Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

 

Nalewki ziołowe można używać zamiast naparów i odwarów, należy jednak pamiętać, że mają one silniejsze działanie. Domowe trunki można przygotować z korzeni, liści, płatków lub jagód np. jałowca (działa moczopędnie i reguluje pracę jelit), nagietka (łagodzi ból żołądka i wzmacnia organizm), melisy (uspokaja, ułatwia zasypianie, przyspiesza trawienie).

 

Przygotowanie ziołowych nalewek to nic trudnego. Wybieramy odpowiednie zioła (świeże lub suszone) i zalewamy je odpowiednią ilością alkoholu. W zależności od tego jak mocny chcemy trunek możemy dodać alkohol o stężeniu 25-95%. Zamykamy w szczelnym naczyniu (najlepiej w dużym słoiku ze szczelną przykrywką). Następnie odkładamy w ciepłe i ciemne miejsce na minimum 14 dni, pamiętając, aby codziennie przemieszać składniki (można potrząsnąć słojem). Po upływie wyznaczonego czasu odcedzamy i przelewamy do butelek, które dokładnie opisujemy (składniki, data itp.). Przechowujemy je w ciemnym i chłodnym miejscu. Dobrze przygotowane i przechowywane nalewki mogą wytrzymać nawet 10 lat zachowując swoje właściwości zdrowotne i smakowe.

 

Przepis podstawowy na ziołową nalewkę

Najprościej można otrzymać nalewkę wsypując 10 dag ziół zmielonych lub 20 dag posiekanych do szczelnego naczynia. Zalewamy je alkoholem w ilości 0,5 l alkoholu o zawartości przynajmniej 35% (wódka, ewentualnie brandy). Mieszankę dobrze jest postawić w ciepłym miejscu i potrząsać dwa razy dziennie. Po co najmniej dwóch tygodniach (zależnie od zastosowanego składnika roślinnego) przecedzamy ją przez podwójną gazę, odciskamy i zlewamy do szklanej butli, najlepiej z ciemnego szkła.

 

Przyprawy w nalewkach

Aromatyczne dodatki powinny być starannie wysuszone, nie mogą nosić śladów pleśni. Zapach powinien być miły, zdrowy. Cynamon i inne przyprawy korzenne dodajemy najlepiej w postaci np. całych kawałków kory, bo zmielone spowodują silne zmętnienie nalewki i utrudnią jej późniejszą filtrację. Ze względu na silny smak i aromat niektórych przypraw i ziół należy bardzo ściśle trzymać się proporcji w przepisie, bo łatwo możemy przesadzić z ilością i nalewka będzie zbyt gorzka.

Nalewki można wzbogacać i uszlachetniać, dodając takie przyprawy jak: wanilia (koniecznie w laskach), kardamon, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa (w małych ilościach), imbir, goździki, szafran, anyż (gwiazdki), jałowiec. Czasami bywa również dodawana papryczka chili, suszona lub świeża, bez pestek.

 

Cukier w nalewkach

Nalewka nie powinna być za słodka. Powinien przeważać smak dodatków. Z tego powodu słodzenie miodem jest dość ryzykowne jeśli nie zależy nam na tym, aby jego smak i aromat dominował. Zazwyczaj słodzi się cukrem białym lub nie rafinowanym (brązowym), ale też syropami z nich czyli cukrem zagotowanym w wodzie.

Jeśli nie dysponujemy dokładną recepturą klasycznej nalewki, w której wyszczególniono ilość cukru, to możemy postępować w ten sposób, że w miarę gdy pojawiają się kolejne sezonowe owoce, wsypujemy je do słoja lub butli, dodajemy 2-4 łyżki cukru i zalewamy wódką tak, by przykryła owoce. Zamykamy szczelnie naczynie i odstawiamy nawet na pół roku.

 

Przepisy na ziołowe nalewki lecznicze

 

Przepisy na ziołowe nalewki smakowe

Ziołowe nalewki