Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.
Kontakt: info@zielepedia.pl
Zioła można mieszać dowolnie, dodając po trochu z każdego do przygotowywanego dania. Można również przygotować sobie wcześniej mieszanki przyprawowe przeznaczone do konkretnych dań.
Przyprawa curry
Jest to znana od bardzo dawna i lubiana w wielu krajach europejskich oraz w USA, słynna mieszanka przyprawowa pochodząca z Indii. Każda hinduska gospodyni ma własny, przekazywany w rodzinie z pokolenia na pokolenie, przepis na tę mieszankę. Jest on przedmiotem dumy rodziny i zwykle bywa otoczony ścisłą tajemnicą. Istnieją rożne rodzaje przyprawy curry — łagodna, ostra i amerykańska słodka. Zależnie od smaku i stopnia ostrości może ona zawierać 10-30 rożnych przypraw. Podstawowym składnikiem curry jest żółty korzeń kurkumy. Z powodu swych właściwości barwiących nazywany niekiedy szafranem indyjskim. Ponadto w skład jej wchodzą: imbir, pieprz biały, ziele angielskie, papryka, goździki, kolendra, gałka muszkatołowa i kwiat muszkatołowy, cynamon, kminek, rozmaryn, pieprz czarny itp. Jeżeli do mieszanki tych przypraw dodamy jeszcze pieprzu kajeńskiego, to uzyskamy przyprawę o bardzo ostrym smaku. Curry jest mieszanką nadającą się do przyprawiania potraw z jaj, ryżu, pomidorów, z drobiu i ryb oraz wszystkich rodzajów mięs i niektórych sosów. Nadaje potrawom orientalny posmak i piękny, żółty kolor.
Na początku, zanim nie przywykniemy do jej niezwykłego aromatu, dawkujemy ją bardzo ostrożnie. Warto dodać, że jest to znakomity środek pobudzający trawienie.
Pasta curry
Czosnek, szalotki i trawę cytrynową posiekać. Włożyć na rozgrzaną patelnię, po 2-3 minutach dorzucić kolendrę i kminek. Odstawić. Papryczki chili oczyścić z pestek, drobno posiekać. Resztę przypraw zmielić i utrzeć na masę z papryczkami. Można doprawić solą.
Proszek curry 1
Papryczki oczyścić z nasion. Wszystkie składniki prażyć na patelni, często mieszając, żeby się nie przypaliły. Gdy ściemnieją, odstawić do ostygnięcia. Ostudzone przyprawy zmielić. Można doprawić solą.
Proszek curry 2
Wymieszać w równych proporcjach:
kurkumę, kozieradkę, kolendrę, czosnek granulowany, mielone ziarno gryki, paprykę ostrą,
kmin rzymski, cynamon, imbir, zmielone goździki, sproszkowaną gałkę muszkatołową
Przyprawa curry łagodna
Składniki:
po 7,5 części bardzo drobno zmielonej papryki średnio ostrej lub ostrej, imbiru i nasion kardamonu,
po 10 części drobno zmielonego korzenia kurkumy i ziela angielskiego,
po 12 części sproszkowanego pieprzu czarnego,
po 3 części drobno zmielonego ziela angielskiego, cynamonu i gałki muszkatołowej
2 części drobno zmielonych nasion kminku.
Przyprawa curry ostra
Składniki:
po 15 części dokładnie zmielonej papryki ostrej, czarnego pieprzu, korzenia kurkumy i nasion kolendry,
10 części dokładnie zmielonego imbiru,
5 części sproszkowanego nasienia kardamonu,
po 3 części kminku, goździków, kwiatu muszkatołowego, cynamonu i białego pieprzu — dokładnie zmielonych.
Przyprawa curry słodka
Składniki:
po 5 części dokładnie zmielonego korzenia kurkumy, papryki słodkiej, imbiru,
po 3 części kolendry, kminku, goździków i cynamonu
po 2 części sproszkowanego czosnku i chrzanu.
Mieszanki do zup
Przyprawa do zup:
30 g pieprzu czarnego, 10 g pieprzu białego, 5 g tartej gałki muszkatołowej, 2 zmielone liście laurowe, 5 g tymianku, 5 g goździków, 20 g imbiru.
Wszystkie składniki tłucze się lub rozciera w moździerzu i miesza. Przechowuje się w szczelnie zamkniętej puszce. Na 1 litr zupy wystarcza 1/4-1/2 łyżeczki do herbaty.
Przyprawa do rosołu:
2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu czarnego, 1/2 liścia laurowego, szczypta tymianku, 1 ząbek czosnku, 1 goździk. Ta ilość wystarcza na 1 litr rosołu.
Myśliwska
Składniki:
Wszystkie składniki mieszamy razem w równych proporcjach.
Mieszanka chińska
Składniki:
Składniki dokładnie wymieszać.
Mieszanka tunezyjska
Składniki:
Składniki ucieramy w moździerzu.
Przyprawa do gulaszu
Afrykańska
Składniki:
Proporcje według uznania. Tę mieszankę dodajemy pod koniec gotowania.
Korzenna
Składniki:
Proporcje dowolne.
Przyprawa do mięs
Majerankowa
Wymieszać:
Standardowa
Składniki:
Proporcje według uznania.
Mieszanki ziół do różnych potraw
Chilli
Składniki:
dwie części ostrej papryki,
Do grilla
Składniki:
czosnek granulowany,
sproszkowany kminek,
paprykę słodką,
paprykę ostrą.
Wszystkie składniki mieszamy razem w równych proporcjach.
Do surówek
Składniki:
dwie części pietruszki
jedna część majeranku,
jedna część cząbru
jedna część tymianku
Wszystkie składniki mieszamy razem w równych proporcjach.
Pieprz ziołowy
Składniki:
majeranek,
rozmaryn,
tymianek,
gałka muszkatołowa,
gorczyca,
papryka ostra (lub czarny pieprz zamiast papryki),
cząber.
Proporcje wedle smaku.
Sól ziołowa
Składniki:
bazylia,
oregano,
pieprz czarny,
papryka słodka,
gorczyca.
Wymieszane zioła połączyć z solą w proporcji 1 część ziół na 4 części soli.
Zioła prowansalskie
Składniki:
Wszystkie składniki mieszamy razem w równych proporcjach.
Ziołowa
Składniki:
Wszystkie składniki mieszamy razem w równych proporcjach.
Mieszanka przyprawowa zastępująca pieprz (dla chorych na żołądek lub osób na diecie)
Składniki:
Mieszanka przyprawowa z pieprzem.
Składniki:
Mieszanka przyprawowa do drobiu.
Składniki (w proporcjach zależnych od indywidualnego smaku):
Czarny pieprz, cebula, majeranek, cząber, odrobina szałwii oraz papryki.
Węgierska mieszanka przyprawowa.
Składniki:
Mieszanka włoska:
jednakowe ilości lebiodki, tymianku, cząbru, rozmarynu, szałwii, bazylii i mielonego pieprzu czarnego miesza się ze sobą i przechowuje w szczelnie zamkniętym pojemniczku.
Przyprawy tej używa się do risotta, spaghetti, pizzy, mięsa duszonego z pomidorami i zapiekanek z makaronu lub ryżu.
Przyprawa do pasztetu i dziczyzny:
1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, szczypta tymianku, 1 mielony liść laurowy,
szczypta imbiru, szczypta mielonych goździków.
Przyprawa do ryb:
cebula (4 części), pietruszka (1 część), koper (1 część), pieprz czarny mielony (1/2 części), kardamon (1/2 części), tarta gałka muszkatołowa (1/2 części), anyż (1/2 części), koper włoski (1/2 części).
Mieszanka ta nadaje się do zup rybnych, ryby z wody i duszonej, pasty z mielonej ryby i ryb marynowanych.
Suszone składniki można przygotować wcześniej w większej ilości i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, a przy przyrządzaniu ryb zmieszać je z odpowiednią ilością drobno posiekanej cebuli.
Przyprawa do drobiu:
cząber (4 łyżeczki), bazylia (2 łyżeczki), czosnek (4 ząbki), papryka (1/2 łyżeczki), pieprz czarny (1/3 łyżeczki), majeranek (1/2 łyżeczki).
Mieszankę tę przygotowuje się podobnie jak przyprawę do ryb. Służy ona do przyprawiania gotowanego i duszonego drobiu, a rozmieszana z niewielką ilością oliwy nadaje się do nacierania drobiu przed pieczeniem.
Mieszanka do potraw z grochu, fasoli i soczewicy:
czosnek (kilka ząbków), cząber (2 łyżeczki), kolendra (1/2 łyżeczki), papryka (1 łyżeczka), koper (3 łyżeczki), mięta (1 łyżeczka), zmielony liść laurowy (szczypta).
Chmeli-suneli (gruzińska mieszanka do przyprawiania mięs duszonych i potraw z warzyw):
jednakowe części kozieradki, kolendry, kopru, selera, pietruszki, bazylii, cząbru, mięty, liści laurowych, majeranku, 2% papryki.
Wszystkie wymienione mieszanki dodaje się w końcowym etapie przygotowywania potrawy. Suszone składniki można przygotować wcześniej, gdyż odmierzanie i mieszanie ziół przed każdym użyciem zajmowałoby zbyt wiele czasu.
Godne polecenia są przyprawy „Bouquet garni” ze świeżych lub suszonych całych gałązek ziół (nie mielonych ani nie ciętych), które wrzuca się do zupy związane nitką lub w woreczku z gazy na 5 min przed zakończeniem gotowania i wyjmuje tuż przed podaniem.
Drobno posiekany czosnek lepiej jest dodawać już po zakończeniu gotowania lub duszenia, pozostawić na 3-4 min, gdyż wtedy da cały aromat, a zawarte w nim witaminy i olejki nie zostaną zniszczone.
Francuski Bouquet garni:
pietruszka (1 korzeń, kilka liści), liść laurowy (4 liście), trybula (2 gałązki), cząber (2 gałązki), koper (3 gałązki), czosnek (4 ząbki), pieprz czarny (5 ziaren).
Mieszanka na 1 litr zupy lub 4 porcje innej potrawy.
Niemiecki (suszony) Bouquet garni:
koper (2 łyżeczki), kolendra (1/2 łyżeczki), pietruszka (2 łyżeczki drobno pociętych korzeni i liści), majeranek (1 łyżeczka), cząber (1 łyżeczka).
Angielski (suszony) Bouquet garni:
pietruszka (2 łyżeczki), majeranek (2 łyżeczki), tymianek (2 łyżeczki), bazylia (1 łyżeczka), starta skórka z cytryny (1 łyżeczka), koper włoski (1/2 łyżeczki).
Amerykański Bouquet garni (ze świeżych ziół):
cebula (2 łuski), pietruszka (gałązki), majeranek (1 gałązka), tymianek (1 gałązka), rozmaryn (1 gałązka), papryka (2 strąki), kwiat muszkatołowca (1 płatek, można zastąpić szczyptą zmielonej gałki muszkatołowej), pieprz czarny (4 ziarna), goździki (3 pączki).
Mieszanki przyprawowe do pasztetów.
Mieszanki te nadają bardzo dobry smak pasztetom, ale mogą być także użyte do przyprawiania sosów, mięs, sałatek, zalew do peklowania itd.
Do potrawy dajemy zwykle nie więcej niż 1 /2 łyżeczki takiej mieszanki.
Mieszanka I.
Składniki:
po 2 części tymianku, ziela angielskiego, białego pieprzu, imbiru, bazylii, gałki muszkatołowej, kwiatu muszkatołowego, skorki cytrynowej, liści laurowych, majeranku, estragonu
Mieszanka II.
Składniki:
po 1 części mielonej kolendry, nasion kminku, bazylii, tymianku, majeranku, owoców jałowca, szałwii, mięty pieprzowej i liścia laurowego,
po 3 części mielonego cząbru, nasion gorczycy
5 części słodkiej papryki czerwonej.
Mieszanka III.
Składniki:
po 1 części czarnego pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego, suszonej skorki cytrynowej, gałki muszkatołowej, kwiatu muszkatołowego, tymianku, imbiru, bazylii, estragonu i majeranku
1 /2 części czerwonej papryki.
Mieszanka IV.
Składniki:
po 1 części kolendry, nasion kminku, cząbru, bazylii, tymianku, gorczycy białej, majeranku, jałowca, szałwii lekarskiej, mięty pieprzowej, papryki.
Mieszanka V.
Składniki:
po 1 części cynamonu i liści laurowych,
5 części imbiru,
3 części gaiki muszkatołowej,
6 części białego pieprzu
10 części ziela angielskiego.
"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus