

2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu czarnego, 1/2 liścia laurowego, szczypta tymianku, 1 ząbek czosnku, 1 goździk. Ta ilość wystarcza na 1 litr rosołu.


Myśliwska
Składniki:

  • majeranek,
  • suszony liść pietruszki lub trybuli,
  • suszony czosnek,
  • pieprz biały,
  • suszona cebula,
  • tymianek,
  • rozmaryn

Wszystkie składniki mieszamy razem w równych proporcjach.

 

Mieszanka chińska
Składniki:

  • 1 łyżka anyżu gwiazdkowego,
  • poł łyżki cynamonu,
  • 1 łyżka sproszkowanego kopru włoskiego
  • poł łyżki zmielonych goździków,
  • 1 łyżka białego pieprzu

Składniki dokładnie wymieszać.


Mieszanka tunezyjska
Składniki:

  • 1 łyżeczka anyżu,
  • 1 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki goździków,
  • 2 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu

Składniki ucieramy w moździerzu.


Przyprawa do gulaszu


Afrykańska
Składniki:

  • czarny pieprz,
  • goździki,
  • gałka muszkatołowa

Proporcje według uznania. Tę mieszankę dodajemy pod koniec gotowania.
 

Korzenna
Składniki:

  • cukier,
  • czarny pieprz,
  • papryka ostra,
  • suszone grzyby,
  • ziele angielskie,
  • kolendra,
  • gałka muszkatołowa,
  • bazylia,
  • tymianek

Proporcje dowolne.

 

Przyprawa do mięs

 

Majerankowa
Wymieszać:

  • 1 część soli,
  • 2 części pieprzu,
  • 3 części czosnku granulowanego
  • 4 części majeranku.

 

Standardowa
Składniki:

  • cukier,
  • sól,
  • sproszkowana gorczyca,
  • papryka chili i słodka,
  • tymianek,
  • majeranek

Proporcje według uznania.


Mieszanki ziół do różnych potraw
 

Chilli
Składniki:

  • dwie części ostrej papryki,

  • jedna część kminku,
  • jedna część oregano,
  • jedna część czosnku.

 

Do grilla
Składniki:

  • czosnek granulowany,

  • sproszkowany kminek,

  • paprykę słodką,

  • paprykę ostrą.

Wszystkie składniki mieszamy razem w równych proporcjach.

 

Do surówek
Składniki:

  • dwie części pietruszki

  • jedna część majeranku,

  • jedna część cząbru

  • jedna część tymianku

Wszystkie składniki mieszamy razem w równych proporcjach.

 

Pieprz ziołowy
Składniki:

  • majeranek,

  • rozmaryn,

  • tymianek,

  • gałka muszkatołowa,

  • gorczyca,

  • papryka ostra (lub czarny pieprz zamiast papryki),

  • cząber.

Proporcje wedle smaku.

 

Sól ziołowa
Składniki:

  • bazylia,

  • oregano,

  • pieprz czarny,

  • papryka słodka,

  • gorczyca.

Wymieszane zioła połączyć z solą w proporcji 1 część ziół na 4 części soli.
 

Zioła prowansalskie
Składniki:

  • majeranek,
  • oregano,
  • bazylię,
  • tymianek,
  • rozmaryn.

Wszystkie składniki mieszamy razem w równych proporcjach.

 

Ziołowa
Składniki:

  • bazylia,
  • liść laurowy,
  • majeranek,
  • tymianek,
  • czarny pieprz,
  • cynamon,
  • gałkę muszkatołową.

Wszystkie składniki mieszamy razem w równych proporcjach.

 

Mieszanka przyprawowa zastępująca pieprz (dla chorych na żołądek lub osób na diecie)
Składniki:

  • 1 część majeranku 
  • 2 części słodkiej papryki czerwonej, 
  • 2 części mielonego tymianku
  • 4 części zmielonego cząbru.

 

Mieszanka przyprawowa z pieprzem. 
Składniki:

  • 4 części papryki w proszku 
  • 2 części zmielonej gorczycy białej i zmielonego cząbru 
  • po 1 części zmielonego kminku, majeranku, kolendry, pieprzu i jałowca.

 

Mieszanka przyprawowa do drobiu. 
Składniki (w proporcjach zależnych od indywidualnego smaku): 
Czarny pieprz, cebula, majeranek, cząber, odrobina szałwii oraz papryki.

 

Węgierska mieszanka przyprawowa.
Składniki:

  • po 1 części mielonego majeranku, bazylii, kminku, kolendry, 
  • po 4 części mielonego cząbru, tymianku, 
  • po 5 części zmielonej gorczycy, słodkiej papryki sproszkowanej,
  • 7 części sproszkowanego suchego selera, 
  • 10 części soli.


Mieszanka włoska:

jednakowe ilości lebiodki, tymianku, cząbru, rozmarynu, szałwii, bazylii i mielonego pieprzu czarnego miesza się ze sobą i przechowuje w szczelnie zamkniętym pojemniczku.

Przyprawy tej używa się do risotta, spaghetti, pizzy, mięsa duszonego z pomidorami i zapiekanek z makaronu lub ryżu.

 

Przyprawa do pasztetu i dziczyzny:

1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, szczypta tymianku, 1 mielony liść laurowy,

szczypta imbiru, szczypta mielonych goździków.

 

Przyprawa do ryb:

cebula (4 części), pietruszka (1 część), koper (1 część), pieprz czarny mielony (1/2 części), kardamon (1/2 części), tarta gałka muszkatołowa (1/2 części), anyż (1/2 części), koper włoski (1/2 części).

Mieszanka ta nadaje się do zup rybnych, ryby z wody i duszonej, pasty z mielonej ryby i ryb marynowanych.

Suszone składniki można przygotować wcześniej w większej ilości i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, a przy przyrządzaniu ryb zmieszać je z odpowiednią ilością drobno posiekanej cebuli.

 

Przyprawa do drobiu:

cząber (4 łyżeczki), bazylia (2 łyżeczki), czosnek (4 ząbki), papryka (1/2 łyżeczki), pieprz czarny (1/3 łyżeczki), majeranek (1/2 łyżeczki).

Mieszankę tę przygotowuje się podobnie jak przyprawę do ryb. Służy ona do przyprawiania gotowanego i duszonego drobiu, a rozmieszana z niewielką ilością oliwy nadaje się do nacierania drobiu przed pieczeniem.

 

Mieszanka do potraw z grochu, fasoli i soczewicy:

czosnek (kilka ząbków), cząber (2 łyżeczki), kolendra (1/2 łyżeczki), papryka (1 łyżeczka), koper (3 łyżeczki), mięta (1 łyżeczka), zmielony liść laurowy (szczypta).

 

Chmeli-suneli (gruzińska mieszanka do przyprawiania mięs duszonych i potraw z warzyw):

jednakowe części kozieradki, kolendry, kopru, selera, pietruszki, bazylii, cząbru, mięty, liści laurowych, majeranku, 2% papryki.

Wszystkie wymienione mieszanki dodaje się w końcowym etapie przygotowywania potrawy. Suszone składniki można przygotować wcześniej, gdyż odmierzanie i mieszanie ziół przed każdym użyciem zajmowałoby zbyt wiele czasu.

 

Godne polecenia są przyprawy „Bouquet garni” ze świeżych lub suszonych całych gałązek ziół (nie mielonych ani nie ciętych), które wrzuca się do zupy związane nitką lub w woreczku z gazy na 5 min przed zakończeniem gotowania i wyjmuje tuż przed podaniem.

Drobno posiekany czosnek lepiej jest dodawać już po zakończeniu gotowania lub duszenia, pozostawić na 3-4 min, gdyż wtedy da cały aromat, a zawarte w nim witaminy i olejki nie zostaną zniszczone.

 

Francuski Bouquet garni:

pietruszka (1 korzeń, kilka liści), liść laurowy (4 liście), trybula (2 gałązki), cząber (2 gałązki), koper (3 gałązki), czosnek (4 ząbki), pieprz czarny (5 ziaren).

Mieszanka na 1 litr zupy lub 4 porcje innej potrawy.

 

Niemiecki (suszony) Bouquet garni:

koper (2 łyżeczki), kolendra (1/2 łyżeczki), pietruszka (2 łyżeczki drobno pociętych korzeni i liści), majeranek (1 łyżeczka), cząber (1 łyżeczka).

 

Angielski (suszony) Bouquet garni:

pietruszka (2 łyżeczki), majeranek (2 łyżeczki), tymianek (2 łyżeczki), bazylia (1 łyżeczka), starta skórka z cytryny (1 łyżeczka), koper włoski (1/2 łyżeczki).

 

Amerykański Bouquet garni (ze świeżych ziół):

cebula (2 łuski), pietruszka (gałązki), majeranek (1 gałązka), tymianek (1 gałązka), rozmaryn (1 gałązka), papryka (2 strąki), kwiat muszkatołowca (1 płatek, można zastąpić szczyptą zmielonej gałki muszkatołowej), pieprz czarny (4 ziarna), goździki (3 pączki).

 

Mieszanki przyprawowe do pasztetów. 
Mieszanki te nadają bardzo dobry smak pasztetom, ale mogą być także użyte do przyprawiania sosów, mięs, sałatek, zalew do peklowania itd.
Do potrawy dajemy zwykle nie więcej niż 1 /2 łyżeczki takiej mieszanki.


Mieszanka I. 
Składniki:

  • po 2 części tymianku, ziela angielskiego, białego pieprzu, imbiru, bazylii, gałki muszkatołowej, kwiatu muszkatołowego, skorki cytrynowej, liści laurowych, majeranku, estragonu 

  • po 1 części mielonego czarnego pieprzu oraz czerwonej papryki.

 

Mieszanka II. 
Składniki:

  • po 1 części mielonej kolendry, nasion kminku, bazylii, tymianku, majeranku, owoców jałowca, szałwii, mięty pieprzowej i liścia laurowego,

  • po 3 części mielonego cząbru, nasion gorczycy 

  • 5 części słodkiej papryki czerwonej.

 

Mieszanka III. 
Składniki:

  • po 1 części czarnego pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego, suszonej skorki cytrynowej, gałki muszkatołowej, kwiatu muszkatołowego, tymianku, imbiru, bazylii, estragonu i majeranku

  • 1 /2 części czerwonej papryki.

 

Mieszanka IV. 
Składniki:
po 1 części kolendry, nasion kminku, cząbru, bazylii, tymianku, gorczycy białej, majeranku, jałowca, szałwii lekarskiej, mięty pieprzowej, papryki.

 

Mieszanka V. 
Składniki:

  • po 1 części cynamonu i liści laurowych, 

  • 5 części imbiru, 

  • 3 części gaiki muszkatołowej, 

  • 6 części białego pieprzu

  • 10 części ziela angielskiego.

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus