Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.
Kontakt: info@zielepedia.pl
Do sporządzenia octu ziołowego najlepiej używać octu winnego i owocowego, ocet spirytusowy stosować należy w ostateczności. Zioła nadają octom specyficzny aromat, dzięki któremu stają się one wartościowym dodatkiem do sałatek, zielonej sałaty, sosów i majonezów.
Ocet estragonowy
Estragon wkładamy do naczynia, zalewamy octem, przykrywamy i pozostawiamy na 14 dni. Następnie ocet przecedzamy i przelewamy do szczelnie zamykanej butelki.
Według tego przepisu można sporządzać następujące octy:
- ocet laurowy:
- ocet ziołowy I:
- ocet ziołowy II:
ziaren pieprzu;
- ocet ziołowy III:
- ocet melisowy:
- ocet koprowy:
- ocet z kwiatostanów czarnego bzu:
Ocet bazyliowo-czosnkowy
2 ząbki czosnku, 20 łyżek posiekanych świeżych liści bazylii, 1 l octu.
Czosnek obieramy, siekamy i ucieramy w moździerzu. Dodajemy liście bazylii, dalej ucieramy, aż powstanie jednolita masa. Szklankę octu zagotowujemy i zalewamy masę w moździerzu, po 1-2 min studzimy i przelewamy do butelki. Uzupełniamy resztą octu i szczelnie zamykamy. Butelkę odstawiamy na 2 tygodnie i co kilka dni nią potrząsamy. Potem ocet przecedzamy i zlewamy do innej butelki.
W ten sam sposób można przygotowywać kolejne octy:
- ocet czosnkowy:
- ocet melisowy:
- ocet estragonowy:
"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus