Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.
Kontakt: info@zielepedia.pl
Musztarda domowa węgierska
Składniki:
Do 10 dag zmielonej gorczycy dolewamy 50 ml octu winnego oraz 50 ml wody i pozostawiamy na 4-5 godzin. Kilkakrotnie wstrząsamy i dodajemy pozostałe składniki. Całość należy dobrze wymieszać. Gotową musztardę przechowujemy w naczyniu szklanym lub glinianym, początkowo
bez przykrycia, po upływie kilku godzin pod przykryciem.
Musztarda francuska
I.
Składniki:
30 dag zmielonych nasion gorczycy mieszamy z 100 ml gorącego białego wina i 200 ml gorącego octu. Pozostawiamy na 2 godziny, następnie dodajemy pozostałe składniki.
II.
Składniki:
Wszystkie składniki mieszamy razem.
Musztarda niemiecka
Składniki:
Składniki mieszamy ze sobą. Papkę musztardową pozostawiamy odkrytą tak długo, aż nie straci ostrego smaku.
"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus