Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

 

Opis pokrzywy:

 

Pokrzywa zwyczajna, pokrzywa parząca, pokrzywa wielka, pokrzywa dwupienna, Urtica dioica, to pospolity chwast z parzącymi włoskami na liściach i łodydze. Łodyga pokrzywy jest wzniesiona, czterokanciasta, jej liście są lancetowate, gruboząbkowane. Liście i łodyga pokrzywy pokryte są parzącymi włoskami, dlatego gdy dotkniemy jej, od razu na ręce wyskakują bąble. Jad zawarty we włoskach pokrzywy jest tak silny, że wystarczy, aby do ludzkiej krwi dostała się jedna stopięćdziesięciotysięczna część jego kropli, aby wytworzył się spory bąbel. Ale ta najsilniejsza ze znanych trucizn jest dla człowieka dobroczynna – oczyszcza krew i przywraca zdrowie. Kwiaty pokrzywy wyrastają w kątach liści.

 

Występowanie i uprawa pokrzywy:

 

Pokrzywa jest chwastem rosnącym w ogrodach i innych miejscach o żyznych glebach, szczególnie w leśnych zaroślach, na wyrębach, rumowiskach i polach. Lubi azot w glebie i miejsca wilgotne.

 

Liście pokrzywy zbieramy od maja do września. Zrywamy całe rośliny w dzień pogodny. Suszymy szybko, w cieniu, w suchym i przewiewnym miejscu, lub w podwyższonej do 60stopni temperaturze, aby nie zwiędły. Rozkładamy cienką warstwą. Możemy również oberwać liście, jeżeli nie chcemy suszyć całego ziela. Przechowujemy w płóciennych woreczkach.

 

Właściwości pokrzywy:

 

Substancje czynne: sole mineralne, karotenoidy, flawonoidy, chlorofil, glukokinina, kwasy organiczne (m.in. glikolowy, glicerowy,

mrówkowy, masłowy, octowy i krzemowy), karoteny, garbniki, karotenoidy, fitosterole, ksantofil witaminy C i K, związki aminowe (m.in. histamina, acetylocholina i serotonina)

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Pokrzywa tamuje krwawienie, reguluje przemianę materii, a także działa moczopędnie. Można ją stosować w obfitych i przedłużających się miesiączkach, w nieżycie żołądka i jelit, w hemoroidach, a także chorobach wątroby i skóry.  

Wodny wyciąg z liści działa przeciwbiegunkowe, ściągające i wzmacniająco. Obniża także poziom cukru we krwi i polecany jest przy cukrzycy i anemii. Napary i nalewki stosuje się do nacierania skóry głowy przy łupieżu, wypadaniu włosów i łojotoku.

Sok z pokrzywy ma także szerokie zastosowanie, przede wszystkim oczyszcza krew z wszelkich trujących złogów, m.in. z cholesterolu.

Pokrzywa od dawien dawna stosowana była także jako lek na wszelkie schorzenia dróg oddechowych. Sok z pokrzywy (rozcieńczony) używany kilka razy dziennie wraz z łyżką miodu doskonale działa przy zapaleniu płuc i opłucnej (patrz przepis na oczyszczenie krwi). Natomiast przy zapaleniu gardła dobrze jest stosować płukania z czystego (nie rozcieńczonego) soku pokrzywowego kilka razy dziennie.

Zewnętrznie sok z pokrzywy stosujemy do tamowania krwawienia, przeciw łupieżowi i wypadaniu włosów. Napar można również stosować do płukania jamy ustnej i okładów na czyraki.

 

Napar z liści: 2 łyżki liści pokrzywy zalewamy szklanką wrzątku i parzymy 10min pod przykryciem. Pijemy po odcedzeniu 1-3 razy dziennie po szklance, między posiłkami.

 

Sok z ziela: młode pędy pokrzywy miażdżymy i wyciskamy sok. Pijemy codziennie po 0,25-0,5 szklanki przez 1-2 tygodni.

 

Nalewka z pokrzywy (zapobiega wypadaniu włosów i likwiduje łupież): posiekaną całą pokrzywę (liście, łodygę i korzenie) zalewamy spirytusem (w proporcji 1 do 3, np. 1/3 szklanki posiekanej pokrzywy zalewamy 1 szklanką spirytusu) i wystawiamy w zielonym szkle na słońce na 14 dni. Otrzymaną nalewkę wcieramy w skórę głowy.

 

Wykorzystanie pokrzywy w kuchni:

 

Młode, poszatkowane wierzchołki pędów i liście są świetnym dodatkiem do sałatki, jajecznicy i past serowych. Można je dodawać do farszu do pierogów. Po podsmażeniu z cebulą, czosnkiem, gałką muszkatołową i sosem sojowym będą świetnym dodatkiem do dań.
Można również ugotować zupę z duszonych na maśle z czosnkiem liści pokrzywy. Po podduszeniu zalewamy wywarem z włoszczyzny i mlekiem, a następnie gotujemy doprawiając gałką muszkatołową, imbirem i pieprzem.

 

Aby pozbawić pokrzywę właściwości parzących należy przed przyrządzeniem polać jej części nadziemne wrzątkiem. Przy okazji nabiorą delikatnego smaku.

 

Chlorofil pozyskiwany z liści pokrzywy wykorzystywany jest jako zielony barwnik spożywczy oznaczony E140. W kuchni wegetariańskiej sok ze świoeżych liści pokrzywy bywa wykorzystywany jako zamiennik podpuszczki przy wyrobie serów.
 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Pokrzywa