Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

Co czym przyprawiać


JAJKA
bazylia, estragon, koperek, szczypiorek, trybula, biedrzeniec, cebula, chrzan, estragon, gorczyca, hyzop, kolendra, melisa, natka pietruszki, koper włoski, ogórecznik, pokrzywa, szczaw.
Jajecznica: wszystkie wyżej wymienione, a także oregano i majeranek, liść laurowy, kminek
Omlet z jaj: natka pietruszki, cebula, bazylia, estragon


MARYNATY
bazylia, cebula, estragon, kolendra, lubczyk, melisa, mięta, rozmaryn, jałowiec

 

SAŁATKI
arcydzięgiel, bazylia, cykoria, cząber, estragon, kminek, kolendra, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, tymianek, biedrzeniec, cebula, czosnek, hyzop, koperek, koper włoski, krwawnik pospolity, ogórecznik, pietruszka, pokrzywa, rozmaryn, szczaw, szczypiorek, tymianek

  • Z ziemniaków: cebula, natka pietruszki, hyzop lekarski, estragon.
  • Ćwikła: kminek, chrzan, cząber, melisa, kapary.
  • Z kapusty: kminek.
  • Z pomidorów: szczypiorek, natka pietruszki, bazylia.
  • Z rzodkiewki: kminek, szczypior.
  • Z ogórków: koper, natka pietruszki, czosnek.
  • Z mieszanki warzyw: cebula, szczypior, czosnek, bazylia, estragon.
  • Z zielonego groszku: estragon, melisa, cząber.

 

SERY

  • Twarde: kminek, koper, rozmaryn, szałwia
  • Miękkie: cząber, kminek, koper, majeranek, mięta, szałwia, trybula, tymianek
  • Twaróg i ser: bazylia, biedrzeniec, cebula, estragon, gorczyca, hyzop, kminek, koperek, lubczyk, koper włoski, melisa, natka pietruszki, ogórecznik, pokrzywa, kolendra. 
  • Potrawy z sera: kminek, papryka, pieprz czarny mielony, kapary, szczypiorek, cebula, selery, koper, chrzan, rzodkiewki.

 

WARZYWA

  • Brukselka: gałka muszkatołowa, natka pietruszki, cebula. 
  • Buraki: goździki, kolendra, jałowiec, kminek, cebula, chrzan, gorczyca. 
  • Cebula: bazylia, estragon, kminek, oregano, tymianek.
  • Cukinia: bazylia, estragon, majeranek, rozmaryn.
  • Dynia: cebula, cynamon, estragon, imbir, koper. 
  • Fasola biała: bazylia, cebula, czosnek, pietruszka, rozmaryn, szałwia, liść laurowy, cząber, cebula, korzeń pietruszki, estragon, koper.
  • Fasolka zielona: cząber, bazylia, koperek, natka pietruszki, tymianek. 
  • Groch: bazylia, cząber, kminek, jałowiec, majeranek, mięta, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk.
  • Groszek zielony: natka pietruszki, koper włoski, kolendra, czosnek, cebula, koperek.
  • Grzyby: koperek, natka pietruszki, tymianek, cebula, ogórecznik, cebula, rozmaryn. 
  • Kalafior: koperek, rozmaryn, szczypiorek, natka pietruszki, bazylia, estragon, biedrzeniec, kolendra, koper włoski, melisa. 
  • Kalarepa: biedrzeniec, natka pietruszki. 
  • Kapusta: cebula, cząber, estragon, kminek, jałowiec, majeranek, mięta, oregano, szałwia, tymianek.
  • Kapusta włoska: kminek, cebula, czosnek, majeranek, macierzanka.
  • Kapusta kwaszona: koper, cebula, bazylia, kminek, liście laurowe, majeranek.
  • Kapusta biała: bazylia, cząber, kminek, jałowiec, koperek. 
  • Kapusta młoda: ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cebula, kminek, szczaw, mniszek, pokrzywa. 
  • Ogórek: koper, ogórecznik, cząber, estragon, natka pietruszki, koper,  tymianek. 
  • Kiszenie ogórków: koperek, estragon, bazylia, cząber, chrzan, gorczyca. 
  • Papryka: bazylia, estragon, cebula, natka pietruszki, rozmaryn. 
  • Pomidory: cebula, koperek, cząber, koper włoski, bazylia, estragon, natka pietruszki, biedrzeniec, krwawnik, chrzan, czosnek, majeranek, mięta, oregano, szałwia.
  • Pory: gałka muszkatołowa, kminek. 
  • Pieczarki: bazylia, cząber, estragon, koperek, majeranek, melisa, rozmaryn, tymianek.
  • Seler: estragon, cebula.
  • Soczewica: cząber, czosnek, mięta, liść laurowy, cebula.
  • Ziemniaki: bazylia, cząber, estragon, koperek, liść laurowy, majeranek, mięta, oregano, rozmaryn, szczypiorek, tymianek, natka pietruszki, kminek, cebula.
  • Mieszanka warzywna: koper, natka pietruszki, majeranek, cząber.

 

ZAPIEKANKI
cząber, czosnek, estragon, kolendra, koperek, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, oregano, szałwia, tymianek

 

ZUPY
cebula, cząber, estragon, jałowiec, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, oregano. rozmaryn, trybula, tymianek

  • Grochowa: bazylia, cząber, koper, majeranek, rozmaryn, tymianek.
  • Pomidorowa: bazylia, estragon, koper, majeranek, oregano, tymianek, cebula, liść laurowy, natka pietruszki.
  • Rosół: bazylia, lubczyk, tymianek, liść laurowy, cebula, lubczyk, goździki, ziele angielskie, estragon.
  • Kartoflanka: majeranek, tymianek, cząber, estragon, liście laurowe, kolendra, biedrzeniec, koperek, kminek, cebula, lubczyk, pokrzywa, szczaw, natka pietruszki, liść selera, cebula, majeranek.
  • Fasolowa: liść laurowy, cebula, estragon, majeranek.
  • Barszcz: korzeń pietruszki, liść laurowy, czosnek.
  • Grzybowa: natka i korzeń pietruszki, cebula.
  • Gulaszowa: cebula, kminek, natka pietruszki.
  • Buliony: czosnek, cebula, natka pietruszki, imbir, gałka muszkatołowa.
  • Z kapusty włoskiej: natka pietruszki, koper, czosnek.
  • Kapuśniak: cebula, czosnek, koper, kminek, liść laurowy, majeranek, bazylia.

 

MIĘSO

  • Tłuste mięso: majeranek, tymianek, chrzan, gorczyca. 
  • Cielęcina: cebula, czosnek, majeranek, kminek, kolendra, biedrzeniec, koperek, szałwia, hyzop, bazylia, majeranek, gałka muszkatołowa, natka pietruszki, rozmaryn.
  • Wołowina: cebula, bazylia, rozmaryn, tymianek, majeranek, kminek, estragon, hyzop, ziele angielskie, goździki, jałowiec, lubczyk, koper, czosnek, liść laurowy, lebiodka, natka pietruszki, rozmaryn.
  • Wieprzowina: cebula, bazylia, majeranek, czosnek, tymianek, kminek, goździki, rozmaryn, estragon, imbir, gorczyca, liść laurowy, majeranek, szałwia, tymianek, lubczyk.
  • Baranina: cebula, czosnek, rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, szałwia, koperek, estragon, ziele angielskie, kminek, natka pietruszki.
  • Królik: cebula, kminek, czosnek, jałowiec, cząber, tymianek, estragon.
  • Drób: bazylia, koper włoski, rozmaryn, szałwia, tymianek, cząber, cebula, estragon, bylica, pospolita, kminek, majeranek.
  • Dziczyzna: estragon, szałwia, jałowiec, majeranek, goździki, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, borówka brusznica.
  • Pieczeń rzymska: bazylia, cząber, majeranek, kolendra, kminek, czosnek, tymianek, gorczyca, cebula, natka pietruszki, rozmaryn. 
  • Gulasz: cebula, kminek, liść laurowy, lubczyk, tyumianek, rozmaryn, kolendra, goździki.
  • Ryby: bazylia, liść laurowy, cebula, cząber, biedrzeniec, gorczyca, jałowiec, koperek, koper włoski, melisa, natka pietruszki, ogórecznik, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie.

 

SOSY

  • Sosy słone: bazylia, biedrzeniec, cebula, chrzan, cząber, czosnek, estragon, gorczyca, hyzop, kminek, kolendra, koper, koper włoski, liście laurowe, lubczyk, majeranek, melisa, ogórecznik, pietruszka, rozmaryn, szałwia, szczaw, szczypiorek, ziele angielskie.
  • Sosy słodkie: anyżek, cynamon, goździki, imbir, melisa.

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus