Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

Pasty, pesto, sosy, przeciery ziołowe, sosy, masła

 

 

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Pesto z bazylii

 

Składniki:

  • około 120g świeżych liści bazylii,
  • filiżanka oliwy z oliwek (można również użyć innego oleju, w zależności od upodobań),
  • 1 łyżka prażonych orzeszków piniowych (jeżeli nie mamy możemy użyć innych orzechów, np, włoskich),
  • około 100g startego parmezanu (ewentualnie inny, twardy ser).

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą aż do powstania jednolitej masy.

Tak przygotowane pesto bazyliowe możemy podawać z makaronem lub posmarować nim kanapkę.

Pesto z liści czosnku niedźwiedziego

 

Składniki:

  • 0,5 kg młodych, świeżych liści czosnku niedźwiedziego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 15 dag orzechów (włoskie, piniowe, nerkowce),
  • 1 szklanka oliwy z oliwek.

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Tak przygotowane pesto można podawać z makaronem lub jako dodatek do kanapek, pizzy czy twarogu.

Pasta pietruszkowa

 

Składniki:

  • duży pęczek natki pietruszki,

  • 2 ząbki czosnku,

  • około 60ml oliwy,

  • 5 orzechów laskowych lub łyżka płatków migdałowych,

  • 4-5 łyżek tartego parmezanu (lub innego, twardego sera),

  • sól i pieprz.

 

Przygotowanie pasty pietruszkowej:

Natkę pietruszki myjemy i osuszamy. Odcinamy grubsze łodygi i wkładamy do blendera. Orzechy podprażamy na patelni i również wkładamy do blendera. Dodajemy ser, czosnek, oliwę, sól i pieprz i wszystko miksujemy na gładką masę.

Tak przygotowana pasta świetnie smakuje jako dodatek do pieczywa lub makaronu.