NAGIETEK

 

Opis nagietka:

 

Nagietek lekarski, nagietki, stulik, paznokietki, Calendula officinalis, to roślina ozdobna i lecznicza. Nagietek to roślina o wysokości 30-50cm. Ma pomarańczowe lub żółte kwiaty o ostrym, korzennym zapachu. Są zebrane w koszyczek o szerokości 3-5 cm. Korzeń jest mocno rozgałęziony, palowy, a łodyga wzniesiona, również mocno rozgałęziona, łamliwa, pokryta miękkimi, gruczołkowatymi włoskami. Liście nagietka są gęsto osadzone, dolne szerokołopatkowe, krótkoogonkowe, natomiast górne są szerokolancetowate, siedzące, obejmujące łodygę. Owocem nagietka jest niełupka, na końcach żółtawobrunatna, z długim prostym noskiem, ku środkowi staje się jaśniejsza, wygięta, na grzbiecie kolczasta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa nagietka:

 

Nagietek prawdopodobnie pochodzi z terenów Morza Śródziemnego, jednak dokładne jego pochodzenie jest niejasne. Występuje na Bliskim Wschodzie, aż do Iranu na stanowiskach naturalnych. W Polsce uprawiany jest jako roślina ozdobna, czasami dziczeje, wtedy zasiedla nieużytki, grunty rolne, pobocza dróg. Nagietek jest rośliną jednoroczną, która rozmnaża się przez siew, samoistnie, dzięki czemu może pozostać na swoim stanowisku przez wiele lat. Wymaga tylko miejsca słonecznego. Nie ma specjalnych wymagań glebowych, rośnie również w ziemi piaszczystej. Nagietek kwitnie na przełomie maja i czerwca, a gdy pogoda sprzyja okres kwitnienia może trwać aż do listopada. Kwiaty nagietka zbieramy tylko takie, które mają silne zabarwienia (blade kwiaty są bezużyteczne). Kwiaty zbieramy w czasie ich pełnego kwitnięcia, w słoneczny i suchy dzień. Zrywamy całe kwiaty, a następnie wyskubujemy pojedyncze płatki (można również od razy zrywać same płatki). Płatki rozkładamy cienką warstwą i suszymy w cieniu. Przechowujemy w szczelnym opakowaniu, w suchym i ciemnym miejscu. Można zbierać także liście nagietka.

 

Właściwości nagietka:

 

Substancje czynne: olejki eteryczne, saponiny, gorycze, karotenoidy, flawonoidy, taniny, witaminę C, prowitaminę A, sole mineralne.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Nagietek działa pobudzająco na miesiączkowanie, przeciwzapalnie, regulująco na przemianę materii. Zaleca się jego stosowanie w zaburzeniach miesiączkowania (bolesne i nieregularne miesiączki), w zapaleniach dróg moczowych i pęcherza moczowego (częstomocz, pieczenie i bóle w cewce moczowej), a także w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych i w chorobie wrzodowej żołądka.

Zewnętrznie nagietek można stosować do okładów na trudno gojące się rany, oparzenia, wykwity skórne, liszaje, stłuczenia, odmrożenia, w bólach zębów, w miejsca ukąszenia owadów.

 

Napar: łyżkę kwiatów nagietka zalewamy szklanką wrzątku i parzymy 10min pod przykryciem. Po odcedzeniu pijemy 2 razy dziennie po pół szklanki.

 

Nalewka do okładów: 4 łyżki kwiatów nagietka zalewamy szklanką zimnej wody i gotujemy 20min. Odcedzamy. Kompres przykładamy pod ceratką na chore miejsce.

 

Zastosowanie nagietka w kuchni:

 

Kwiaty nagietka po raz pierwszy zostały wykorzystane w kuchni przez Rzymian. Nimi barwili sery i masło. Można je stosować zamiast szafranu do delikatnego barwienia potraw i nadania delikatnego, lekko cytrusowego i cierpkiego posmaku. Są ciekawym dodatkiem do dań z ryżem, nadają się również do omletów. Pocięte koszyczki można dodawać do zup rybnych i dań mięsnych. Wzbogacają smak ciast i słodkiego pieczywa. Drobno posiekane młode liście dosypuje się do sałatek i dań duszonych.

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

nagietek, zioła lecznicze

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537