"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Pasty, pesto, sosy, przeciery ziołowe

 

 

Pesto z bazylii

 

Składniki:

  • około 120g świeżych liści bazylii,

  • filiżanka oliwy z oliwek (można również użyć innego oleju, w zależności od upodobań),

  • 1 łyżka prażonych orzeszków piniowych (jeżeli nie mamy możemy użyć innych orzechów, np, włoskich),

  • około 100g startego parmezanu (ewentualnie inny, twardy ser).

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą aż do powstania jednolitej masy.

 

Tak przygotowane pesto bazyliowe możemy podawać z makaronem lub posmarować nim kanapkę.

 

Pasta pietruszkowa

 

Składniki:

  • duży pęczek natki pietruszki,

  • 2 ząbki czosnku,

  • około 60ml oliwy,

  • 5 orzechów laskowych lub łyżka płatków migdałowych,

  • 4-5 łyżek tartego parmezanu (lub innego, twardego sera),

  • sól i pieprz.

 

Przygotowanie pasty pietruszkowej:

Natkę pietruszki myjemy i osuszamy. Odcinamy grubsze łodygi i wkładamy do blendera. Orzechy podprażamy na patelni i również wkładamy do blendera. Dodajemy ser, czosnek, oliwę, sól i pieprz i wszystko miksujemy na gładką masę.

Tak przygotowana pasta świetnie smakuje jako dodatek do pieczywa lub makaronu.

 

 

Sos szczawiowy

 

Składniki:

  • 3 garście liści szczawiu

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • 0,5 szklanki bulionu

  • 0,5 szklanki 18% śmietany

  • sól, pieprz

 

Przepis:

Szczaw myjemy, osuszamy, odcinamy ogonki i drobno siekamy. Masło topimy na patelni i podsmażamy na nim wyciśnięty czosnek (nie za długo, ponieważ może zrobić się gorzki). Zdejmujemy czosnek z patelni i wrzucamy na nią szczaw. Smażymy cały czas mieszając aż zmięknie.Dodajemy bulion i redukujemy objętość. Doprawiamy do smaku, a na koniec dodajemy śmietanę.

 

Taki sos nadaje się jako dodatek do ryb, sałat i jajek.

 

 

Pesto z liści czosnku

niedźwiedziego


Składniki:

  • 0,5 kg młodych, świeżych liści czosnku niedźwiedziego,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 15 dag orzechów (włoskie, piniowe, nerkowce),

  • 1 szklanka oliwy z oliwek.

 

Przepis:

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Tak przygotowane pesto można podawać z makaronem lub jako dodatek do kanapek, pizzy czy twarogu.

 

 

Makaron aglio, oilo

(z pietruszką i czosnkiem)

 

Składniki:

  • makaron spaghetti (lub inny, według uznania),

  • kilka ząbków czosnku (w zależności od upodobań smakowych),

  • pęczek natki pietruszki,

  • sól, pieprz,

  • tarty ser parmezan (lub inny twardy ser tarty),

  • opcjonalnie mała papryczka chilli.

 

Przygotowanie spaghetti aglio, oilo:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek (i opcjonalnie posiekaną papryczkę chilli). Doprawiamy solą i pieprzem. UWAGA: nie smażymy za długo, ponieważ czosnek może zgorzknieć.

 

Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Mieszamy razem z oliwą i czosnkiem, następnie dodajemy poszatkowaną pietruszkę. Po nałożeniu na talerze posypujemy makaron tartym parmezanem.

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537