Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

OREGANO, LEBIODKA

 

Opis oregano:

 

Lebiodka pospolita, Organum vulgare, popularna jako oregano, to roślina wieloletnia o czerwonej, czworokątnej, delikatnie owłosionej łodydze. Jej liście są jajowate, na krótkich ogonkach. Oregano ma kwiaty różowe lub białe, kwitnie od czerwca do września. Ma bardzo mocny, korzenny zapach. Oregano osiąga wysokość do 60cm. Owocem jest rozłupina rozpadająca się na cztery rozłupki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa oregano:

 

Oregano jest popularną rośliną występującą w Europie, Azji i Afryce Północnej. Zasiedla świetliste zarośla, widne lasy liściaste, suche wzgórza i zbocza. Jest rośliną wieloletnią. Lubi miejsca ciepłe i suche (może być ozdobą skalnego ogrodu). Wymaga lekkich, żyznych i dobrze przepuszczalnych gleb. Wiosną należy ją przycinać do poziomu gruntu. Rozmnaża się poprzez podział roślin oraz odrosty korzeniowe. Zbiór przeprowadza się w pełni kwitnienia. Do suszenia ścinamy kwitnącą część łodygi i wiążemy w nieduże snopki. Suszymy szybko w cieniu, w przewiewnym miejscu.

 

Właściwości oregano:

 

Substancje czynne: olejki eteryczne, garbniki, gorycze, flawonoidy, taniny, sole mineralne i witamina C.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Oregano jest rośliną, która poprawia apetyt, wzmacnia żołądek, pobudza trawienie. Ma również działanie wykrztuśne. W ludowym ziołolecznictwie stosowany był jako środek na ból głowy. Pomaga w niektórych zaburzeniach psychicznych (histeria, erotomania). Może być również stosowany do płukania gardła, kąpieli przy zapaleniach, również jako środek wzmacniający.

 

Zastosowanie oregano w kuchni:

 

Oregano jest zielem przyprawowym kuchni śródziemnomorskiej. Liście oraz młode pędy oregano w stanie suchym można wykorzystywać do przyprawiania pomidorów, mięsa, sera, zup, warzyw i pizzy. Nadaje się do doprawiania sałatek, pieczonych ziemniaków. Jest powszechnie uważane za doskonałą przyprawę do wędlin, sałatek, sosów do ryb. Przyprawia się nim pieczone mięso, cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę, zawiesiste zupy, pieczone ziemniaki. Świeże ryby faszeruje się nadzieniem z bułki z dodatkiem drobno poszatkowanych liści oregano. Całe ziele lebiodki, położone na żarzące się ognisko, nadaje delikatny aromat potrawom pieczonym na ruszcie (np. kiełbaskom, dziczyźnie). Oregano świetnie pasuje do pizzy, zapiekanek, spaghetti, czyli do potraw kuchni włoskiej. Stosuje się je również w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Oregano służy do przyprawiania warzyw (pomidory, groch, fasola, sałata), serów i owoców morza. Oregano doskonale pasuje do bazylii, majeranku, tymianku i pieprzu, w połączeniu z którym i doskonale harmonizuje jako mieszanka przyprawowa. Potrawy mięsne przyprawia się oregano dopiero pod sam koniec gotowania. Doskonałym dodatkiem do czerwonego wina i sera są czarne oliwki marynowane przez tydzień w oliwie z dużą ilością oregano. Lebiodkę można również dodawać do przyprawiania wódek, wina, wermutu i likierów.

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

oregano, lebiodka, zioła lecznicze