Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Musztardy ziołowe

Musztarda domowa węgierska

 

Składniki:

  • 10 dag zmielonej gorczycy
  • 50 ml octu winnego
  • 50 ml wody
  • 15 g mielonego cząbru,
  • po 5 g tymianku, kolendry, pietruszki,
  • 10 ml słodkiego wina,
  • sól
  • ocet ziołowy (tyle, aby uzyskać konsystencję półpłynną)

 

Do 10 dag zmielonej gorczycy dolewamy 50 ml octu winnego oraz 50 ml wody i pozostawiamy na 4-5 godzin. Kilkakrotnie wstrząsamy i dodajemy pozostałe składniki. Całość należy dobrze wymieszać. Gotową musztardę przechowujemy w naczyniu szklanym lub glinianym, początkowo

bez przykrycia, po upływie kilku godzin pod przykryciem.

 

Musztarda francuska

 

I.

Składniki:

  • 30 dag zmielonych nasion gorczycy
  • 100 ml gorącego białego wina
  • 200 ml gorącego octu
  • 0,5 g zmielonych goździków,
  • 1 g zmielonego cynamonu,
  • 2,5 g soli
  • 2 dag rozgniecionego na papkę czosnku
  • 4 dag cukru pudru.

 

30 dag zmielonych nasion gorczycy mieszamy z 100 ml gorącego białego wina i 200 ml gorącego octu. Pozostawiamy na 2 godziny, następnie dodajemy pozostałe składniki.

 

II.

Składniki:

  • 0,2 g papki z czosnku,
  • 0,5 g zmielonego ziela angielskiego,
  • 1 g zmielonych nasion kolendry,
  • 0,5 g zmielonego imbiru,
  • 0,3 g zmielonej gałki muszkatołowej,
  • 20 dag zmielonych nasion gorczycy.
  • 450 ml białego wina,
  • 5 dag cukru,
  • 30 ml soku cytrynowego
  • 50 ml alkoholu.

 

Wszystkie składniki mieszamy razem.

 

Musztarda niemiecka

 

Składniki:

  • 25 dag zmielonych nasion gorczycy
  • 1 g goździków
  • 1 g cynamonu
  • 5 g czarnego pieprzu
  • 10 g mielonego estragonu
  • 500 ml octu
  • 1 starta cebula
  • 1 g czosnku
  • 15 dag cukru
  • 3,2 dag soli

Składniki mieszamy ze sobą. Papkę musztardową pozostawiamy odkrytą tak długo, aż nie straci ostrego smaku.