Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.
Kontakt: info@zielepedia.pl
"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus
Pesto z bazylii
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą aż do powstania jednolitej masy.
Tak przygotowane pesto bazyliowe możemy podawać z makaronem lub posmarować nim kanapkę.
Pesto z liści czosnku niedźwiedziego
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Tak przygotowane pesto można podawać z makaronem lub jako dodatek do kanapek, pizzy czy twarogu.
Pasta pietruszkowa
Składniki:
duży pęczek natki pietruszki,
2 ząbki czosnku,
około 60ml oliwy,
5 orzechów laskowych lub łyżka płatków migdałowych,
4-5 łyżek tartego parmezanu (lub innego, twardego sera),
sól i pieprz.
Natkę pietruszki myjemy i osuszamy. Odcinamy grubsze łodygi i wkładamy do blendera. Orzechy podprażamy na patelni i również wkładamy do blendera. Dodajemy ser, czosnek, oliwę, sól i pieprz i wszystko miksujemy na gładką masę.
Tak przygotowana pasta świetnie smakuje jako dodatek do pieczywa lub makaronu.