MIĘTA

 

Opis mięty:

 

Mięta pieprzowa, Mentha piperita, to roślina hodowlana (mięta rosnąca dziko nie znajduje zastosowania w ziołolecznictwie). Liście i łodygi mięty pieprzowej są ciemnozielone, od spodu czerwono fioletowe. Kwiaty mięty są drobne, fioletowe. W Polsce rośnie aż 8 gatunków mięt, jednak mięta pieprzowa jest najpopularniejsza. Mięta osiąga do 100 cm wysokości.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa mięty:


Mięta pieprzowa jest rośliną hodowlaną, wieloletnią. Jest bardzo wymagająca w uprawie. Zaleca się jej przesadzanie co roku w nowe miejsce. Rośnie dobrze w miejscach słonecznych, otwartych, o żyznej glebie bogatej w próchnicę i wapń. Lubi wilgoć. Rozmnaża się łatwo przez rozłogi podziemne. Mięta kwitnie od czerwca do września. Zbioru dokonujemy w drugiej połowie czerwca, gdy tylko ukażą się pąki kwiatowe. Po odrośnięciu rośliny powtarzamy zbiór. Roślinę ścinamy w pogodny dzień. Zbieramy i suszymy tylko zdrowe liście, bez przebarwień. Pozostawiamy około 5cm pęd nad ziemią. Suszymy szybko, w cieniu, w przewiewnym miejscu. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

Właściwości mięty:

 

Substancje czynne: olejek eteryczny (w nim mentol), garbniki, terpeny, kwasy organiczne, gorycze i flawonoidy.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Mięta ma właściwości przeciwbólowe, przeciwskurczowe, bakteriobójcze. Ma zastosowanie w chorobach przewodu pokarmowego, nerwobólach, bezsenności i migrenie. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych i poprawia apetyt. Działa żółciopędnie o odkażająco na przewód pokarmowy. Miętę można również stosować zewnętrznie w postaci okładów na ropnie skóry, w zapaleniu okostnej, bólach ucha, zębów, w kolce wątrobowej, na bolesne obrzęki i owrzodzenia.

Liście mięty można dodawać do innych ziół w celu poprawienia ich smaku.

Olejek miętowy działa przeciwbólowo. Może być używany w postaci okładów do nacierania skroni w migrenach, oraz w bólach reumatycznych i mięśniowych.

 

Napar: łyżkę suszonych liści mięty pieprzowej zalewamy szklanką wrzątku i parzymy 10 min pod przykryciem. Pijemy po odcedzeniu, 2-3 razy dziennie po szklance.

 

Napar do stosowania zewnętrznego: 2 łyżki mięty i 2 łyżki nostrzyku zalewamy połową szklanki wrzątku, zawijamy w szmatkę i przykładamy pod ceratką w chore miejsca.

 

Zastosowanie mięty w kuchni:

 

Wszystkie gatunki mięty są jadalne i można je stosować zamiennie. Mięta ma orzeźwiający smak i aromat. Jest stosowana od wieków do doprawiania win. Świeże ziele mięty stosuje się jako dodatek do sosów, zup, surówek, twarogów, jogurtów, jajek, galaretki, napojów, octu ziołowego, ziołowych win i nalewek. Dobrze pasują również jako dodatek do deserów, ciast, sałatek owocowych i czekolady. Mięta dobrze pasuje również do dań mięsnych i rybnych, surówek, potraw z pomidorów, papryki, bakłażanów i szpinaku. Poszatkowanymi liśćmi mięty można również posypywać pieczone lub gotowane ziemniaki. Suszone liście mięty używa się do pieczenia chleba oraz do przygotowania kwasu chlebowego. Liście mięty dodane do mleka przedłużają jego świeżość (zatrzymują proces kwaśnienia).

 

UWAGA: mentol jest trucizną dla małych dzieci!

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

mięta, mięta pieprzowa, zioła lecznicze

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537