Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.
Kontakt: info@zielepedia.pl
Pietruszka zwyczajna, Petroselinum sativum, to dobrze znana roślina, wykorzystywana głównie w kuchni, ale i w ziołolecznictwie. Jest to roślina o wzniesionej łodydze, obłej, od połowy rozgałęzionej. Liście są ciemnozielone, na ogonkach, w zarysie trójkątne. Kwiaty pietruszki są w 10-20 promieniowych baldachach o długich szypułkach. Owoc szerokojajowaty, z cienkimi i podłużnymi żebrami. Rozróżniamy pietruszkę korzeniową (jadalny jest korzeń) oraz pietruszkę naciową (jadalne są liście).
Pietruszka jest rośliną dwuletnią. Pochodzi z wschodniej części obszaru śródziemnomorskiego. Obecnie jest hodowana, czasami dziczeje. Pietruszkę wysiewamy od marca do kwietnia wprost do gruntu, w rzędy, co 20-30cm. Stosujemy przerywkę tak, aby uzyskać rozstawę 10x30cm. Pietruszkę zbieramy od lipca do września. Pietruszka jest wytrzymała na niskie temperatury. Wymaga gleby żyznej, próchniczej i nie podmokłej. Kwitnie od czerwca do sierpnia.
Substancje czynne: olejki eteryczne, terpeny, sole mineralne, glikozyd flawonoidowy, furokumaryna. Liście pietruszki bogate są w witaminę A, C, B1, B2, a także wapń i żelazo.
Więcej o substancjach czynnych w ziołach.
Wykorzystuje się zarówno nasiona, jak i korzeń i liście pietruszki.
Pietruszka działa moczopędnie i wiatropędnie. Zaleca się jej stosowanie w chorobach pęcherza i miedniczek nerkowych oraz w zaburzeniach przewodu pokarmowego, jak złe trawienie i wzdęcia. Zewnętrznie można stosować ją w postaci okładów na owrzodzenia i na miejsca ukąszenia owadów.
Odwar z korzeni i liści: po łyżce korzeni, liści i nasion zalać szklanką zimnej wody i gotować 15min. Po odcedzeniu pić 2 razy dziennie po szklance.
Okłady: świeże ziele pietruszki zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić. Powstałą masę przykładać na chore miejsca.
Pietruszkę powszechnie stosuje się w kuchni. Korzeń pietruszki dodaje słodyczy i aromatu zupom i wywarom. Nadaje się do sałatek jarzynowych z majonezem. Liście pietruszki stosujemy do doprawiania kanapek, surówek, zup i sosów (do gotowanych potraw dodajemy pod koniec gotowania). Liście pietruszki można również dodawać do wypieku herbatników czy krakersów
"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus