"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Przepisy na lecznicze nalewki ziołowe:

 

Nalewki ziołowe można używać zamiast naparów i odwarów, należy jednak pamiętać, że mają one silniejsze działanie. Domowe trunki można przygotować z korzeni, liści, płatków lub jagód np. jałowca (działa moczopędnie i reguluje pracę jelit), nagietka (łagodzi ból żołądka i wzmacnia organizm), melisy (uspokaja, ułatwia zasypianie, przyspiesza trawienie).

 

Przygotowanie ziołowych nalewek to nic trudnego. Wybieramy odpowiednie zioła (świeże lub suszone) i zalewamy je odpowiednią ilością alkoholu. W zależności od tego jak mocny chcemy trunek możemy dodać alkohol o stężeniu 25-95%. Zamykamy w szczelnym naczyniu (najlepiej w dużym słoiku ze szczelną przykrywką). Następnie odkładamy w ciepłe i ciemne miejsce na minimum 14 dni, pamiętając, aby codziennie przemieszać składniki (można potrząsnąć słojem). Po upływie wyznaczonego czasu odcedzamy i przelewamy do butelek, które dokładnie opisujemy (składniki, data itp.). Przechowujemy je w ciemnym i chłodnym miejscu. Dobrze przygotowane i przechowywane nalewki mogą wytrzymać nawet 10 lat zachowując swoje właściwości zdrowotne i smakowe.

 

Nalewka lawendowa – na uspokojenie

Do słoja wsypujemy 15 łyżek suszonych kwiatów lawendy i zalewamy litrem rozcieńczonej wódki (pół litra wódki na pół litra wody). Zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne i ciepłe miejsce. Co kilka dni należy potrząsnąć słojem, aby dobrze wymieszać składniki. Po 2 tygodniach odcedzamy i przelewamy do butelki, a następnie odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce.

 

Nalewka z kozłka lekarskiego – na bezsenność

Po 2 łyżki rozdrobnionego korzenia i ziela kozłka lekarskiego zalewamy szklanką spirytusu i odstawiamy na tydzień. Po tym czasie odcedzamy. Nalewka działa uspokajająco i nasennie. Pijemy 3 razy dziennie przez 3 tygodnie po 10-20 kropli.

 

Nalewka nagietkowa – na wzmocnienie

Do słoja wsypujemy 10 łyżek suszonych kwiatów nagietka i zalewamy 0,5l wódki. Zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce. Co kilka dni należy potrząsnąć słojem, aby dobrze wymieszać składniki. Po 2 tygodniach odcedzamy i przelewamy do butelki, a następnie odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce.

 

Nalewka kminkowa – na wzdęcia

4 łyżki kminku rozgniatamy w moździerzu i wsypujemy do słoja. Zalewamy 0,5l spirytusu, zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce. Co kilka dni należy potrząsnąć słojem, aby dobrze wymieszać składniki. Następnie rozpuszczamy 35dag cukru w 0,5l wody i zagotowujemy. Dodajemy nalewkę z kminkiem i podgrzewamy przez 10min na małym ogniu (nie gotować!). Gdy płyn ostygnie przecedzamy i przelewamy do słoja. Zamykamy i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce. Po 3 dniach odcedzamy i rozlewamy do butelek. Zamknięte butelki odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce.

 

Nalewka anyżowa – na bóle żołądka

Do słoja wsypujemy 2,5 łyżki anyżu, 5 goździków, kawałek cynamonu i pół łyżeczki cienko pokrojonej skórki z cytryny. Zalewamy litrem wódki i odstawiamy zamknięty słój w ciepłe i ciemne miejsce. Co kilka dni należy potrząsnąć słojem, aby dobrze wymieszać składniki. Po 2 tygodniach odcedzamy i przelewamy do butelki, a następnie odstawiamy na 2 miesiące w ciemne miejsce.

 

Anyżówka – na trawienie i wzdęcia

Do słoja wkładamy 20 owoców anyżu, 5 goździków, laskę wanilii (ewentualnie torebkę cukru waniliowego), pokrojoną skórkę z 1 cytryny, 2 łyżeczki cukru, 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego. Całość zalewamy 1l wódki, zamykamy i odstawiamy na miesiąc. Po tym czasie odcedzamy i chowamy w chłodne i ciemne miejsce na 1-2 miesiące.

 

Nalewka z tarniny – na żołądek, na biegunkę

1kg owoców tarniny zasypujemy ok. 0,5kg cukru. Po 2-3 tygodniach, gdy owoce puszczą sok, zalewamy 0,5l spirytusu i 0,5l wódki. Odstawiamy na 2 miesiące. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy do butelek. Nalewka ma działanie przeciwbiegunkowe i przeciwzapalne.

 

Orzechówka – na niestrawność

5 świeżych, jeszcze zielonych orzechów włoskich siekamy i zalewamy 0,5l wódki i odstawiamy w zamkniętym naczyniu na 6 tygodni. Po tym czasie odcedzamy. Rozpuszczamy 20dag cukru w 0,5l wody, zagotowujemy, studzimy i mieszamy z wyciągiem w orzechów. Odstawiamy na 2 tygodnie.

 

Nalewka z porzeczki czarnej – na grypę

1kg umytych owoców czarnej porzeczki wsypujemy do słoja i zalewamy 0,75l spirytusu i 0,75l wódki. Dodajemy 250g cukru i odstawiamy na 4 miesiące. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy do butelek. Nalewka bogata jest w witaminę C, substancje bakteriobójcze i wirusobójcze, pomaga pokonać przeziębienie i grypę, wzmacnia także odporność. Pijemy 1-2 łyżeczki dziennie.

 

Nalewka malinowa – na przeziębienie

1kg dojrzałych malin zalewamy przestudzonym syropem (z 0,5l wody i 0,5kg cukru), a następnie zalewamy 0,5l spirytusu. Odstawiamy nalewkę na 2-3 tygodnie, a gdy owoce opadną na dno, zlewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące. Nalewka z malin działa rozgrzewająco, napotnie i przeciwgorączkowo.

 

Nalewka z kopytnika – na kaszel

20g rozdrobnionego ziela z kopytnika zalewamy 100ml alkoholu 70% i odstawiamy na 10dni. Następnie odcedzamy i przelewamy do butelki. Pijemy 2-3 razy dziennie po 20 kropli, jako środek wykrztuśny.

 

Nalewka z berberysu – na infekcje

 

25g suszonej kory korzenia berberysu mielimy lub kroimy na małe kawałki i wkładamy do słoika. Zalewamy 125ml wódki i mieszamy. W razie potrzeby można dodać jeszcze 25ml wódki. Zakręcamy i odstawiamy w zaciszne miejsce, pamiętając o codziennym wstrząsaniu słoikiem. Po 2-4 tygodniach odcedzamy i przelewamy do butelki.

Dorośli mogą stosować tę nalewkę 3 razy dziennie po 3ml w przypadku infekcji, natomiast rozcieńczając 30ml nalewki w 300ml wody otrzymamy roztwór na rany i skaleczenia.

UWAGA: nie stosować w czasie ciąży i karmienia piersią.

 

Nalewka z rokitnika

 

Składniki:

  • 1 kg owoców rokitnika
  • 500 g owoców pigwy
  • 1 kg cukru
  • 250 ml wody
  • 1 l spirytusu

 

Przygotowanie:

Umyte owoce rokitnika odsączamy i wsypujemy do słoika lub butli. Umyte owoce pigwy kroimy w cienkie plastry i dodajemy do rokitnika. Wsypujemy cukier do wody i gotujemy. Gdy powstanie gęsty syrop studzimy go, mieszamy ze spirytusem i zalewamy nim owoce. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 miesiące, co kilka dni potrząsamy naczyniem. Po 2 miesiącach odcedzamy owoce, a nalewkę rozlewamy do wyparzonych butelek i przechowujemy je ciemnym i chłodnym miejscu.

 


 

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537