"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami."

~Paracelsus

ZIELEPEDIA

Zioła wspomagające odchudzanie

Zima to czas, kiedy zazwyczaj każdemu z nas przybywa dodatkowych kilogramów. Nasza aktywność fizyczna jest mniejsza niż wiosną czy latem, a apetyt większy. Na szczęście z pomocą mogą przyjść nam zioła, które mają właściwości wspomagające odchudzanie.

Oczywiście poniższe porady nie zastąpią zdrowego trybu życia. Aby utrzymać zgrabne i zdrowe ciało, najważniejsza jest zbilansowana dieta i aktywność fizyczna.

Wybrane zioła wspierające odchudzanie:

Pokrzywa zwyczajna

 

Pokrzywa jest bardzo znaną rośliną, rośnie niemal wszędzie. Niestety w większości traktowana jest jako chwast, a mało kto zdaje sobie sprawę jak cennym źródłem cennych substancji jest. Do tych substancji zaliczamy m.in.: lektyna, kwasy organiczne, lecytyna, chlorofil, betakaroten, witamina C, potas, wapń, żelazo i fosfor. Zawiera także witaminy K i B2, kwas krzemowy i pantotenowy. Tak bogaty skład działa moczopędnie i pomaga w wydalaniu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Jest to niezwykle cenne w procesie odchudzania, ponieważ reguluje metabolizm. Pokrzywa przyśpiesza również trawienie ciężkostrawnych pokarmów, działa żółciopędnie oraz wzmacnia organizm i odporność.

 

Jak stosować pokrzywę?

Zbieramy wyłącznie młode listki z czubków pokrzywy.

 

Możemy ją spożywać na surowo, dodając ją, posiekaną lub w całości, do sałatek, jajecznicy czy innych potraw, jako przyprawa. Należy jednak wcześniej sparzyć ją wrzątkiem, aby w czasie jedzenia nas nie poparzyła.

 

Bardzo cenny jest jej także sok z pokrzywy, który otrzymuje się po przeciśnięciu rośliny przez maszynkę do mielenia mięsa. Tak przygotowany napój nie ulegnie zepsuciu nawet przez kilka dni, bez konieczności dodawania np. spirytusu.

 

Można również przygotować herbatkę z pokrzywy. Wrzucamy garść zielonych świeżych listków do szklanki I zalewamy je gorącą wodą.

 

Liście pokrzywy możemy również zasuszyć, by móc cieszyć się jej właściwościami również zimą. Suszoną pokrzywę stosujemy tak samo jak świeżo zerwaną.

 

Babka płesznik

 

Najcenniejszym składnikiem tego zioła są drobne owoce, które świetnie hamują apetyt, regulują wypróżnianie i są świetnym lekarstwem na zaparcia.

Śluzy zawarte w owocach babki są wielocukrami, które w przewodzie pokarmowym nie ulegają wchłanianiu lub rozkładowi, ponieważ nie mają odpowiedniego enzymu. Nasiona zmiękczają konsystencję masy jelitowej i zwiększają jej objętość. Nasila to ucisk na ścianki jelit, co poprawia ich perystaltykę i ułatwia oraz przyspiesza wypróżnianie. Nasiona babki silnie pochłaniają wodę, pęcznieją i wypełniają żołądek, co sprawia, że nie jesteśmy głodni. Nasiona przyjęte na 3 godziny przed posiłkiem sprawią, że zwiększy się uczucie nasycenia i zjemy mniejszą porcję. Nasiona babki płesznik, mają działanie silnie przeczyszczające.

 

Jak stosować babkę płesznik?

Babkę płesznik możemy spożywać w formie naparu. Zalewamy 1 szklankę suszonych liści wrzącą wodą, a po 15 minutach jest już gotowy do spożycia. Pijemy 1 szklankę 3 razy dziennie.

 

Nasiona babki płesznik można również spożywać bezpośrednio, popijając jedną łyżkę nasion 1,5 szklanką wody. Spożywając babkę należy przyjmować około 2,5 litrów wody na dzień. Nie należy przyjmować babki tuż przed snem.

 

Jest to zioło silnie przeczyszczające, dlatego też należy uważać, aby go nie przedawkować, ponieważ może to doprowadzić do biegunki.

Zioła nie należy spożywać wraz z innymi lekami przeczyszczającymi. Jak w przypadku innych ziół i preparatów‚ mających działanie przeczyszczające, nie wolno jej stosować długotrwale.

 

Czarny bez

 

Kwiaty bzu czarnego działają moczopędnie i napotnie, a owoce oczyszczają krew. Składniki aktywne bzu czarnego działają przeczyszczająco, co ułatwia wypróżnianie i regulację przemiany materii. Odwary z owoców i kory bzu czarnego regulują trawienie i pomagają się wypróżniać.

 

Jak stosować czarny bez?

Najłatwiejszym sposobem na przygotowanie czarnego bzu do spożycia jest napar. Suszone kwiaty zalewamy wrzącą wodą po 15 minutach mamy napój gotowy do picia.

 

Możemy także przygotować odwar z dojrzałych owoców. Około 1-2 łyżek owoców zalewamy szklanką gorącej wody i gotujemy 5 minut. Około pół szklanki wypite dziennie ma działanie moczopędne i przeczyszczające.

 

Uważajmy na niedojrzałe owoce, które są toksyczne i mogą wywołać nudności i biegunki.

 

Mięta pieprzowa

 

Miętę zazwyczaj stosujemy w postaci herbatek na dolegliwości żołądkowe. Podstawowe jej zadanie to ułatwianie trawienia. Dzięki takiemu działaniu spożywane przez nas pokarmy ulegają szybszemu przyswojeniu. Pomaga likwidować wzdęcia, gazy, odbijanie, nieprawidłową pracę pęcherzyka żółciowego.

 

Jak stosować miętę pieprzową?

Miętę możemy dodawać do sosów np. jogurtowych. Doskonale smakuje dodana do wody z lodem i cytryną.

 

Można również przygotować z niej napar: suszone liście zalewamy wrzącą wodą i po 15 minutach jest gotowy do wypicia. W celach wzmożenia wydzielania żółci stosujemy 3 razy dziennie na godzinę przed posiłkiem. Natomiast w innych okolicznościach, popijamy napar po jedzeniu.

 

Mniszek lekarski

 

Mniszek charakteryzuje się zdrowotnym oddziaływaniem na układ trawienny, przede wszystkim wątrobę, drogi żółciowe i dwunastnicę. Wykazuje silne działanie żółciotwórcze i żółciopędne. Reguluje zatem cały metabolizm. Wspomaga wydzielanie moczu, a także chroni nasz organizm przed cukrzycą. Dzięki właściwościom moczopędnym sprzyja wydzielaniu szkodliwych toksyn, jakie zalegają w naszym przewodzie pokarmowym. Działa oczyszczająco, ale także redukuje przyjmowanie tłuszczów oraz zmniejsza zaparcia i wzdęcia. Częste zażywanie rośliny sprzyja redukcji cholesterolu, a także nie dopuszcza do powstawania kamieni w pęcherzyku żółciowym.

 

Jak stosować ?

We Francji i w Niemczech popularna jest sałatka z mniszka. Wystarczy zebrać kwiaty, umyć i pokroić dodając do nich czosnek oraz sos winegret.

 

W Polsce bardzo modne jest przyrządzanie miodu lub syropu z mniszka. W tym celu umyte kwiaty należy przesypać cukrem. Gdy roślina puści sok, dodajemy ok 50g spirytusu i ponownie posypujemy niewielką ilością cukru. Tak przygotowany syrop zażywamy w objawach przeziębienia, w dawkach 2-3 łyżeczek na dzień.

 

W sposób tradycyjny można także przyrządzić napar, zalewając suchy korzeń wrzącą wodą. Po 15 minutach nadaje się już do spożycia. Pijemy najlepiej rano i wieczorem w dość dużych ilościach (ok. jednej szklanki).

 

Możemy go także zażywać w postaci soku. Przeciśnięte przez maszynkę do mielenia mięsa świeże liście puszczają sok, do którego dodajemy spirytus (w proporcjach 4/1 szklanki). Terapię rozpoczynamy od dawki 1 łyżeczki, następnie zwiększamy do 3, a na końcu po 20 dniach zażywamy 3 razy dziennie jedną łyżkę stołową.

 

Z mniszka można także sporządzać wina, co było niegdyś niezwykle popularne.

 

Roślina nie wykazuje żadnych działań niepożądanych. Osoby z kamicą żółciową powinny jednak przed zastosowaniem skonsultować się z lekarzem.

 

Tymianek

 

Tymianek wykazuje silne działanie bakteriobójcze. Doskonale zwalcza pasożyty i drobnoustroje regulując przy tym prawidłową pracę układu pokarmowego. Dodawana do potraw w postaci przyprawy, głównie do mięs, pomaga w ich trawieniu, szczególnie w przypadku bardzo tłustych potraw. Ponadto przyśpiesza przemianę materii. Łagodzi efekt ciężkości po obfitych i tłustych daniach. Tymianek polecany jest szczególnie w razie silnych wzdęć, gazów oraz nadmiernego wydzielania żółci.

 

Jak stosować ?

Tymianek można stosować do wszystkiego. Jako dodatek do każdego sosu, pieczonych mięs, pieczonych warzyw.

 

Można także przyrządzić napar z ziela tymianku. Jednym z najprostszych sposobów przygotowania naparu jest zalanie płaskiej łyżki suszonego ziela wrzącą wodą. Taki napój pijemy w bardzo niewielkich dawkach (ok 1/3 szklanki) przed posiłkiem na pobudzenie apetytu oraz w przypadku problemów trawiennych, zaraz po jedzeniu.

 

Morwa biała

 

Morwa stosowana jest bardzo często jako środek wspierający odchudzanie. Zawarte w niej związki zmniejszają przyswajanie węglowodanów, ograniczając tym samym odkładanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo sprzyja ona obniżaniu cholesterolu we krwi oraz jest środkiem przeciwzapalnym. Wyraźnym efektem stosowania morwy białej, jest zmniejszone łaknienie, szczególnie na słodycze.

 

Jak stosować ?

Najlepiej zjadać jej dojrzałe i słodkie owoce.

 

Morwę białą przyjmuje się także w formie preparatów i suplementów na odchudzanie, które dostępne są wielu aptekach.

 

Chińska medycyna ludowa zaleca stosowanie morwy w postaci naparów z liści i konfitur z owoców.

 

Len zwyczajny

 

Głównym zadaniem lnu jest regulowanie procesów metabolicznych i osłanianie przewodu pokarmowego przed niekorzystnym działaniem szkodliwych substancji. Nasiona lnu sprzyjają wypróżnianiu. Pęcznieją w jelicie podrażniając jego ściany i wywołując łagodne reakcje przeczyszczające. Przyśpieszając ruchy perystaltyczne i likwidując tym samym problemy z zaparciami usprawniają proces odchudzania. Liczne badania wykazały, że pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, dwunastnicy,
a także dolegliwości jelitowych. Len przyczynia się ponadto do regeneracji skóry, zwiększa krzepliwość krwi oraz pomaga obniżać cholesterol. Len bywa zażywany również w sytuacjach nagłego podrażnienia błon śluzowych przewodu pokarmowego podczas zatruć lub oparzeń gorącymi płynami.

 

Jak stosować ?

Do przygotowania odwaru niezbędne będą dwie łyżki nasion lnu. Tę ilość zalewamy letnią wodą (ok. pół szklanki). Następnie gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Należy pić po pół szklanki 2 razy dziennie w celach osłaniających żołądek.

 

Zmiksowane nasiona lnu można także przyjmować z dodatkiem dżemów lub miodu.

 

Odchudzanie z ziołami

07 grudnia 2020

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie