"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Mieszanki przyprawowe wykorzystywane w kuchni

 

Jeżeli nie lubimy eksperymentować w kuchni z ziołami i przyprawami, ale chcemy, żeby nasze dania były pyszne i aromatyczne, możemy skorzystać z poniższych przepisów na mieszanki przyprawowe:

 

Przyprawa do zup:

30 g pieprzu czarnego, 10 g pieprzu białego, 5 g tartej gałki muszkatołowej, 2 zmielone liście laurowe, 5 g  tymianku, 5 g goździków, 20 g imbiru.

Wszystkie składniki tłuczemy lub rozcieramy w moździerzu i mieszamy. Przechowujemy się w szczelnie zamkniętej puszce. Na 1 litr zupy wystarcza 1/4-1/2 łyżeczki do herbaty.

 

Przyprawa do rosołu:

2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu czarnego, 1/2 liścia laurowego, szczypta tymianku, 1 ząbek czosnku, 1 goździk. Ta ilość wystarcza na 1 litr rosołu.

 

Mieszanka włoska:

jednakowe ilości lebiodki, tymianku, cząbru, rozmarynu, szałwii, bazylii i mielonego pieprzu czarnego mieszamy ze sobą i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku.

Przyprawy tej używa się do risotta, spaghetti, pizzy, mięsa duszonego z pomidorami i zapiekanek z makaronu lub ryżu.

 

Przyprawa do pasztetu i dziczyzny:

1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, szczypta tymianku, 1 mielony liść laurowy, szczypta imbiru, szczypta mielonych goździków.

 

Przyprawa do ryb:

cebula (4 części), pietruszka (1 część), koper (1 część), pieprz czarny mielony (1/2 części), kardamon (1/2 części), tarta gałka muszkatołowa (1/2 części), anyż (1/2 części), koper włoski (1/2 części).

Mieszanka ta nadaje się do zup rybnych, ryby z wody i duszonej, pasty z mielonej ryby i ryb marynowanych. Suszone składniki możemy przygotować wcześniej w większej ilości i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, a przy przyrządzaniu ryb zmieszać je z odpowiednią ilością drobno posiekanej cebuli.

 

Przyprawa do drobiu:

cząber (4 łyżeczki), bazylia (2 łyżeczki), czosnek (4 ząbki), papryka (1/2 łyżeczki), pieprz czarny (1/3 łyżeczki), majeranek (1/2 łyżeczki).

Mieszankę tę przygotowuje się podobnie jak przyprawę do ryb. Służy ona do przyprawiania gotowanego i duszonego drobiu, a rozmieszana z niewielką ilością oliwy nadaje się do nacierania drobiu przed pieczeniem.

 

Mieszanka do potraw z grochu, fasoli i soczewicy:

czosnek (kilka ząbków), cząber (2 łyżeczki), kolendra (1/2 łyżeczki), papryka (1 łyżeczka), koper (3 łyżeczki), mięta (l łyżeczka), zmielony liść laurowy (szczypta).

 

Chmeli-suneli (gruzińska mieszanka do przyprawiania mięs duszonych i potraw z warzyw):

jednakowe części kozieradki, kolendry, kopru, selera, pietruszki, bazylii, cząbru, mięty, liści laurowych, majeranku, 2% papryki.

Wszystkie wymienione mieszanki dodajmy w końcowym etapie przygotowywania potrawy. Suszone składniki możemy przygotować wcześniej, gdyż odmierzanie i mieszanie ziół przed każdym użyciem zajmowałoby zbyt wiele czasu.

 

Poniższe mieszanki przyprawowe „Bouquet garni” ze świeżych lub suszonych całych gałązek ziół (nie mielonych ani nie ciętych), które wrzuca się do zupy związane nitką lub w woreczku z gazy na 5 min przed zakończeniem gotowania i wyjmuje tuż przed podaniem.

Drobno posiekany czosnek lepiej jest dodawać już po zakończeniu gotowania lub duszenia, pozostawić na 3-4 min, gdyż wtedy da cały aromat, a zawarte w nim witaminy i olejki nie zostaną zniszczone.

 

Francuski Bouquet garni:

pietruszka (1 korzeń, kilka liści), liść laurowy (4 liście), trybula (2 gałązki), cząber (2 gałązki), koper (3 gałązki), czosnek (4 ząbki), pieprz czarny (5 ziaren). Mieszanka na 1 litr zupy lub 4 porcje innej potrawy.

 

Niemiecki (suszony) Bouquet garni:

koper (2 łyżeczki), kolendra (1/2 łyżeczki), pietruszka (2 łyżeczki drobno pociętych korzeni i liści), majeranek (1 łyżeczka), cząber (1 łyżeczka).

 

Angielski (suszony) Bouquet garni:

pietruszka (2 łyżeczki), majeranek (2 łyżeczki), tymianek (2 łyżeczki), bazylia (1 łyżeczka), starta skórka z cytryny (1 łyżeczka), koper włoski (1/2 łyżeczki).

 

Amerykański Bouquet garni (ze świeżych ziół):

cebula (2 łuski), pietruszka (gałązki), majeranek (1 gałązka), tymianek (1 gałązka), rozmaryn (1 gałązka), papryka (2 strąki), kwiat muszkatołowca (1 płatek, można zastąpić szczyptą zmielonej gałki muszkatołowej), pieprz czarny (4 ziarna), goździki (3 pączki).

 

 

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537