OGÓRECZNIK LEKARSKI

 

Opis ogórecznika:

 

Ogórecznik lekarski, Boraginaceae, to duża, szorstko owłosiona roślina, z wzniesiona i rozgałęzioną łodygą. Ogórecznik sięga do 60cm wysokości. Ma grubą, rozgałęzioną łodygę, duże, lancetowate lub eliptyczne, pojedyncze, mięsiste, pomarszczone liście. Cała łodyga i liście pokryte są szorstkimi włoskami. Na szczytach pędów, z kątów liści wyrastają długoszypułkowe, duże kwiaty o średnicy do 3cm. Korona zbudowana jest z pięciu dużych, zaostrzonych płatków o niebieskiej barwie oraz z pięciu białych osklepek. Pylniki są ciemnofioletowe. Owocem ogórecznika jest rozłupina zawierająca cztery żeberkowane prawie czarne rozłupki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa ogórecznika:

 

Ogórecznik jest rośliną jednoroczną. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, z czasem rozprzestrzeniła się w Europie, dotarła do Ameryki Północnej. Ogórecznik występuje szczególnie na ciepłych nizinach, często jako chwast, ale jest również uprawiany. Preferuje gleby wilgotne, od piaszczystych po gliniaste. Rośnie dobrze zarówno z miejscach słonecznych, jak i w półcieniu. Kwitnie od maja do września. Nasiona wysiewa się wprost do gruntu, na początku kwietnia. Zbiera się kwiaty i ziele, czasem liście, na początku okresu kwitnienia. Cała roślina ma odświeżający ogórkowy zapach i smak.

 

Właściwości i zastosowanie ogórecznika:

 

Substancje czynne: ogórecznik zawiera głównie śluz, a także garbniki i rozpuszczalne krzemionki, cholinę, kwasy organiczne i sole mineralne (szczególnie potas i sole wapnia). Świeży ogórecznik ma dużo witaminy C.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Ogórecznik działa przeciwzapalnie na drogi moczowe, przy zapaleniach jamy ustnej, katarach, zapaleniach dróg oddechowych, żołądka, błon śluzowych. Zwiększa wydzielanie moczu, działa ogólnie metabolizująco. Zewnętrznie stosowany łagodząco na wrzody, czyraki, wypryski itp. W homeopatii stosowany przy depresjach i nerwicowym osłabieniu serca. Ogórecznik można również stosować jako przyprawa do sałatek i warzyw.

 

Zastosowanie ogórecznika w kuchni:

 

Ogórecznik lekarski jest stosowany od dawna, głównie w kuchni niemieckiej i rosyjskiej. Dodawany jest do niektórych zup (pomidorowa, ziemniaczana) oraz dań z baraniny i pieczonych kurcząt. Znajduje również zastosowanie jako dodatek do dań z grzybów, zimnych zup jarzynowych, barszczu ukraińskiego i jajecznicy. Całe młode pędy można dusić na maśle lub gotować na parze i przyrządzać tak jak szpinak lub jako nadzienie do pierogów. Z blanszowanych młodych pędów połączonych z koperkiem i sosem winegret, majonezem lub śmietaną powstanie wyśmienita sałatka. Świeże, drobno pokrojone liście są świetnym dodatkiem do sałatek, past twarogowych, masła ziołowego. Świeże lub kandyzowane kwiaty ogórecznika służą do ozdabiania bitej śmietany, sałatek, tortów i deserów. Można je również wykorzystywać do aromatyzowania i barwienia octów.

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami."

~Paracelsus

ZIELEPEDIA

ogórecznik lekarski

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie